Koliko dejavnostmi naj bi imeli naši otroci?

You are currently viewing Koliko dejavnostmi naj bi imeli naši otroci?

V današnjem hitru tempu življenja, niso (pre)zasedeni le starši, ampak tudi otroci. Ni nobena redkost, da ima že vrtčevski otrok zasedeno popoldne ali 6. letnik najmanj štiri aktivnosti poleg šole. Tukaj se poraja vprašanje…

S koliko izvenšolskimi dejavnostmi naj bi se ukvarjali naši otroci?

Obdana z utrujenimi in čustvenimi otroci, ki »razpadajo na koščke«, mamica razmišlja o številu obšolskih dejavnosti, v katere je vključena njena družina. Z nekaj raziskave ugotovi zelo zanimivo teorijo.

Obstajata namreč dve vrsti obšolskih dejavnosti, v katere so vključeni njeni otroci. Med prve spadajo tiste, ki so si jih izbrali sami: gimnastika, skavti, jazz balet in pevski zbor. Druge pa so tiste, ki jih je ona izbrala na podlagi njihovih odlik: pozavna, klarinet, plavanje, glasbena skupina in nogomet.

Na žalost, ker imamo »za tebe, za mene« pristop k dejavnostim, se tako pogled otrok in staršev razlikuje. Preprosto se nabere preveč aktivnosti in nekdo se mora vdati. Težava je, da se otroci ne želijo odreči dejavnostim, ki so jih izbrali sami, tudi starši pa se nočejo premakniti stran od svoje izbire.

prezaposleni-otroci

Znaki, da so otroci zaradi prevelikega števila dejavnosti preobremenjeni

Kljub vsemu obstajajo znaki, da smo otroke (in tudi sebe) preobremenili in je potrebno ukrepati. Tukaj je nekaj takšnih znakov:

–       Otroci so se pričeli kujati nad tem, da ne bi več obiskovali dejavnosti, ki so jih izbrali starši (obenem se sicer še vedno veselijo svojih dejavnosti!).
–       Vsak teden se staršem zdi, kot da so na kolesih – prevažanje z enega konca na drugega in usmerjanje otrok enkrat v eno, drugič v drugo smer.
Zgolj zaradi logistike se nam v glavi začne kar vrteti.
–       Otroci se ukvarjajo s številnimi aktivnostmi, a pri nobeni ne izkoriščajo svojega polnega potenciala.
–       Le en delovni dan v tednu (petek) otroci nimajo nobene aktivnosti.
–       Skoraj ni časa, da bi se zgolj družili skupaj ali pa, da bi otroke popoldne obiskal kakšen prijatelj.
–       Med tednom ni dovolj časa, da bi zadovoljivo opravili domačo nalogo.
–       Otroci postajajo emocionalni in poredni, ker so utrujeni, zato je vse več joka in stoka kot sicer.
–       Za otroke postaja vse težje, da bi se ponoči popolnoma spočili, še težje je zgodnje vstajanje.

Praktično smo na sredini tedna vsi utrujeni, na koncu tedna pa je vse skupaj čisti nered! Otroci so utrujeni, starši so utrujeni, celotna rutina je izčrpna. Potrebujemo konkretni time-out!

Koliko je preveč?

Iz znakov, naštetih zgoraj, je jasno, da je družina presegla meje – dejansko smo mejo preskočili. Koliko aktivnosti otrok zmore opravljati, se seveda od otroka do otroka zelo razlikuje. Razlike obstajajo tudi med družinami – otroke iz večjih družin lahko omejujejo finance ali sama logistika. Večja družina se bo pogosto odločila za dejavnost, ki jo otroci lahko opravljajo skupaj – atletika, Tae Kwon Do, slikarstvo, idr. – in vsak izmed otrok lahko določi, katero aktivnost bodo skupaj opravljali.

Veliko družin ima postavljeno pravilo, koliko aktivnosti lahko otrok opravlja v določenem obdobju – ponavadi je omejitev postavljena na dve dejavnosti naenkrat, veliko otrok pa najraje kot eno izmed dveh dejavnosti izbere učenje plavanja.

Druge vrste družin vodijo otroci, ki so več ali manj zadovoljni zgolj z eno ali dvema dejavnostma. Nekateri otroci pa se preprosto ne želijo ukvarjati z nobeno dejavnostjo, kar se staršem morda zdi kot pravi božji dar. Ko otroci želijo početi absolutno vse, kar je mogoče (za nekatere so to trije različni športi na teden, za druge kombinacija različnih tipov dejavnosti), je včasih težko vedeti, kdaj je teh dejavnosti dovolj in kdaj preveč. Želimo si, da bi imeli toliko priložnosti za učenje in razvoj, kot je le mogoče, vendar razum mora v tem primeru prevladati. Vprašati se moramo, za kaj in za koga je ta dejavnost pravzaprav koristna.

 

Preberite si tudi Koristi dejavnosti za otroke ter ali živite življenje preko otrok?

 

Vir slika: yummymummyclub.ca,wistechcolleges.org

Dodaj odgovor