Počitniško varstvo 2020 za otroke z jahanjem konj v Ljubljani

Počitniško varstvo 2020 za otroke z jahanjem konj v Ljubljani

Med poletnimi počitnicami za vaše šolske otroke pripravljamo zanesljivo, poučno in predvsem nepozabno varstvo otrok.

Imeli bomo pester program, saj bomo dneve preživljali delno v naravi na kmetiji, delno pa v prostorni igralnici Rubi in Rudi.

Tanja-slika Sem Tanja Pogačnik Fartek, mama živahnega sedem letnega sina. Po izobrazbi vzgojiteljica predšolskih otrok, s statusom varuha otrok na domu. Že od leta 2009 varujem in animiram otroke v lastnem varstvu otrok, na različnih prireditvah, delavnicah in rojstnih dnevih.

Do sedaj se je nabralo že več kot 600 dogodkov.

 

 

 

Skupaj z animatorji pa bomo pripravili zanimiv dopoldanski program v igralnici, kjer bomo predvsem kreativni in igrivi.

Po kosilu pa bomo skupaj z voditeljico konjev Nadjo poskrbeli, da bodo vaši otroci imeli nepozabno doživetje na svežem zraku.

 

Da se bomo imeli zelo kreativno in pestro se lahko prepričate že iz množice naših idej, ki so jih objavili različni mediji – https://rubirudi.com/test/v-medijih

 

 

Zakaj se bo vaš otrok imel odlično pri nas?

  • Del dneva bomo namenili igri in kreativnosti v otroški igralnici
  • Preživljali bomo čas na prostem, spoznavali konje in jih seveda jahali.
  • Imeli bomo veliko zabave, druženje s sovrstniki, glasbene delavnice in kreativne urice.
  • Udejstvovali se bomo v športnih aktivnosti, odšli na izlet v bližnji gozd in hrib.
  • Izvajali bomo različne eksperimente, spoznali kmetijo, si pripravili malico in se občasno posladkali s sladoledom.
  • Imeli še druge aktivnost, ki naj zaenkrat ostanejo skrivnost.

 

 

Program poletnega varstva otrok

Vsak dan se bo odvijal po ustaljenem ritmu, da otroci ohranijo šolsko disciplino. Znotraj programa pa bomo imeli bogat urnik ter tudi čas za prosto igro in druženje otrok.

P1350040

 

Dnevni urnik počitniškega varstva

-7.30 – 8.00 – prihod otrok, prosta igra

-8.15 – 8.45 – zajtrk

-9.00 – 12.00 – aktivnosti v igralnici (gibalne igre, glasbene delavnice, ustvarjanje, izlet)

-12.00 – 13.00 – kosilo v gostilni Košir, prosta igra na igralih

-13.00 – 15.30 – aktivnosti na kmetiji, jahanje konja, nega konj, igre na prostem, igre z vodo, kreativnost, obiski

-15.00  – popoldanska malica

-do 16.30 prosta igra do odhoda domov

Možnosti varstva

-5 dnevni

-2 dnevno varstvo z jahanjem (obiščete nas lahko min. za 2 dneva)

 

Starost otrok

V varstvo sprejemamo šolske otroke stare od 6. let do starosti  cca. 10. let oz. otroke, ki se septembra vpisujejo v 1. razred.

 

Lokacija

Poletno varstvo bo potekalo na dveh lokacijah:

  1. Dopoldne v 330m2 veliki igralnici Rubi in Rudi na Plemljevi ulici 8, ki je le slaba 2km oddaljena od kmetije.
  2. Po kosilu pa bomo popoldne preživeli na Kmetiji Česenj na Brodu v Ljubljani Marinovševa cesta 4, 1000 Ljubljana.  Varstvo je tako zagotovljeno v vsakem vremenu (dež, vročina, itd.).

 

 

Mnenja staršev o počitniškem varstvu: 

Mi se vam in vašim sodelavcem zahvaljujemo za nadvse prijetno in zabavno počitniško otroško varstvo ter seveda za poslane slike! Le te prikazujejo vesele obraze zadovoljnih otrok in polno dogodivščin :-).

Za vaše počitniško varstvo smo izvedeli od družine Š. in vsekakor moram priznati, da čeprav ste od nas nekoliko oddaljeni, je bila izbira varstva prava! Naša Tesa je pri vas uživala ves teden, saj je bil prav vsak dan nekaj posebnega! Jana

Najlepša hvala za poslane utrinke in seveda obenem hvala za prijetno varstvo,
Vanja je bila navdušena. Tako da se ob kateri drugi priložnosti sigurno še srečamo. – Damjana U.

***

Hvala za res dobro, kvalitetno varstvo, Kiara je bila zelo zadovoljna in drugo leto se upam, da spet srečamo. Kristina

***

Hello Tanja, thank you very much for the pictures, my girls really enjoyed the time spent with you. Renata

***

Hvala za super varstvo in fotografije, vidim, da so otroci zelo uživali. V kolikor tudi čez leto organizirate kakšne aktivnosti, me prosim o njih obvestite. Tina S.

Hvala za slikce. Hčerki sta povedali, da je bilo varstvo zelo kul. :))  Tina M.

***

Najprej bi se vam rada zahvalila za izpeljavo programa, Zara je domov prihajala utrujena in navdušena. Hvala za prijetno izkušnjo.  Mateja G.

***

Najlepša hvala za posnetke. Andrej in Daniel sta se imela izvrstno in bi rada šla v varstvo še kak teden. Urška

***

Brina pravi, da je bilo luštno. Pride še za kak dan v avgustu, zagotovo. Jerneja

***

Najlepsa hvala za fotografije- res ste poceli ogromno zanimivih aktivnosti…Nea se je imela lepo in komaj caka, da bo lahko zopet prišla. Hvala vam za popestritev njenih pocitnic. Saša

***

Moram vam povedati, da je bilo to vaše počitniško varstvo zanjo očitno res srečno doživetje, saj je vsak dan komaj čakala da, bo naslednji dan, ko bo zopet lahko odšla k vam. Tjaša

***

Najlepša hvala tako za varstvo kot za slike, Lukas je bil zelo zadovoljen in bi se z veseljem še enkrat udeležil, če bi bil v času novega termina doma. Mirjam

***

Inti je bila navdušena in je vsako jutro (razen dneva, ko je bil napovedan izlet na Šmarno goro), komaj čakala, da pride. Mislim, da vam to pove vse. Špela

Hči Stella je bila zelo zadovoljna. Šla bi še naslednje leto;) Gloria

***

Hvala vam in vsem sodelujočim za čudovite spomine in vso skrb:) Tatjana

***

Hvala vam za super organizacijo, Žiga je zelo užival in prepričan sem, da si bo še zaželel obiska ob naslednjih počitnicah. Uroš

***

Mislim, da je Nea tokrat se bolj uzivala…pravi, da se je tokrat se bolj ujela s puncami. Saša

***

Katarina je prišla nazaj zeeeelo zadovoljna. Hvala vam za to enkratno izkušnjo. Ana

***

Hvala vam in animatorjem za skrbno in prelepo doživetje – Romini je bilo zelo všeč vse kar ste počeli:) Tatjana

 

****

Preberite nekaj naših vtisov iz preteklih poletnih varstev:

KAJ VSE SMO POČELI V POČITNIŠKEM VARSTVU?

Počitniško varstvo v naravi z jahanjem

Kaj vse smo počeli v julijskem počitniškem varstvu:

Pravkar smo zaključili s prvim tednom počitniškega varstva na kmetiji Česenj. Tam domujeta konja Inga in Oliveti, družbo pa so jima delali otroci med 6. in 10. letom starosti, ki so ob vsakodnevnih jahalnih uricah pomagali tudi pri njuni negi in se obenem naučili primernega vedenja ob konjih. Vas zanima kaj vse smo počeli?

 

 

Vsak dan smo določili enega ali več oskrbnikov, tako da so prišli na vrsto prav vsi otroci, tudi tisti, ki so se nam pridružili le za dan ali dva. Seveda pa smo vsak dan poskrbeli za različne dodatne aktivnosti, tako zabavne kot poučne, tako športne kot ustvarjalne.

Zato noben dan ni bil enak prejšnjemu, hkrati pa se je za vsakogar našlo kaj zanimivega. Prvi dan smo se po kratkem spoznavanju ob zabavnih igrah podali na kratek ogled kmetije, kjer bomo preživeli največ časa.

Že zjutraj smo iz grede nabrali sveže kumare, ki smo si jih na pobudo otrok privoščili kar za zajtrk, ob kruhu z maslom in sirom. Na sprehodu po kmetiji smo na travniku postavili sončno uro, ki sm jo nato ves teden opazovali in s kamni označevali časovne intervale.

 

 

Ogled rastlinjaka, ustvarjanje

nabiranje zelenjavi na kmetiji 20170707_104128

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V senci drevesne krošnje smo izdelali travnate možičke in jih napojili z vodo, da bodo semena v naslednjih dneh vzklila v možičkove lase. Po jahalnih uricah in zasluženem kosilu smo se s kopalkami in brisačami odpravili na potep ob toku reke Save. Po slabi uri hoda smo prišli do vodnega izvira, kjer so nekoč gospodinje prale perilo, danes pa se tam v vročih poletnih dneh lahko ohladimo v lepo oskrbovanem bazenčku in se napijemo sveže izvirske vode iz štirne.

In seveda smo oboje storili tudi mi. Pot tja in nazaj pa smo si krajšali s klepetom, besednimi igrami in ugankami, petjem in igro z žogicami, nazobali pa smo se tudi malin in robid, ki jih ob poti ne manjka.

 

 

Osvežitev v naravnem bazenu, igra ob reki

 

 

 

Naslednji dan smo po zajtrku na ustvarjalni delavnici izdelovali ribice iz slamic, po jahanju pa smo imeli špansko jezikovno delavnico. Ob ritmični spremljavi s ploskanjem smo se najprej naučili pozdraviti in se predstaviti v novem jeziku, nato pa je vsak na kartončku izvlekel eno špansko besedo, povezano z “našo” kmetijo.

Sam ali ob pomoči ostalih je najprej poskušal ugotoviti njen pomen, nato pa je na nov kartonček narisal še risbico, ki je novo besedo ponazorila. Tako smo izdelali svojo jezikovno igro ‘spomin’, ki nam bo kajpak služila za zabavno utrjevanje spomina na nove besede.

Nega konj, hranjenje kokoši

nega in jahanje konja20170707_085934

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poti na kosilo smo se ustavili v trgovinici, kjer družina Česenj prodaja sezonske pridelke, domača jajca, čaje, sokove in izdelke iz industrijske konoplje, ki jih na kmetiji pridelajo sami.

Nekaj smo jih lahko tudi poskusili! Popoldanski čas pa smo namenili izdelavi žogic za žongliranje, učenju spretnosti z njimi in prosti igri.

 

Izdelava žogic za žongliranje, prosta igra na igrišču

ucenja zongliranja20170704_112500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V sredo smo dan začeli ob domačem zajtrku, ki smo ga tokrat poiskali v kokšnjaku. Čeprav smo morali na dovoljšne število jajčk za vsakega od nas malo počakati, se je potrpežljivost izplačala, saj so sveža jajčka mnogo okusnejša od tistih iz trgovine. Po krepkem zajtrku pa nas je čakalo prijetno presenečenje.

Na kmetiji sta nas ob spremstvu nekaj članov Kinološkega društva Šmarna Gora obiskala Aja in Igi, simpatična psa s prav posebnim poslanstvom. Sta namreč izurjena pripadnika reševalne sekcije, v njune sposobnosti pa smo se lahko prepričali kar na lastne oči. Po spoznavanju varnostne opreme reševalcev s psi in njihovega dela smo namreč izvedli pravo iskalno akcijo, v kateri sta morala Igi in Aja poiskati nikogar drugega kot otroke, ki so se poskrili po kmetiji.

Obisk domače trgovinice, postavljanje sončne ure

20170704_092640

 

 

Ker pa je medtem postajalo že pošteno vroče, smo dan nadaljevali z vodnimi igrami in vodno drčo, ki je poleg zabave tudi odlična osvežitev. Pred odhodom na kosilo smo se posušili in odigrali partijo ‘spomina’ v dveh ekipah. Nekateri so si svoje besede, predvsem tiste lažje, že zapomnili na pamet, prav nikomur pa spomin ni delal težav ob igranju ‘spomina’.

Po sprehodu s kosila smo imeli še kratko skupno vadbo spretnosti podajanja z žonglerskimi žogicami ob ritmičnem izgovarjanju besedila, nato pa so otroci ali vadili naprej ali pa so se prosto igrali do odhoda domov. V četrtek smo po zajtrku izdelovali ropotulje.

Za polnilo smo uporabili razne naravne materiale – riž, zdrob, kamenčke, lesene drobce – , otroci pa so med njimi poljubno izbirali, primerjali zvoke in različne količine, nato pa jih še ustvarjalno okrasili in pobarvali. Po tej bolj umirjeni dejavnosti pa smo dan nadaljevali z dinamičnimi vodnimi igrami.

 

Vodne igre, vodni poligon

vodne igre vodne igre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poleg raznih iger z vodnimi balončki smo pripravili tudi spretnostni poligon za štafetne igre z vodo, ki smo jih seveda zaključili z vodno drčo. Po kosilu pa smo se na obisk društva odpravili kar sami, tokrat k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Tacen.

V gasilskem domu, ki se nahaja na drugi strani Save, le kakih 15 min od kmetije, nas je pričakal eden od izkušenejših gasilcev ter nam razkazal opremo in delovna vozila. Ob tem je povedal nemalo zanimivosti o njihovem delu, požarih in drugih nesrečah, mladinski sekciji in gasilskih tekmovanjih.

Obisk gasilcev in reševalcev s psi

obisk gasilcev

 

obisk resevalcev

 

Na poti nazaj smo se za popoldansko malico ustavili v naši ‘družabni jedilnici’, kjer je tudi v vročini prijetno hladno, in nato kar tam pripravili barvasti vodni ksilofon z glasbenimi ugankami. Kozarce smo nato odnesli s seboj na prosto, kjer so otroci nadaljevali z igranjem na vodni ksilofon.

Ker pa je ta le eden, smo za skupno muziciranje dodali tudi ropotulje, ki smo jih dopoldne izdelali sami, nato pa še triangel in palčke.

 

Igranje družabnih iger, učenje španskih besed

V petek, naš zadnji dan, so bila v skupini sama dekleta. Po zajtrku smo se odpravile na krajši sprehod ob Savi. Poleg obiranja malin smo si ogledovale različne kamnine, ki jih najdemo ob rečnem bregu, saj nekateri kamni v sebi skrivajo pravo kristalno bogastvo.

Nekaj večjih kamnov smo odnesle s seboj in jih na kmetiji v senci drevesne krošnje pobarvale z vodenkami.

Vsaka od deklet je izdelala tudi svoja napisa z imeni obeh konjev, saj si ju otroci pogosto težko zapomnijo. Po ustvarjalni urici in jahanju, pa smo se lotile prav posebne naloge. Česnjevi so za nas pripravili nekaj sveže nabrane zelenjave, dekleta pa so se pod budnim očesom pridno lotila pranja in rezanja zelenjave za juho in solato.

 

Priprava kosila iz domače zelenjave

 

Čeprav zelenjavna juha ni požela ravno bajnega navdušenja, je bil lonec na koncu prazen, nobena od deklet pa ni ostala lačna. Sploh, ker smo se po kosilu odpravile na sprehod čez polje, ne kar tako, ampak na okusen sladoled. V prihodnje pa bomo verjetno razmislili o kakšnem res slastnem receptu.

Z otroki v varstvu smo preživeli zelo aktiven teden v naravi, kjer ni manjkalo niti zabave in ustvarjalnosti niti povsem praktičnega nabiranja novih izkušenj in znanj. Otroci so domov odnesli vse izdelke, ki so jih ustvarili na vsakodnevnih delavnicah, pa najsi bodo za okras, spomin ali nadaljno samostojno uporabo.

A najpomembnejše so ravno nove izkušnje s sovrstniki in v naravi, saj te obogatijo otroka za vse življenje.

 

Kolaž utrinkov iz počitniškega varstva

Pocitnisko varstvo - julij 2017

Prijave in rezervacije

Za vprašanja nas kontaktirajte na 040 415 211 ali tanja@rubirudi.com.

Prijave sprejemamo samo do zapolnitve prostih mest!

 

Besedilo: Zala Miklič, Tanja Pogačnik Fartek

Dodaj odgovor