Ekološki koledar za male in velike

Sva zajec Rudi in podgana Rubi. Najina želja je, da bi spremenila svet na bolje; korak za korakom, dan za dnem. Najina najnovejša domislica je, da sva oblikovala ekološki koledar, ki male in velike otroke ter njihove starše vodi od začetka do konca leta, vsak dan skozi trenutke zabave, ustvarjalnosti in smeha s ciljem, da bi skozi igro postajali bolj ekološko osveščeni.

 

»Ne bi rekla, da nimam pojma. Moram pa priznati, da me vse to tvoje besedičenje o ekologiji ne zanima ravno najbolj«, je modrovala podgana Rubi, medtem, ko je udobno zleknjena ležala v fotelju, bingljala s svojim nožicami in čisto mimogrede spustila bananin olupek na tla. »Rubi, ne bodi no tako malomarna«, se je hudoval njen prijatelj zajec Rudi, ki je imel lepo obnašanje in skrb za okolje že v krvi. Že tri generacije zajčkov v njihovi družini so namreč veliko časa posvečale temu, da so bele in sive puhke naučile ločevati odpadke, jesti le najbolj zdrav korenček in zelje ter hodile na sobotne prireditve na Eko jaso, kjer se je vedno dogajalo kaj zanimivega. Uboga Rubi seveda o vsem tem ni imela dosti pojma, saj so njeni straši, dedki in babice skrbeli predvsem za to, da bo kaj za pod zob, če je na pol gnilo ali že rahlo smrdi, pa niti ni bilo tako pomembno. No, še dobro, da sta se Rubi in Rudi spoznala; postala sta namreč dobra prijatelja in se veliko naučila drug od drugega. Seveda pa brez Tanje in Urše tudi njiju ne bi bilo, ali pa vsaj ne bi vedeli zanju …

 

Eko nasveti, aktivnosti, informacije

Vzgojiteljica Tanja Pogačnik in modna oblikovalka Urška Petrič sta se nekega dne pogovarjali  o tem, da bi želeli najti rdečo nit, preko katere bi lahko poučevali otroke o ekologiji. »V želji, da spodbudiva ljudi k večji ozaveščenosti do okolja in boljšem ravnanju skozi dnevne navade se je rodila ideja o ekološkem koledarju«, povesta prijateljici. Tanja ima večletne izkušnje z varstvom otrok, organiziranjem rojstnih dni, ustvarjalnih delavnic,obe pa se že nekaj let posvečata ekologiji. »Ekološki koledar je odlična priložnost, da se družina poveže med seboj skozi igro, dejavnosti in vsebine, ki so ekološko naravnane«, pove Tanja, ki je tudi mamica in ima eno leto starega malčka. »Skoraj bi upala reči, da ni nikoli prezgodaj, da začnemo otroka učiti o pomembnih, hkrati pa povsem enostavnih stvareh, ki sodijo pod skupni imenovalec zdravega načina življenja in ohranjanja okolja. Moj sin vidi, da ločujem odpadke in to se mu zdi nekaj povsem običajnega in avtomatično sprejme za svoje«, pove Tanja, Urška pa našteje nekaj konkretnih stvari, ki z malo truda postanejo velike. »Pozoren si pri nakupovanju, kupiš toliko kot potrebuješ. Poskrbiš, da imaš svojo bombažno vrečko ali košaro, izogibaš se plastičnim vrečkam. Steklenico z vodo nosiš s seboj, se pozanimaš o zdravi, kvalitetni hrani, trgovinah in tržnicah, ki jo ponujajo«, našteva Urška in videti je, da ima v svoji malhi še veliko idej, kako prispevati k boljšemu svetu. Tem, že skoraj vsakdanjim »eko aktivnostim« pa lahko dodamo še kopico novih, bolj ustvarjalnih in zanimivih. Vse te sta Tanja In Urška zbrali v eko koledarju.

 

Eko ideje za vsak dan

To je koledar za starše, ki že radi ustvarjajo in tiste, ki bi se to še radi naučili. Za starše in otroke, ki se znajo in radi družijo in tiste, ki bi radi skupaj preživeli več časa, pri tem pa posvetili posebno skrb zdravemu načinu življenja. »Še posebno poleti, v mrzlih zimskih dneh in med počitnicami, ko so otroci več doma, so nove ideje dobrodošle. Nasvet, informacija ali praznik, ki je zapisan na koledarju lahko celotno družino spodbudi, da se loti skupne aktivnosti.  Gre za prvo informacijo, idejo, potem pa je odvisno od vsake posamezne družine koliko in kaj bo o tej temi še raziskovala.  Enkrat tedensko je že dovolj, da upoštevaš nasvet ali pa vzameš enega, ki ti je najbolj všeč in tisto počneš več dni. V kopici vsakodnevnih obveznosti prav lahko pozabimo, da je danes recimo dan prostovoljstva. Če pa pogledamo na koledar, ki nas na to spomni, se lahko o tem pogovarjamo, se pozanimamo o kakšni prostovoljni akciji ali kaj podobnega«, razloži Tanja.  Izobraževalni koledar po katerem nas iz dneva v dan na prikupen način vodita prijatelja Rubi in Rudi je zabaven in poučen, ter poleg vseh ekoloških idej vsebuje še stara imena za mesece ter sledi luninemu ciklu. Decembrske aktivnosti so na primer ideje za izdelovanje  okraskov, recikliranega adventnega venčka, voščilnic, vrečk za darila iz blaga, pobuda za organizacijo dobrodelne akcije, pa poučni nasvet kako speči sadni kruh in narediti vroč jabolčnik s cimetom.

Rubi in Rudi, ki sicer v prostem času skačeta po spletni strani www.rubirudi.com znata o vsem povedati še veliko več. Rubi me je spomnila, da bi lahko koledar podarila svojim nečakom, Rudi pa je pametno dodal, da je eko koledar prav lahko tudi odlično poslovno darilo za vrtce, varstva, živahne babice in dedke, predvsem pa za vsa podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo ekoloških izdelkov, igrač, otroške portale, revije in drugo. Tako zelo je hitel naštevati, da mu je skoraj pošla sapa. Še dobro, da ga je Rubi prijateljsko potrepljala po ramenih in modro pripomnila: »Počasi se daleč pride.« Pa še res je, tudi, ko skušamo spreminjati svet na bolje …

napisala: Vesna Viličnik

Dodaj odgovor