Unikatna ploščica za vhodna vrata

Unikatna ploščica za vhodna vrata

Male pozornosti nam vedno pričarajo nasmeh na obraz. Z izdelavo unikatne ploščice, ki bo visela na vaših vhodnih vratih pa boste gostoljubno sprejeli vsakega obiskovalca v vaš dom.

Potrebujete:

das masa
valjar
nož
vrvica vsaj 1,8mm debeline
slamica ali svinčnik
manjši karton za model
škarje
akrilne barve, vodo, čopič
črni vodoodporni flomaster
žebelj in kladivo

Priprava:

Z nožem odrežite večji kos das mase in jo razvaljajte z valjarjem v želeno velikost. Bodite pozorni, da debelina ploščice ne bo pretanka, naj bo vsaj 0,5 cm oz. bolje, da je še malo debelejša.
Zgladite obe povšini, lahko si pomagate z roko in vodo.

ploscica iz das mase

 

Na zgornji del naredite dve luknjici (uporabite slamico ali svinčnik), to bo za obešanje ploščice, ki mora biti vsaj nekaj milimetrov od roba.

das masa ustvaranje
Na spodnji del prav tako naredite toliko luknjic kolikor je ljudi, ki živijo v hiši. (V našem primeru smo trije – zato tri luknjice.)

Vzemite manjši karton, ga prepognite, narišite polovico srca in ga izrežite, da dobite simetrično celo srce. Iz druge mase vzemite toliko enakih manjših delov kolikor imate luknjic in naredite kroglice.

das masa kroglice
Vsako kroglico posebej zvaljajte, da dobite nekaj milimetrov debelo površino na katero je možno obrisati srce.

valjanje das mase

Srce položite in odtisnete v notranjost mase ter rahlo obrišite z nožem, da preostala masa odstopi.

srcki iz das mase

Na sredino vsakega srca, nekaj milimetrov pod robom stičišča naredite luknjico. Če želite lahko dodatno izdelate še kroglice, v sredini narediti luknjico. Kroglice bodo delovale kot okras in otež za srce.
Pustite, da se posuši na zraku, radiatorju ali najbolje na soncu. Zaželjeno je, da stalno obračate. Sušenje lahko traja dan ali dva, odvisno od debeline in velikosti vaše tablice.

susenje das mase

Ko je izdelek popolnoma suh, si pripravite vodo, čopiče in akrilne barve. Tablico pobarvajte z želeno toplo barvo, prav tako srčke in kroglice. Sama sem izbrala kombinacijo rumene in rdeče. Akril se hitro suši, tako, da je izdelek hitro posušen.

barvanje das mase
S tankim čopičem ali še lažje s črnim vodoodpornim flomastrom napišite želeno besedilo dobrodošlice, naprimer: Dobrodošli, Dobrodošli pri nas doma, Vstopite v naš dom, itd.

tablica dobrodosli

Če želite tablico poleg napisa lahko še dodatno okrasite z vzorci. Na srčke pa napišite imena družinskih članov, ki bivajo v hiši.
Pripravite vrvico in jo odrežite na enem koncu ter zavežite skozi zgornji dve luknji. Odrežite enako dolžine vrvice (naj bo daljša kot zgornja) za vse luknjice. Na zadnji strani zavežite vozel na srčku, dodajte kroglico in privežite na tablico ter zavežite v vozel. Tako naredite še z ostalimi srčki.

tablica za vrata naredi sam

 

Izdelek je cenovno ugoden, manjše detajle vam lahko pomagajo tudi otroci, res pa je, da projekt zahteva nekaj več časa, zaradi sušenja.

Kljub malo večji pripravi pa ste na koncu ponosni na svoj okras pred svojim domom, ki bo vas in vaše goste dnevno pozdravljal.

 

Še več ustvarjalnih idej najdete v Ustvarjalne ideje. 

Dodaj odgovor