10 stvari, ki jih mora slišati vsak otrok

10 stvari, ki jih mora slišati vsak otrok

Včasih se niti dobro ne zavedamo, kaj rečemo svojemu otroku. Posebno, če smo pod stresom, se nam mudi ali če smo jezni. Kaj pa bi moral slišati vsak otrok v svojem življenju? 

Preberite si 10 stvari, ki jih mora slišati vsak otrok. Jih kdaj izrečete oziroma jih izrečete dovolj pogosto?

 

1. Rad te imam

Te besede so ključnega pomena. Vedno bodite dovolj močni, da svojim otrokom poveste in tudi pokažate, da jih imate radi. Veliko odraslih ljudi, je povedalo, da teh besed še nikoli niso slišali od svojih staršev! Če tega ne slišimo od staršev, od koga drugega bi potem lahko slišali?

2. Ponosen sem nate

Kot skrbnemu staršu, naj vam bo bolj pomembno podpiranje otrokovega prizadevanja kot pa sam dosežek, saj je dosežek pogosto subjektiven skupini s katero se tekmuje. Torej podpirajte in nagradite prizadevanja po doseganju in pustite, da vaš otrok ve, da ste ponosni nanje.

3. Poslušam te

Ko je vaš otrok pred najstniškim obdobjem ali že najstnik, se ne gre za nadzor, ampak za vpliv. Ne morete nadzorovati petnajst letnika, lahko pa vplivate na njega s poslušanjem in postavljanjem vprašanj. Predavanja ne delujejo, poskusite spraševati strateška vprašanja in nato poslušajte.  Pogovor izveden na takšen način, jim bo pomagal priti do svojih odločitev in prepričanj o situacijah.

4. Žal mi je

Za naše otroke je zelo pomembno, da nas vidijo kako kot odrasli prevzemamo odgovornost. Otrokom bodimo zgled, kako izgleda odrasel, in se opravičimo, ko delamo napake. In ne z besedami: “Žal mi je, ampak …. “!

10 stvari, ki bi jih moral slisati vsak otrok

 

5. Odpuščam ti

Ključnega pomena za mlade je, da vedo, da če želiš uspeti, moraš biti tudi pripravljen na neuspeh. Včasih bodo naredili napako, se zgodi! Vprašanje, ki si ga zastavite: kaj narediti, ko se neizogibno

6. To je tvoja odgovornost

Ne rešujte otrok iz težav, ki jih lahko rešijo sami. Namesto tega bodite kot trener: pripravite svojega otroka pred tekmo, navijajte pri strani in nato preglejte kaj je bilo dobro in kaj je bilo slabo iz strani. Če boste reševali njihove težave, jim s tem sporočate, da nimajo tega kar je potrebno. Namesto tega bodite moralna podpora in usmeritev, ampak dovolite, da prevzamejo svojo odgovornost.

7. Zmoreš!

V obdobju razvoja otroka je vspodbuda zelo pomembna. Začne si pri prvih korakih, prvih besedah, samostojnemu hranjenju in nadaljujem pri skakanju čez ovire. Otroka večkrat povejte, da zmore, da gre lahko čez vsako oviro, ki mu jo življenje postavi.

8. Imaš kar je potrebno.

Otroku je pomembno, da vedo, da imajo kar je potrebno. In, da to veste tudi vi! Če vedo, da verjamete v njih, bodo bolje pripravljeni, da naredijo manjše korake k doseganju  svojih ciljev in se soočajo s težkimi situacijami.

9. Če me potrebuješ, sem tukaj.

Pomembno je, da otrok že od zgodnjega otroštva ve, da je dom prostor, kjer ga čaka varnost, ljubezen in podpora. Da je vedno dobrodošel in, da se vedno lahko obrne na vas, če vas potrebuje.

10. Reči NE.

Včasih je najbolj ljubeča in skrbna stvar, ki jo rečemo otroku NE. Bodite prepričani, da vedno ne bodo veseli vaše odločitve. Toda leta kasneje, se bodo spomnili vaših besed in njihovo dobrobit. Ko rečemo NE napačnim stvarem, nam to omogoča, da rečemo DA pravim stvarem.

Ne pozabite, otroci se naučijo malo od tistega, kar govorimo, malo več od tega, kar počnemo,  največ pa od tega kar mi smo!

 

Vir slika: coolmompicks.com

Dodaj odgovor