12 načinov za zmanjšanje onesnaževanja okolja

You are currently viewing 12 načinov za zmanjšanje onesnaževanja okolja

Ste kdaj pomislili kakšen je vaš ogljični odtis? Kaj pa ogljični odtis vaše družine?  Kaj delate pravilno in kaj bi radi spremenili?

22. aprila je svetovni dan Zemlje! Pred vami je 12 načinov, kako lahko pomagate k bolj čistemu okolju!

Tukaj je nekaj področij, na katerih lahko cela družina zniža svoj ogljični odtis.

Poglejte si 12 načinov za zmanjšanje onesnaževanja okolja

1. Izberite okolju prijazen prevoz
Največjo spremembo lahko naredimo tako, da spremenimo naš način prevoza. Če je le možno, uporabite javni prevoz. Ali pa kupite avtomobil, ki ima učinkovito porabo energije. Bolj poredko se odločite za dolge polete z letalom. S tehnologijo, ki jo imamo na voljo za pogovore z drugimi konci sveta, potovanja niso več tako pomembna. Način prevoza ima velik vpliv na ogljični odtis.

2. Pametno uporabljajte električno energijo
To je primerno področje za začetek sprememb. Pogosto slišite nasvete glede energije: podnevi ne potrebujete luči, naprave izključite iz vtičnice, itd. Vsak od teh korakov je koristen. Veliko lahko spremenite tudi ob nakupu novih gospodinjskih aparatov – odločite se za varčnejše.

3. Odločite se za obnovljive vire energije
Še eden izmed korakov, kako privarčevati energijo. Izberite energijo vetra, če to možnost ponuja distributer elektrike. Namestite lahko tudi sončne kolektorje. Tudi sistem majhnega števila kolektorjev je za družino povsem zadosten. Ko začnete, boste morda pripravljeni na večje spremembe.

4. Pametno izberite čistila
Ko kupujete izdelke za čistočo doma (in tudi telesa!) bodite pozorni na sestavine. Čeprav se morda ne zavedamo, uporabljamo veliko kemikalij, ki imajo vpliv na naše zdravje in na zdravje našega okolja. Beseda ORGANIK, BIO in EKO je lahko le del  imena in ne pove nič o kakovosti uporabljenih sestavin. Edini način, da so sestavine brez kemije, je certifikat neodvisnih ustanov. Na trgu dobimo izdelke s certifikati BDIH, Soil Association, Eco Cert, Icea, NaTrue,Cosmebio in Cosmos. Če ima izdelek slabo oceno, se raje odločite za drugega.

5. Izbirajte oblačila iz ekoloških materialov 

Nošenje oblačil iz ekološkega materiala je pozitivno na večih področjih. Ekološki bombaž vpliva na boljše zdravje potrošnikov in kmetov, varstvo okolja in zmanjšanje stroškov za kmete. Morda boste presenečeni,  da se za konvencionalni bombaž uporabi 25% vseh insekticidov in 10% pesticidov, ki se uporabljajo po vsem svetu, čeprav je zrasel na samo 3% skupnih obdelovalnih površin.

bombaz

 

 

 

6. Varčujte s papirjem
Pogosto ne opazimo, kako potratni smo s papirjem. Robčki, toaletni papir, papirnate brisače in kupi natisnjenega gradiva. Zato, bodite pozorni! Namesto papirnatih brisačk uporabljajte brisače za večkratno uporabo. Le redki govorijo o tem, a tudi toaletni papir lahko nadomestimo s toaletnim papirjem za večkratno uporabo. Papir uporabljajte pametno tudi v vaši domači pisarni. Printajte le tisto, kar morate, obojestransko, in reciklirajte, ko papirja ne potrebujete več. Reklamni katalogi trgovin so na voljo tudi online, ali pa jih preglejte kar v trgovini.

7. Jejte pravo hrano
Vaše obroke pripravljajte iz pravih sestavin namesto iz »procesiranih« nadomestkov. Seveda je to dobra izbira za vaše zdravje, a hkrati je to koristno tudi za okolje. Če le imate možnost, si večji del hrane pridelajte sami na svojem vrtu ali balkonu.

Lokalna hrana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Organsko je pomembno
Četudi so organski izdelki pogosto last velikih korporacij, so še bolj vprašaljiva ne organska hrana in oblačila.
Za proizvodnjo bombaža porabimo veliko število kemikalij, ki so še leta kasneje prisotna v naših oblačilih. Bodite pozorni kje in kakšna oblačila kupujete.

Vedite, kateri spadajo med umazanih dvanajst in vedno kupujte organske izdelke.

 

lista umazane in ciste hrane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umazanih 12

Jagode
Jabolka
Nektarine
Breskve
Zelena
Grozdje
Češnje
Špinača
Paprika
Češnjev paradižnik
Kumarice
Krompir

Čistih 15

Avokado
Koruza
Ananas
Zelje
Grah
Čebula
Mango
Papaja
Kivi
Jajčevec
Melona
Grenivka
Beluši
Cvetača
Sladek krompir

 

9. Izberite čisto vodo
Za okolje je bolje, če ne kupujete vode v plastenki, a za zdravje bo morda bolje, če ne pijete nefiltrirane vode, razen če ste prepričani, da je vaša lokalna voda čista.
Ko uporabljate vodo, jo porabljajte pametno. Začnite tako, da vode ne trošite, kadar ni potrebno – npr. zaprite pipo med umivanjem zob, med šamponiranjem las, med britjem – in razmislite še o drugih načinih varčevanja vode.

voda v plastenkah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Rastline, primerne podnebju
Posadite tisto, kar v vašem podnebju najbolje uspeva. To pomeni, da trava ne spada v puščavo, tropski sadeži pa ne v mestno okolje. Če boste vaš vrt prilagodili podnebju, boste s tem porabili manj vode in tudi manj kemičnih sredstev za boljšo rast vaših rastlin.

11. Hiša z nizko porabo
Če še niste kupili ali gradili hiše, imate priložnost, da izberete okolju prijaznejšo rešitev. Ne kupujte več prostora, kot ga dejansko potrebujete. Ne kupujte hiše s plastično oblogo. Poiščite hišo, ki je načrtovana tako, da ima majhen vpliv na okolje v smislu postavitve oken, uporabe materialov in zadostne svetlobe znotraj prostorov. Če pa že živite v hiši in želite v njej tudi ostati, lahko spremembe uvedete postopoma, npr. dodate več izolacije, da prihranite pri ogrevanju.

12. Reciklirajte, ponovo uporabite, podarjajte

Odpadke ustrezno sortirajte v reciklirane zabojnike, za organske odpadke pa uporabljajte kompostnik. Tako, boste dobili prst, ki bo hkrati tudi gnojilo za vaš vrt.

Plastične vrečke nadomestite s papirnatimi ali vrečkami iz blaga. Sedaj tudi že za sadje dobite vrečke, ki jih lahko večkrat uporabite.

Če stvari ne potrebujete več in so še uporabne, jih podarite naprej ali prodajte. Ali stvar ne služi več svojemu namenu? Bodite kreativni in poiščite novo idejo za ponovno uporabo!

 

Na vseh področjih, kjer želite spremeniti vaš vpliv na okolje, začnite v točki, v kateri se trenutno nahajate. Majhni koraki pomenijo velike spremembe, a vas hkrati pripravijo tudi na večje korake. Ko boste videli, kako zlahka ste opravili manjše spremembe, boste pripravljeni tudi na večje.

 

Vir slika: 180nutrition.com.au, motherearthnews.com, freshdesignpedia.com, wemu.org, cherryetam.com.

 blog.omimattress.com

Dodaj odgovor