Kako na zabaven način premagati poletno vročino?

Kako na zabaven način premagati poletno vročino?

Poletja, počitnic, sonca in morja se veselimo vsi. Težko pričakovan oddih od vsakdanjih obveznosti. Kaj pa vročina? Ena rešitev je ostati v senci ali doma v klimatsko hlajenih prostorih. Kako pa se spopadati z vročino in jo premagati na zabaven način?

Nekaj predlogov boste našli v nadaljevanju. 

Za otroke

 

Sadje, sadje

Sezonsko sadje bo otroke osvežilo in nahranilo. Posebno odlične so lubenice in melone, ki vsebujejo veliko vode. Da bo prijetno tudi za oči, lahko iz modelčkov za piškote pripravite simpatična sadna nabodala

 

sadje

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodne igrače

Zelo ugodno jih poleti dobite v vsaki trgovini. Super zabavno je otrokom teči okrog in se škropiti med seboj! Povabite še prijatelje in sosede.

 

Vodni baloni

Otrokom postavite prazne lončke, jih označite s številkami za točkovanje in zabava se lahko prične. Vsak zadeti lonček prinese točko.

 

Škropilnik

Lahko uporabite kar tistega, ki imate za zalivanje vašega vrta. Lahko pa ga iz prazne plastenke naredite sami. V plastenko naredite več manjših luknjic in ga pritrdite na vrtno cev. Kako izdelati domač škropilnik poglejte tukaj. 

vodni-skropilnik-naredi-sam-za-otroke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vodni trampolin

Opazovala sem sosedove otroke, ki so neizmerno uživali v skakanju po trampolinu med tem ko je deževalo. Podobno idejo lahko preizkusite tudi s škropljenjem v lepih dneh. Med tem ko otroci skačejo in se poskušajo izogniti vodi, jih nekdo na drugi strani poskuša z vodo poškropiti.  Potem pa otroci zamenjajo vloge. Seveda naj curek vode ne bo premočen.

 

Vodni tobogan

Če tobogana nimate doma, ga lahko naredite sami zelo enostavno. Potrebujete večjo plastično ponjavo, šampon in veliko vode. Najbolj zabavno bo, če bo tobogan postavljen iz hriba. Kako zabavno je lahko to – preizkusite tudi sami :). Slika je nastala na letošnjem taboru, kjer je bil vodni tobogan res HIT!

 

vodni-tobogan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za družine

Lokalni bazen ali jezero

Kakšen odličen način, da se skupaj z otroci ohladite. Poiščite bližnji bazen ali se s kolesom odpeljite do jezera. V Ljubljani in okolici je na voljo kar nekaj bazenov in jezer.

Tudi čudovita gorenjska vabi v Blejsko in Bohinjsko jezero. Seznam slovenskih kopališč pa najdete tukaj. 

 

Vodni park

V nekaj letih je Slovenija postala bogata za kar nekaj vodnih parkov, obiščite park v katerem še niste bili. Lahko pa se odpravite tudi k našim sosedom, ki so v letošnjem letu odprli kar nekaj novih parkov. (Npr.. Bohinj, Žušterna, Bohinj)

Domači sladoled

mjami, čokoladno – lešnikov sladoled, domač je vedno boljši. Za recept kliknite tukaj.

čokoladni sladoled

 

 

 

 

 

 

 

Limonada z zelišči

osvežilni napitek iz limone, mete in vode. Imejte v mislih, da ledena pijača ni najboljša za naš organizem. Raje posegajte rahlo ohlajeni in ne ledeni pijači!

V gozd na sprehod

Če živite v mestu, potem je vročina v poletnih dneh še bolj neznosna..Kako premagati vroče dni? Pojdite v najbližji gozd, še boljše nekam ob reko. V zavetju dreves boste odkrili, da je kar nekaj stopinj manj kot v vašem domu.

Kampirajte

Otroci radi preživljajo čas v naravi. Spanje pod zvezdami pa je tudi posebno doživetje. Skupaj postavite šotor, pripravite obroke in odkrivajte “skrivnosti” kamp. Prednost kampiranje je tudi v druženju družin in otrok, ki jih srečate in spoznate med bivanjem.

 

kampiranje-z-otrokom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Še nekaj napotkov za potovanje v vročih poletnih dneh:

Na pot se raje odpravite v nočnih ali zgodnjih jutranjih urah. Tako se boste izognili zastojem in vročini.

Poskrbite za zaščito pred komarji in klopi. Tudi sami si lahko pripravite svoj repelent prosti komarjem. 

Klimatsko napravo v avtu in tudi doma uporabljajte zmerno, naj ne bodo razlike temperature zunanjega in notranjega zraka prevelike.

Ko se odpravljate na pot poskrbite za zadostno količino tekočine. Najboljša je seveda voda.

Otrok in živali nikoli ne puščajte v segretem avtu! Avto se na soncu (in tudi v senci) zelo hitro segreje do več kot 60 stopinj, za poskus pustite plastenko vode 30 min (ali več) v segretem avtu in nato izmerite temperaturo vode. Previdnost pri varnosti nikoli ni odveč!

 

Kako pa se hladite vi in vaši otroci? Pošljite nam svoje predloge.

 

Uživajte v poletju kjerkoli že ste!

Prispevek pripravila:

Tanja, www.RubiRudi.com

 

Slike: car-moby.jp, RubiRudi

 

Dodaj odgovor