15 idej za osvežitev z vodnimi igrami za otroke

You are currently viewing 15 idej za osvežitev z vodnimi igrami za otroke

Vroči poletni dnevi vabijo na plano in kar kličejo po bližini vode! Še posebej otroci obožujejo škropljenje, čofotanje in igre z vodo. To je odlično, če stanujete v bližini jezera, reke ali bazena, ali pa se pogosto odpravite na morje.  Če pa te možnosti nimate in vseeno želite, da se vaš otrok zabava in obenem prijetno ohladi, si poglejte 15 idej za osvežitev z vodnimi igrami.

Aktivnosti so enostavne, zabavne in z njimi si ni treba delati prevelikih stroškov, vaši otroci pa se bodo ob zanimivem kratkočasenju lahko osvežili kar na domačem vrtu ali dvorišču.

 

15 idej za osvežitev z vodnimi igrami za otroke

 

1. Pazi na svoje keglje

Potrebujete:

 • prazne 1,5 l plastenke
 • vodo
 • žoge

Vodo lahko po želji obarvate s kapljico jedilne barve.

bowling s plastenkami

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprava:

Keglje naredimo iz plastenk, ki jih napolnimo z vodo. Za igro jih postavimo v sredino, okoli njih pa se polovica igralcev razporedi v manjši krog, druga polovica pa v večjega okrog njih.  Naloga prve skupine je, da pred drugo skupino otrok branijo svoje keglje. Ti jih poskušajo zadeti z žogo, ki si jo lahko podajajo med sabo. Če je igralcev več ali pa so zelo spretni, lahko igro otežimo in uporabimo dve žogi.

 

2. Kaj plava in kaj ne?

Potrebujemo:

– večje vedro

– različne predmete, ki jih najdemo doma: jabolka, krompir, banane, limone, pluta, kozarčki, kamenčki, zobotrebci, pokrovčki, itd..

Vedro, najbolje prozorno, napolnimo z vodo in pripravimo izbrane predmete. Za otroke najprej pripravimo kratek kviz. Otroci naj  samostojno premislijo, kateri od predmetov plavajo na vodi in kateri potonejo, nato pa odgovore preizkusimo tudi v praksi. Z nekaj razmisleka in pravimi pripomočki lahko neplovne predmete poskusimo zadržati na vodni gladini, ob tem pa nam ne uide niti malo sproščenega škropljenja.

 

3. Naredite svoj domači škropilnik za vrtno zabavo

Za pripravo domačega škropilnika potrebujete le vrtno cev in večjo plastenko. Postopek izdelave si lahko pogledate na tej povezavi  – domači škropilnik za vrtno zabavo. 

 

4. Zabava na domačem vodnem toboganu

Že nekaj let zapovrstjo naši varovanci na poletnem taboru najbolj uživajo, ko skupaj kopljemo in pripravljamo prostor za vodni tobogan. Če imate možnost, da ga postavite doma, ne potrebuje veliko orodja, časa ali denarja za neizmerno zabavo in veselje otrok.

Potrebujete le primeren prostor z naklonom, vodno cev in več metrov polivinila (pvc folije).

poletne aktivnosti otroci

 

 

5. Boj z gobicami

Pripravite dve vedri, ki ju napolnite z vodo in kuhinjske gobice “wileda” za vsakega otroka. Otroci se razporedijo v dve skupini in igra škropljenja se lahko prične.

 

6. Ustvarjajmo z ledenimi kredami

Obarvane ledene kocke naredite zelo preprosto, otroci pa bodo uživali ob ustvarjanju.

risanje s kredo

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujete:

 • soda bikarbona
 • koruzni škrob
 • voda
 • akvarel barve ali jedilne barve
 • posodice za ledene kocke

Priprava:

Posodice za led napolnite z mešanico koruznega škroba (40%), sode (30%) in vode, v vsako pa kanite še kapljico poljubnega barvila. Premešajte, nato pa pladnje postavite v zamrzovalnik za vsaj 4 ure, da se povsem strdijo.

 

7. Milni mehurčki iz plastenke

Če doma nimamo kompleta za pihanje milnih mehurčkov, si lahko mešanico pripravimo kar sami. Poglejte si, kako izdelamo milne mehurčke iz plastenke. 

 

8. Prenašanje vodnih balonov

Potrebujete:

 • vodne balone
 • žlice

Določite start in cilj, in na začetek postavite napolnjene vodne balone. Otroci morajo do cilja prenesti vodni balon na žlici, pot pa lahko otežite tudi s preprostimi preprekami. Igra je zabavna za male in velike, če pa si upate tvegati, da se še bolj zmočite, lahko vodne balončke poskusite prenesti še pod brado.

 

9. Zadeni tarčo

Iz močnejšega kartona ali lesene plošče naredite tarčo, v katero bodo otroci ciljali z vodnimi baloni.

Lahko narišete kroge in označite točke, ali pa kroge izrežete.

 

10. Ulovi ribo ali račko

Če imate doma na voljo manjši otroški bazen, ga napolnite z vodo, uporabno pa bo tudi večje vedro. V vodo spustite plavajoče plastične ribice ali račke, lahko pa tudi druge predmete, otroci pa naj jih z ribiškimi mrežami  lovijo.

lovljenje rack

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Pinjata iz vodnih balonov

Z vodo napolnimo vodne balone in jih obesimo na drevesno vejo ali kako drugo primerno pripravo. Otroci se izmenjujejo in s palico udarjajo po pinjati. Cilj je, da otrok v čim manjšem številu poskusov zadane in poči čim več pinjat.

 

12. Eksperiment za mešanje barv

Otroci uživajo v packanju, mešanju in eksperimentih. Ta poskus je primeren tudi za mlajše otroke.

mesanje barv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujete: 

 • prazne plastenke (najbolje od detergenta za posodo)
 • vodo
 • jedilne barve
 • prazne posode

Priprava: 

Plastenke napolnite z vodo skoraj do vrha, nato pa v vsako dodajte več kapljic jedilne barve.  Otroci naj plastenke dobro pretresejo in zabava se lahko prične. V prazne posode lahko otroci stiskajo različne barve, opazujejo mešanje barve, itd.

 

13. Ocean v kozarcu

Ta aktivnost se lahko izvaja tako na prostem, kot tudi v notranjih prostorih, ko je zunaj zelo vroooooče.

 

ocean v steklenici

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujete: 

 • kozarec za vlaganje (čim večji, tem bolje) ali plastenko
 • školjke, kamenčke, rastlinje, mivko
 • plastične ribice, zvezde, itd.
 • bleščice
 • jedilno barvo (modra ali zelena)
 • olje
 • lij

Priprava: 

V steklenico ali kozarec najprej stresite mivko ali kamenčke ter postopoma dodajajte ostale “sestavine”. Na koncu dodajte še vodo in malo barvila.

 

14. Igra z vodnimi pištolami ali vodnimi balončki

Če ima vaš otrok rad igro z vodnimi pištolami ali balončki, mu pripravite tarče iz z vodo napolnjenih kozarčkov. Otrok mora z balonom ali pištolo zadeti kozarec in ga zbiti iz podstavka.

 

15. Iskanje izgubljenega zaklada v ledu

Kaj vse se skriva v ledu? Za fante lahko pripravite tematiko Ledene dobe, za dekleta pa Ledeno kraljestvo.

iskanje zaklada v ledu

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujete: 

 • plastična posoda za v zmrzovalnik
 • voda
 • majhne igrače: plastične živali, kroglice, školjke, itd.
 • Dodatno po želji: jedilne barve, bleščice
 • Otroku pripravite različne pripomočke za iskanje zaklada: toplo vodo, plastenko za pršenje, sol, kladivo

Priprava: 

V posodo nalijte malo vode, dodajte igrače in zamrznite. Ko je ta del zamrznjen, dodajte novo plast vode in igrač do vrha, in ponovno zamrznite. Otroku podajte pripomočke za iskanje zaklada in iskanje se lahko prične.

 

 

Vir slike:

growingajeweledrose.com, mamapapabubba.com, Fun Family Crafts, happyhooligans.ca, xeirotechnies.blogspot.com, brandon.macaronikid.com

 

Dodaj odgovor