16 idej za poletne aktivnosti z otroki

16 idej za poletne aktivnosti z otroki

Počitnice so tu! Iščete ideje za poletne aktivnosti, ki so ugodne ali celo brezplačne? Za vas smo pripravili 16  idej, ki bodo poskrbeli za kratkočasanje otrok in tudi cele družine.

1. Družabne igre. Pobrskajte med pestro izbiro družabnih iger in najdite pravo za vašo družino. Mogoče Activity ali spomin, ki je primerna tudi za mlajše otroke.  Za kratkočasenje na plaži pa so super tudi igre s kartami, poskusite enko ali  črnega petra. Še bolje, če si igro izmislite in pripravite kar sami. Naprimer igro spomin lahko ustvarite iz plastičnih zamaškov.

druzabne igre za druzine

2. Piknik z otroci. Za uživanje v naravi res ne potrebujete veliko! Pripravite si le košarico dobrot s sadjem, prigrizki, domačo limonado, odejo in pojdite v prvi bližnji park na piknik.

3. Poletni festivali na prostem. V poletnem času se kar veliko dogaja. Oglejte si vaš lokalni časopis, kje se lahko ohladite in kakšen je napovednik dogodkov na prostem. Če imate čas in voljo, pa si oglejte še druge lokacije po Sloveniji, kjer vas čez celo poletje čakajo pestri in brezplačni programi tako za otroke, kot tudi odrasle. Tudi pri Rubi in Rudi pripravljamo čez poletje kar nekaj brezplačnih dogodkov po celi Sloveniji, kjer bodo potekale brezplačne delavnice, poslikave in animacije. Več o aktualnih dogodkih si poglejte tukaj. 

otroska delavnica na prostem

4. Veslanje. Obiščite eno od slovenskih jezer in najemite čoln. Veslanje zna biti zelo zabavno.

5. Priprava hrane z otroci. Ne glede na starost, otroci vam pri pripravi obrokov lahko pomagajo. Mlajši lahko pripravijo mizo, okrasijo sladice, naš štiri letniki rad pomaga pri sočenju soka, večkrat pa mi pomaga tudi pri valjanju in peki piškotov. Poleti,  ko na voljo veliko sadja, otroci lahko pomagajo pri pripravi sadne solate.

6. Delite vaš hobi ali obrt. Ali šivate, oblikujete, zbirate kovance? Delite to znanje z vašim otrokom ali vnukom. Če je otrok izrazil interes za temo, ki je še ne obvlada,  si vzemite čas za ustvarjanje vajinega projekta.

7. Družinski šport.  Imate v družini skupen šport? Mogoče radi tečete, kolesarite  ali ste pohodniki?  To je verjetno najboljši način, da družina ostaja  fit in kakovostno preživljanja skupni čas.

8. Lokalne znamenitosti. Obiščite mestne znamenitosti v vašem kraju. Pojdite na info točko in si priskbrite brošuro z izletniškimi  potmi in lokalnimi znamenitostmi.

9. Živalski vrt. Imate radi živali? Obiščite živalski vrt v Ljubljani  ali pa se z vlakom odpeljite v Zagrebški  živalski vrt.

10. Poletni spomini. Otroku predajte fotoapart in naj si sam izbere temo ali predmet in ga slika vse poletje. Fotografije lahko uporabite v beležki, pravljici, kolažu ali za darilo za sorodnikom in prijateljem.

11. Film na prostem. Poiščite prijatelja s pojektorjem  in pripravite poletni prigrizek in osvežilno pijačo. Na obisk povabite prijatelje in sosede z otroci. Otroci si lahko ogledajo  film pod zvezdami, medtem ko imajo starši obisk in obratno.

kino na prostem za otroke

 

12. Knjižnica. Raziščite svojo lokalno knjižnico.  Ne samo, da si lahko izposodite knjige brezplačno, pobrskajte tudi med filmi in glasbenimi cd-ji. Čez poletje knjižnice nudijo tudi dodatne  aktivnosti za otroke in najstnike. Poleti najdete tudi knjižnico na prostem.

13. Aktivnosti na prostem. Poglejte katere vadbe in aktivnosti potekajo v vaši bližini. Čez poletje se večina vadb seli na prosto (npr. joga, tek, karate..

14. Ustvarjajte. Pobrskajte med ustvarjalnimi idejami pri Rubi in Rudi. Iz morja prinesite školjke, kamenčke in ustvarite čudovite mobile za sobo, okvir za sliko ali poiščite po spletu še kakšno drugo idejo.

15. Dopisovanje. V dobi računalnikov in telefon je pisanje pisem “zbledelo” in izgubilo svoj pravi pomen. Zakaj otrok ne bi našel dopisovalca v drugem kraju Slovenije in si z njim deleli mladostniške skrivnosti?

16. Počitniško delo. Primerno sicer za malo starejše otroke, pa vseeeno tudi mlajši lahko pomagajo pri lažjih hišnih opravilih, spravilu pridelka, obiranju sadežev in si prislužijo kakšen evro ali nagrado.

 

Imate tudi vi kakšno aktivnost, ki jo radi vključite v poletni čas? Veseli bomo, če jo boste delili z nami.

Vir slike: dontpayfull.com, partyhireandevents.com

Dodaj odgovor