15 idej za koristno preživljanja časa z otroki

Otroci dneve preživljajo v vrtcu ali šoli, ko pa pridejo domov starši razmišljamo kako čim bolj koristno preživeti prosti čas. Poglejte si 15 idej, ki bodo ustvarile nepozabne spomine, hkrati pa za njih ne bomo zapravili gore denarja.

15 idej za koristno preživljanje prostega časa z otroci

 

1. Igrajte se z otroki. Zdi se preprosto, ampak ali res veste, kako se lotiti te naloge? Igrajte se tako, da z njimi premikate avtomobilčke, gradite trdnjave, lahko tudi različne objekte iz kartona. Preglejte vse omare in v škatlo spravite oblačila; vključno s starim nakitom, klobuki, torbicami in čevlji. Naredite čajanko in se ob njej družite z otrokom.

2. Berite vašim otrokom. Začnite s krajšimi knjigami, eno poglavje na dan. Večer pa namenite pravljicam za lahko noč.

 

branje otroku

3. Naredite skupne izdelke. Preprosti papirnati krožniki so lahko tudi odlične maske, s katerimi se lahko igrate z otroki. Na morju zbirajte školjke in si ustvarite okvir za poletne fotografije ali mobile za otroško sobo.

4. Kuhajte. Vsak otrok z veseljem pomaga v kuhinji. Naredite ali kupite knjigo z recepti in predpasnik, nato pa naj oni izberejo recept, vi pa jim pri tem pomagajte. Presenečeni boste, koliko se lahko med druženjem naučite od otroka.

 5. Dajte jim kreativno pobudo. Priskrbite veliko škatlo, spodaj jo odprite in sploščite. Nato jim predajte pripomočke, s katerimi lahko izživljajo svojo kreativnost – barvice, flomastri, barve, škarje, itd. Pri tem se jim lahko pridružite.

ustvarjanje z otroci

6. Pojdite na piknik. Vsi otroci obožujejo piknike, ključ pa se skriva v spontanosti. Počakajte jih pred šolo, s seboj vzemite malico in pojdite skupaj v park, kjer boste imeli piknik. Hrano lahko izberejo sami. Pomladna in poletna sezona ponuja obilo sadja, ki ga lahko na hitro zapakirate in pojeste pod košatim drevesom.

7.  Obiščite bližnji park, gozd, podajte se na tržnico..

 8. Zgradite trdnjavo – znotraj hiše ali zunaj. Otroci res ne potrebujejo nikakršnih ekstravagantnih hišk — zadostuje že rjuha, ki jo pogrnemo čez stole. Igrajte se z njimi v tej trdnjavi.

9. Igrajte se s plastelinom. Ob plastelinu jim omogočite uporabo različnih orodij — najboljši bodo verjetno plastični pripomočki in valjar.

10. Občasno se lahko našemite tudi v klovna. Ne potrebujete ličil, le bodite malce »odpiljeni«. Otroci se pogosto tudi pošteno nasmejijo, kadar mama ali oče ne najdeta stvari, ki se nahaja tik pred njunim nosom. Podobno je tudi, kadar pri lepljenju »ponesreči« prilepimo na tla še svoje stopalo. Ko otroci poskušajo pomagati, ponavadi sebe prilepijo na starševe roke.

11. Imejte svojo gledališko predstavo. Predstavljajte si, da ste družina pingvinov, delfinov ali kaj podobnega. Določite vlogo vsakega posameznika. Vsak naj ima svojo nalogo in besedilo. Lahko si izdelate tudi male prstne lutke.

prstne lutke

12. Izmislite si zgodbo. Povabite še prijatelje vaših otrok. Če znate obvladovati otroke, je lažje delati z več otroki naenkrat. Zgodbo skupaj dopolnite. Začne naj jo eden izmed otrok. Naslednji nadaljuje tako, da doda eno poved. Naslednji spet nadaljuje, itd.

13.  Otrokom lahko podarite tudi največje darilo – svoj čas. Namesto, da jim rečete »ne zdaj«, se ustavite in se igrajte z njimi. Ali bo tisti račun res kaj drugačen, če ga pustite na mizi in ga znova pogledate čez eno uro? Verjetno ne, a otrok se bo morda lepo spominjal dne, ko ste si vzeli eno uro za igranje z njim.

 14. Na koncu dneva se lahko z otrokom odpravite tudi na krajši sprehod, da se sprostijo. Nekateri starši to imenujejo »pižama sprehodi«. A razlika glede na običajne sprehode je v bistvu v tem, da tu ni pogovorov in nobenih drugih aktivnosti, le hoja in opazovanje okolice.

15. Pokažite otrokom, da se zanimate za njihove igre. Ne glede na to, ali so to videoigrice, igre na računalniku ali namizne igre – pokažite jim, da ste iz pravega testa in jih morda presenetite. Uživali bodo v tem, da ste si vzeli čas za nekaj, za kar so mislili, da se ne bi nikoli lotili.

 

Ali res potrebujemo veliko denarja, zato, da se zabavo z otroki?

To da smo prisotni je veliko bolj pomembno kot to, da zapravimo veliko denarja za številne igrače in dodatne obšolske aktivnosti.

Vir slika: booksellers.co.nznorthumberlandmam.blogspot.com, RubiRudi.com

 

Ne zamudite odličnih člankov, nagradnih iger in brezplačnih dogodkov, kjer jahamo, izvajamo poslikavo ali animacijo otrok...Samo všečkajte nas in boste na tekočem:


2 komentarja na “15 idej za koristno preživljanja časa z otroki”

  1. Sabina september 5, 2017 at 4:36 dop #

    Najboljše je to, da je pravzaprav idej samo 14, ker je 7 nekam pobegnila 😉 .

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Praznujemo 1. rojstni dan igralnice

24. aprila BREZPLAČEN vstop

Organiziraj nepozaben otroški rojstni dan
Prenesite BREZPLAČEN vodič za organizacijo rojstnega dne, ki se ga bo vaš otrok še dolgo spominjal.
(Že preko 2.000 prenosov)