9 poletnih idej za male nadobudne glave

9 poletnih idej za male nadobudne glave

Juhu, počitnice so tu! To bo za otroke čas brezskrbnosti in veselja, za mnoge starše pa labirint usklajevanja službenih obveznosti in želje po kakovostno preživeti čas z njimi.

Otroci namreč ostanejo živahni, ustvarjalni in zvedavi, tudi ko šole za dva meseca zaklenejo svoja vrata. Da boste lažje kar najbolje izkoristili njihove radožive potenciale in jih obenem združili s kakovostnim druženjem, smo za vas pripravili nekaj raznolikih idej za poletne dni.

 

9 poletnih idej za male nadobudne glave

 

ZDOLGOČASENI KOZAREC

Po živahnem zaključku šolskega leta je otrokom pogosto postane dolgčas. Sošolci in prijatelji, s katerimi se vsakodnevno družijo čez leto, se odpravijo na morje ali k sorodnikom, tisti, ki pa za enkrat še ostanejo doma, imajo na voljo ogromno prostega časa. Zato pa včasih zmanjka idej, kako ga zanimivo zapolniti. Da bi se izognili zdolgočasenemu vzdihovanju in gledanju v zrak, si lahko vnaprej pripravimo nabor idej za počitniške dejavnosti, že to pa je lahko prav ustvarjalna zabava za starše in otroke.

Potrebovali bomo:

– Kozarec za vlaganje
– Barve za steklo in čopiče
– Papir, ki ga narežemo na nekaj centimetrov velike listke ali sladoledne palčke
– Barvice, flomastre ali druga pisala.

 

poletne aktivnosti kozarec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravimo barve za steklo in čopiče. Vzamemo kozarec, ga poljubno pobarvamo in nanj s stiliziranimi črkami napišemo »ZDOLGOČASENI KOZAREC«. Nato ga lahko še ustvarjalno okrasimo. Na pripravljeni papir ali sladoledne palčke napišemo kar se da veliko idej za preživljanje prostega časa.

Naj vam pri tem nekoliko pomagamo: Nauči se pesem, Preberi knjigo, Igraj se družabne igre, Naredi svojo ropotuljo, Napiši pesem, Naredi 30 počepov, Pripravi kviz za starše… Za še več idej lahko pobrskate na naši spletni strani, še najbolje pa, da dejavnosti izberete skupaj z otroki, saj jih tako lahko kar najbolje prilagodite njihovi starosti in zanimanjem.

 

AKVARIJ V KOZARCU

Otroci po navadi z veseljem pričakujejo odhod na morje. Če pa se na dopust ne boste odpravili že v prvih tednih počitnic, lahko z otroki izdelate akvarij v kozarcu za vlaganje in se skupaj veselite prihajajočega oddiha na morju. Če pa ste se s počitnic že vrnili, je izdelavaakvarija lahko tudi prijeten način za obujanje spominov ob družinskem druženju.

 

domaci akvarij

Za pripravo potrebujemo:

– kozarec za vlaganje,

– destilirano vodo (lahko tudi iz pipe, je pa navadno malo bolj motna),
– kamenčke različnih velikosti,
– »vodne« rastline (akvarijske, plastične, vrtne)
– figurice z različnimi morskimi motivi (ribe, školjke, morske zvezde, ladjice, potapljač,

ipd., uporabimo lahko tudi stare igračke, ki otrokom niso več zanimive),

– po želji pa lahko za pristnejši videz dodamo tudi nekaj modrega barvila za živila.

Priprava:

Na dno kozarca najprej razporedimo kamenčke in med njih zataknemo nekaj vodnega rastlinja. Nato dodamo figurice, ki smo jih izbrali. Tu se lahko prepustimo domišljiji in ustvarimo svoj poljubni podvodni svet. Ko smo vse pripravili, kozarec počasi napolnimo z vodo, v katero smo že prej dodali nekaj modrega barvila. Kozarec zapremo in postavimo na vidno mesto, kjer bo odslej krasil naše počitniško obarvano domovanje.

Vsak otrok ali član družine lahko izdela svoj akvarij ali pa v kozarcu večjih dimenzij skupaj ustvarimo družinski akvarij, figurice pa lahko predstavljajo člane družine.

 

MAVRIČNI POSKUSI

Za zvedave glave predlagamo pripravo zanimivih poskusov, kjer bomo lahko opazovali mešanje barv, obenem pa bodo otroci povsem praktično in mimogrede spoznavali gostote in lastnosti različnih tekočin.

mavricni preizkus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za izvedbo mavričnih poskusov bomo potrebovali vsaj tri tekočine različnih gostot in barv:

– olje,
– voda,
– čistilno sredstvo,
– prozorni kozarci (s pokrovčki) ,
– palčka ali žlička za morebitno mešanje.

Med omenjenimi tekočinami ima najmanjšo gostoto olje, sledi voda, najgostejša pa so čistilna sredstva. Odrasli že vemo, da gostejša snov vedno izrine manj gosto, ki se nato pojavi na vrhu, tako na primer olje plava na vodi in tudi če ju zmešamo, se bosta sčasoma ponovno ločila.

Tako v kozarcu dobimo sloje tekočin različnih barv.

Najbolj zanimivo bo, če v prozoren kozarec najprej nalijemo olje. Za začetek lahko uporabimo navadno rastlinsko ali sončnično olje rumene barve, lahko pa se poigramo tudi z drugimi vrstami. Oljčno olje ima čudovito zlatkasto barvo, bučno je rjavo, itn.

Nato v olje nalijemo vodo in opazujemo, kako voda pronica skozi plast olja na dno kozarca.

Tekočini lahko tudi premešamo med sabo in nato opazujemo kako se splet ločita ena od druge. V vodo pa lahko dodamo tudi nekaj naravnega barvila (pesin sok, pomarančni sok…), s tem pa bomo dobili različne barvne kombinacije.

V tretjem koraku pa dodamo čistilno sredstvo, ki je lahko prašek za pranje posode, gel za tuširanje ali šampon. Najbolj zanimivo bo, če izberemo sredstva različnih barv, saj bomo tako najlažje dosegli mavrični učinek. Pralno sredstvo se bo skozi plasti olja in vode počasispustilo na dno kozarca in dobili bomo ti plasti različnih barv.

Predlagamo, da v manjših kozarcih najprej preizkusite različne kombinacije, tisto, ki je otrokom najbolj všeč pa lahko pripravimo tudi v večji količini, da mavrično krasi otroško sobo. Najlepše bo, če jih postavimo na okensko polico ali v bližino nočne svetilke, saj neposredna svetloba še pripomore k čudovitemu učinku mavričnih barv.

 

POBARVAJTE ŠPORTNE COPATE

Če ste ravno v nakupovanju lahkih športnih copat, ki so skoraj nujna oprema za mnoge poletne aktivnosti, lahko v trgovini izberete preprosto bele platnene superge, ki jih otroci doma ustvarjalno pobarvajo pobarvajo. To seveda lahko storite tudi z dolgočasnim parom, ki ga že imate v svoji omari.

Potrebovali boste naslednje pripomočke:

– bele/enobarvne platnene športne copate,
– barve za tkanino,
– čopič,
– časopisni papir.

Najprej kupite bele športne copate ali temeljito operite par copat, ki ga že imate. Na mizo, tla ali na trato na vrtu razporedite časopisni papir za zaščito. Nato pripravite še barve in čopiče, in poslikava se lahko začne. Vsak otrok lahko izbere najljubše barve in motive, uporabite pa lahko tudi druge pripomočke za okraševanje, na primer alkoholni flomaster za poljubni napis, bleščice in lepilo za dekleta, bolj spretni pa lahko na športne copate tudi prišijejo lesene ali plastične bunkice različnih velikosti in barv.

Seveda pa ne pozabite na vezalke! Tudi te lahko pobarvate ali pa jih okrasite z bunkicami in okraski primerne velikosti. Pomoč staršev pri vstavljanju vezalk bo zelo dobrodošla sploh pri mlajših otrocih.

Tako smo ustvarjalno zapolnili dobršen del popoldneva, na koncu pa ima vsak povsem unikaten par športnih copat, ki ga bo z veseljem pokazal vsem prijateljem in sorodnikom.

 

VODNI KSILOFON

Vsak ton ima svojo barvo, tako pa lahko z upoštevanjem zaporedja barv zaigramo preproste pesmice, seveda pa si otroci lahko izmišljujejo tudi svoje melodije.

20170611_145205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

– vsaj 6 enakih litrskih kozarcev za vlaganje
– jedilne barve
– kuhalnico
– vodo

V kozarec po velikosti (od največjega do najmanjšega) pripravimo vodo in dodamo barvo.

 

NEVIDNE RISBE

Potrebujemo:

olje, voda, čopič, papir, vir svetlobe.

Otroci z oljem rišejo na papir. Risba je vidna, če jo pridržijo proti svetlobi. Nato pa celotni papir premažejo še z vodo in opazujejo, kako se tekočini obnašata ob stiku na papirju (kjer je olje, voda ne zmoči papirja). Sliko lahko prebarvajo tudi z vodenimi barvicami, tako pa postane vidna.

 

UPORNA BELA VOŠČENKA

Na podoben način kot zgoraj, rišemo z belo voščenko, nato pa risbo prevlečemo s temperami poljubnih barv.

 

RISANJE S SLAMICO

Zakaj ne bi poskusili ustvarjati malo drugače? Potrebujete le slamico in z vodo razredčene tempere, papir, posodice, (čopič). Ustvarjanje se lahko prične.

 

VODNA URA

Potrebujemo:

2 plastenki s pokrovčki, voda, (barvila).

Preluknjamo pokrovčka in ju zlepimo. V eno od plastenk natočimo vodo, jo zapremo s pokrovčkom(a), na vrh pa obrnjeno na glavo privijemo drugo plastenko. Ko ju obrnemo, se voda začne pretakati iz polne plastenke v prazno. Vodo lahko obarvamo z jedilnimi barvami.

 

Vir slike: ukparenting.tumblr.com, pintarest, One Artsy Mama, Rubi in Rudi

Besedilo: Zala Miklič

Dodaj odgovor