Duda pri dojenčkih – da ali ne?

Duda pri dojenčkih – da ali ne?

Še ena v vrsti starševskih dilem – resnično nimate lahke naloge, kajne? Dojenčki imajo štiri ključne prirojene reflekse, ki služijo njihovemu preživetju v novem nepoznanem svetu: prijemalni, sesalni, iskalni in Morojev refleks. Z njimi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po hrani,

varnosti in bližini. Tekom razvoja se jih naučijo zadovoljevati na vse bolj zavestne načine, zato refleksi počasi izzvenijo. Duda je pripomoček, ki služi zadovoljevanju otrokovega sesalnega refleksa in so si ga lahko v preteklosti privoščili le premožnejši sloji družbe, revnejši pa so izumljali cenejše različice kot so krpice ali pa kar sladkorne palčke.

Mnenja glede uporabe dude so deljena; zagovorniki trdijo, da preprečuje sindrom nenadne smrti novorojenčkov, saj otroku otežuje prevalitev na trebuh, prav tako pa z uporabo dude otrok ne čuti potrebe, da bi sesal prste, kar lahko privede do težav s kožnimi vnetji. Prav tako je duda rešitev za otroke, ki imajo tako močan sesalni refleks, da ga ne zmorejo zadovoljiti na druge načine (oziroma tega ne zmorejo njihove mame, ker imajo omejene možnosti dojenja ali pa sploh ne morejo dojiti).

Pomisleke proti uporabi dude imajo predvsem zobozdravniki, saj lahko ovira rast zob in povzroči deformacijo mišic v ustnicah. Še eden izmed argumentov proti je tudi podaljševanje čustvene in osebnostne nezrelosti otroka. Pogosto se namreč zgodi, da duda postane nadomestek, bližnjica za pomiritev, zadovoljitev na način, ki ne terja nobenega truda in otrokove angažiranosti za dosego želenega cilja.

Duda pri dojenčkih

Priporočljivo je, da omejite uporabo dude najkasneje po otrokovem prvem letu starosti, saj takrat običajno ni več nobene organske potrebe po njej, temveč lahko postane le razvada in boste imeli z odvajanjem kasneje večje težave. Otroka odvajajte postopoma; skrajšajte čas uporabe in ga omejite zgolj na nekaj dnevnih rutin, npr. pred spanjem. Prav tako naj odvzem dude ne bo del kazni, ker se bo otrok čutil prikrajšanega in si jo bo samo še bolj želel. Če odvajate od dude starejšega otroka, se lahko o tem tudi kar »po odraslo« pogovorite, jo poklonite otrokovemu medvedku ali pospravite v škatlo otroških spominov.

In najbolj pomembno – naučite otroka, kako lahko aktivno uresničuje svoje želje, pokažite mu, kako naj ravna, da bo dosegel svoje cilje in nikar mu ne kupujte nadomestkov za dudo, četudi jih na trgovskih policah in drugje v življenju mrgoli na stotine. Bodite otrokov najboljši vzornik in vzgoja bo postala sila preprosta reč.

Kako je pa pri vas doma z dudo? Pokomentirajte ali vprašajte spodaj…

Maša Sternad, varuhinja predšolskih otrok
Varstvo otrok Vrhovci

Dodaj odgovor