Kako prihraniti denar pri nakupu igrač?

Kako prihraniti denar pri nakupu igrač?

Veliko je priložnosti za obdarovanje otrok, posebno v decembrskem času, ko so na obisku kar trije dobri možje.

Kakšni so vaši običaji za obdarovanje? Radi kupujete darila, jih skrbno zavijate ali vam je vse skupaj popolnoma odveč in stresno? Nekaterim je kupovanje daril mala malica, za druge pa predstavlja veliko nadlogo.

Kako obdarovati otroke, da bodo veseli in zadovoljni, ne da bi zapravili celo premoženje?

Za vas smo zbrali 9 nepogrešljivih nasvetov.

Darila kupujte sami

 otroci-kupujejo

Verjetno se sliši smešno, vendar najboljši napotek za prihranek denarja je: otroke pustite doma! Ne vozite jih s seboj v trgovske centre ali trgovine z igračami, ki so (pre) polne polic vseh mogočih igrač, ki bi jih vaš otrok lahko imel. Če le imate možnost izberite čas nakupovanja pred prazniki ali po praznikih.

 

Kupujte kvalitetno

Zakaj je to pomembno? Izbira kvalitetnih igrač vam bo prihranila denar na dolgi rok. Po lastnih izkušnjah sodeč, poceni igrače niso vredne svojega denarja. Otrok se z njimi igra kratek čas, dokler se kaj ne polomi, odpade, potem pa so neuporabne, nepopravljive, lahko celo nevarne za varno igro otrok.

Odpravite se v manjše, lokalne trgovine, ki nudijo večjo kvaliteto igrač, s standardi za varno igračo. Čeprav igrače stanejo malo več, ste lahko bolj sigurni glede varnosti, ustreznosti materialov in daljšega časa uporabe.

 

Izbirajte igrače z možnostjo nadgradenj

Igrača naj bo primerna starosti in razvoju otroka. Lahkokocke- nadgradnja izberete igračo, ki bo aktualna eno obdobje, lahko pa podarite začetni set in kasneje po potrebi nadgrajujete zbirko oz. igre glede na starost. Dober primer so npr. Lego kocke, namizne igre, igralni seti.

 

Ne plačujte preveč za »hit« igrače

Izognite se skušnjavi, da kupujete trenutno aktualne igrače. V tem primeru boste igrače preplačali! Vse te igrače bodo na voljo v januarju za veliko nižjo ceno.

Če si vaši otroci želijo nekaj velikega kot npr. PlayStation, se dogovorite z izbrano trgovino, da vas dodajo na čakalno listo, otroku pa podarite darilni ček/bon za božično darilo.

 

Že uporabljene igrače

20141126_174409

Razni oglasni portali rabljenih in novih izdelkov so bogati s ponudbo otroških igrač, potrebščin in knjig, ki bi jih lahko podarili naprej. V večini primerov gre za dobre, ohranjene in le malo rabljene izdelke. Preglejte ponudbo, najdite primerno igračo in obdarujte na bolj »ekološki« način. Ne le, da se z nakupom rabljenih izdelkov zmanjšuje potrošnja, prihranili boste tudi denar.

 

Izmenjava igrač

Preverite pri svoji lokalni knjižnici, če imajo na voljo program izposoje igrač. To je čudovit način za otroke, da se igrajo z različnimi igračami starosti primerno. Tako se tudi izobražujejo in se naučijo spoštovati igrače, ki so izposojene. Naučijo se tudi deliti, saj se igrače vračajo nazaj po tednu ali dveh za igro drugega otroka.

Imate mlajše otroke? Izmenjajte si igrače med prijateljicami.

Lansko leto sva podobno zadevo izpeljali s prijateljico. Njen sin je bil takrat star dobro leto in pol, moj malo več kot 2 leti. Nisem pristaš velikega števila igrač, vem pa, da je veselje veliko, ko se igra s čim novim. Tako sva se dogovorili za zamenjavo.

Nekaj avtomobilov, sestavljanke in knjige so šle za »darilo« njenemu sinu, mi pa smo dobili baterijski vlakec z vagončki in druščino živali. Prvo navdušenje je minilo po nekaj dneh, po dveh tednih pa vlakec ni bil več interesanten..

Super projekt je tudi »izmenjava igrač«, ki poteka večkrat mesečno po različnih krajih v Ljubljani.

 

Naredi sam

šotor iz odejOtroške trgovine so še posebej v decembru dodobra založene z raznimi igračami. Res je, da je lažje oditi v trgovino in nakupiti darila. Kaj pa, če darila ustvarimo sami doma? Otroci, tako punčke kot fantki radi oponašajo odrasle, tudi pri kuhanju.

Na izbiro imate razne pisane igrače, ki so podobni hrani. Z malo kreativnosti pa lahko sami izdelati malo kuhinjo za otroke. Prihranite si različne velikosti praznih škatel od: mleka, jogurtov, lončkov…,itd. Škatle in lončke očistite ter nalepite z izrezano sliko hrane iz škatle. Ponudite jim nekaj svojega pribora: žličke, kuhalnice in igra se lahko prične.

Otroci se radi pretvarjajo, da kuhajo in jejo zato bodo uživali v doma narejeni kuhinji.

igrače iz škatelSkupaj s sinom sva iz odej, blazin in stolov ustvarila malo hiško. Vedno znova jo premikava, postavljava in se v njej tudi igrava. Pri treh letih je že več dni popolnoma navdušen, da ima svoj mali skriti kotiček.

Na spletu najdite kakšno zanimivo idejo za recikliranje in doma ustvarjate z otroci. Zabava bo odlična, posebno v deževnih dnevih.

 

Novo dobim, staro podarim

Ne glede na to, ali boste otroke obdarovali z novimi ali na novo uporabljenimi igračami, je lepo pomisliti tudi na otroke, ki te možnosti nimajo. Naj se otroci zgodaj naučijo, da je deljenje lepa gesta. Ko otrok dobi novo igračo, ga vprašajte katero igračo bi želel podariti naprej drugemu otroku, da se bo lahko igral z njo.

Lahko mu tudi predlagate igračo s katero se že dolgo ne igra, potem pa jo skupaj zavijeta v darilo in neseta na kakšno dobrodelno ustanovo ali društvo, ki zbirajo igrače za otroke.

 

In ne nazadnje…

Vprašajte se kaj je namen vašega obdarovanja? Kaj si otrok resnično želi? So to res velika darila, polno igrač ali le vaš čas, naklonjenost in ljubezen? Noben otrok ne bi zamenjal kupa igrač, za čas in igro skupaj s staršem!

Podarjajte malenkosti in le te iz srca in ljubezni. To bodo začutili tako otroci, kot tudi drugi obdarovanci. Saj veste šteje pozornost in lepa misel.

Dodaj odgovor