Naj nas vodi naš notranji čut

Naj nas vodi naš notranji čut

Otroci so naš največji dar na svetu. So pravi sončki, ki osvetljujejo naša življenja. S prihodom prvega otroka pa se življenje kot smo ga poznali do sedaj popolnoma spremeni. Kar naenkrat nismo več mi tisti, ki smo najbolj pomembni ampak to mesto odstopimo mali štručki, ki zna biti včasih zelo naporna. Poleg radosti, ki jih prinese starševstvo, skupaj v paketu pridejo tudi neprespane noči, dolge ure otroškega joka, menjanje plenic, zmanjšanje družabnega življenja in še bi lahko naštevali. Ko prvič postanemo starš ne vemo točno kaj nas čaka.

 

 

Sorodniki in prijatelji nam govorijo kako bo naporno a tega si v resnici ne znamo predstavljati dokler tega ne izkusimo na lastni koži. Skupaj s prvim dojenčkom lahko pride tudi nekaj zmede, katere informacije so prave. Zunaj je polno knjig, ki govorijo o različnih tehnikah vzgoje. Internet je polen različnih informacij. Kot novo pečen starš lahko v vsej tej poplavi hitro postaneš zbegan in ne veš več kaj je prav in kaj ne. Poleg vsega pa nam okolica vsiljujejo svoje nasvete, kako naj ravnamo z otrokom. Govorijo nam naj nikar ne pestujemo preveč otroka in naj se nikar vedno ne odzivamo na njegov jok, saj ga bomo tako razvadili in nas bo v prihodnje vedno izsiljeval po mili volji. Dojimo naj po nekem naprej določenem urniku in ne kadar otrok želi, pri vsem tem pa pozabimo na notranji čut, ki nam pravi drugače.

Otrok s svojim jokom sporoča, da mu nekaj manjka. Če ta klic zanemarjamo in raje poslušamo dobronamerne nasvete drugih, kako naj ga pustimo jokati, lahko nevede naredimo otroku škodo za celo življenje. Prva leta življenja so ključna za razvoj otrokove samopodobe. Kadar zanemarjamo njegov jok lahko otrok dobi občutek, da je sam in skozi čas zgubi zaupanje do svojih staršev. V odrasli dobi pa se to lahko odraža v pomanjkanju samozavesti v odnosih z drugimi. Lahko se počutimo manj vredne in ne znamo imeti radi sami sebe, kar nam v odnosih z drugimi lahko povzroča težave. Zato je ključno ponuditi otroku vso svojo pozornost. Odzivajte se na njegov jok, dojite kadar otrok hoče in ne glejte na uro. Sledite njegovim potrebam. To malo dete ne ve kaj pomeni beseda izsiljevanje in samo prosi za ljubezen in bližino.

 

Včasih je način vzgoje, ko se predajamo otroku težja ampak dolgoročno veliko boljša. Poslušajte svoj notranji čut in ne nasvete drugih. Nikoli ni preveč ljubezni, ki bi jo lahko dali svojemu otroku. Starš je tisti, ki najbolje ve kako mu odgovarja skrbeti za otroka. Kasneje otroci vrnejo trud v obliki spoštovanja. Na tak način lahko gradimo trden odnos s svojim otrokom. Če boste utrujeni in boste potrebovali čas zase, se obrnite na sorodnike ali prijatelje. Naj vam popazijo otroka, vi pa se med tem malo odpočijte. Naj vas pri vsem trudu, ki ga vlagate v svojega otroka opominja misel, da rastejo in da vas ne bodo vedno toliko rabili kot sedaj. Uživajte v slehernem trenutku kolikor se le da. Vse to bo enkrat v prihodnosti le lep spomin. Zavedati se moramo, da je vsak otrok oseba zase in ni nekih pravil kdaj naj bi otrok osvojil določene veščine.

Nekateri otroci spijo že od rojstva celo noč, drugi pa za to rabijo več časa. Svojega otroka moramo poskušati razumeti in videti kdaj je pripravljen napredovati. Verjemite, da vam bo sam pokazal, kdaj je pripravljen zaspati sam brez vaše pomoči. Lahko poskusite z uvajanjem novosti. Če bo otrok pripravljen vam bo pokazal, da je čas za napredek. V nasprotnem primeru bo prisotnega veliko neutolažljivega joka. Na koncu nas uvajanje sprememb lahko samo izčrpa, če ne dosežemo vidnega rezultat. Večinoma malčki sami pokažejo kdaj so pripravljeni. Nekega dne nas samo presenetijo in uvedejo spremembo sami brez prisile. Če ga nikoli ne bomo puščali samega v joku nam bo bolj zaupal in bo prej pripravljen zaspati sam saj bo vedel, da so mu starši vedno na voljo, ko jih potrebuje.

Otroci, ki dobijo kar potrebujejo v fazi, ko so še dojenčki manj jokajo, ko so že malo večji. Bolj spoštujejo starše in jim zaupajo kot svojemu skrbniku. Zelo dobra branje na to temo je knjiga Povezovalno starševstvo, ki sta jo s skupnimi močmi napisala mož in žena, Dr. Wiliam Sears in Martha Sears. To je branje, ki vas bo opogumilo in dalo nasvete, ki so do vašega novega člana prijazni. Čas za postavljanje meja bo prišel, ko boste videli, da otrok dobro razume in vas želi naviti okoli prsta za dosego svojih želja. Doma je pametno postaviti pravila, ki se jih morajo držati vsi družinski člani. Otroka je pametno naučiti reda, da bo naše družinsko življenje kar se, da mirno. Starševstvo je večen izziv. Vsako starostno obdobje vašega otroka prinese nove naloge in izzive. Ko si enkrat starš, ostaneš v tej vlogi do konca svojih dni. Naj bodo ta čim bolj prijetna in polna ljubezni in veselja.

Alja Aljančič

Dodaj odgovor