Odlična vzgoja

Vsak starš želi za svojega otroka le najboljše, želi si, da bi njegov malček zrastel v srečno, veselo, samozavestno in ljubezni polno osebo. A pot do tja, ni lahka in velik pomen ima vzgoja. Pri tem so starši tisti, ki s čarobno paličico pričarajo otrokov svet.

Odlična vzgoja res obstaja?

Zavedati se je potrebno, da odlična ali popolna vzgoja dejansko ne obstaja, kakor tudi ni popolnega človeka na zemlji. To besedno zvezo lahko razumete bolj kot proces, da starši stremijo k odlični vzgoji svojih otrok. Kar pomeni, da stremijo k temu, da svoje otroke vzgajajo v skladu z osnovnimi življenjskimi vrednotami. Pomembno je, da starši kljub človeškim napakam in slabostim po svojih najboljših močeh storijo vse, da bi vzgojili sposobne, odgovorne, poštene ter srečne otroke. Kajti vzgoja otrok je težavna naloga, saj pridejo trenutki, ko si vsakdo želi novih idej in napisanega recepta, kako ravnati in odreagirati v posamezni situaciji.

Proces, ki se nikoli ne konča

Otroci so si različni, prav tako tudi starši in ni mogoče ponuditi enotne rešitve, ki bi bila učinkovita za vse. Ogromno je literature in nasvetov, kako ravnati v vsakodnevnih situacijah, vendar je potrebno le-te prilagoditi, da se bodo podale in skladale z vašo družino, ne bojte se preizkušati več različnih metod, saj boste na takšen način odkrili najboljšo zase in za svojega malčka. Vzgoja je zapleten proces, ki se nikoli ne konča in je dejavnost, ki se ne osredotoča zgolj na vašega otroka, temveč tudi na vas, kot celostno osebnost. Potrebno je opazovati samega sebe in otroke videti takšne, kakršni dejansko so, spreminjajoči iz trenutek v trenutek. Ne omejujte jih s svojimi lastnimi prepričanji in zaključenimi mnenji.

Recepta ni

Pretirano razmišljanje o tem, kako pravilno vzgajati in po možnosti še brez napak povzroči, da se v vzgojni odnos pritihotapi strah. Ta lahko privede do ohromelosti, nerealnega zaznavanja ter onemogoča spontanost med staršem in otrokom. Tako se v ospredje postavi zamisel o idealni vzgoji ter ne otrok kot oseba, zato ni mogoče zaznati otrokovih potreb, želja ter njegovih strahov. Potrebno si je zastaviti vprašanje, kako prilagoditi vzgojo svojemu otroku? Sedaj že veste, da magičnega recepta za pravilno vzgojo ni. Otroku poskušajte nuditi okolje, v katerem bo lahko izrazil samega sebe. To pa lahko storite le z ljubeznijo. Vsa dejanja, ki izvirajo iz ljubezni, otroku omogočajo, da v njem vzklije seme zaupanja. Do samostojnega in svobodnega življenja pridete le po poti ljubezni, to velja za vsa področja človeškega delovanja. Hkrati pa to ne pomeni, da se ob neprimernem vedenju in obnašanju, otroka ne sme s primerno metodo ali tehniko obvladati. Kajti obstajajo posamezna pravila, s čigar uporabo, postane vaša vzgoja uspešnejša:

–          Uveljavite svojo avtoriteto

–          Ne prosite, ampak zahtevajte

–          Kar rečete, mislite resno

–          Bodite kratki in jasni

–          Ne popustite godrnjanju, sitnarjenju in cmerjenju

–          Ponudite izbire

–          Uveljavite pravila in rutino

–          Družinski odnosi naj temeljijo na ljubezni, spoštovanju ter zaupanju

–          Najprej premislite in nato ukrepajte.

 

Pri vzgoji naj vas vedno vodijo vaši notranji občutki, ki vam bodo zagotovo povedali, kako se pravilno odločiti v posamezni situaciji. Sicer pa:

 

Vzgajati otroke sploh ni težavno.

Samo predstavljati si moramo, da niso naši,

kako bi morali biti vzgojeni sosedovi otroci,

pa vsi dobro vemo.

Bing Crosby

Dodaj odgovor