Prvič v vrtec

Prvič v vrtec

Vsak »prvič« je posebno pomemben in »prvič v vrtec« ni nikakršna izjema! Hočeš nočeš gre za stresen dogodek, prelomen v življenju otroka in celotne družine. Moj namen ni, da bi vzbujala strah mladim staršem, ki želijo obdržati otroka v varnem objemu svojega naročja.


Želim le obuditi zavedanje, da gre za zelo pomemben korak, na katerega se velja ustrezno pripraviti, da bi stekel čim bolj prijetno in ostal v lepem spominu tudi kot popotnica za vse nadaljnje »prvič« stopnice.

Ker otroci hitro začutijo vaše razpoloženje, je ključno, da se najprej starši spoprijateljite z mislijo, da se zaključuje obdobje zelo intenzivne fizične povezanosti z otrokom. Do vključitve v vrtec bodite pozitivno naravnani in začnite otroka nanjo pripravljati vsaj dva meseca prej. Nikar ga ne zastrašujte s pripovedovanjem o tem, kako bo v vrtcu vse drugače – da bo moral pojesti vso hrano, spati brez dude in deliti igrače z drugimi otroki. Tako ga boste prestrašili še preden bo sploh prestopil prag vrtca, lahko razvije celo odpor do njega in se bo veliko težje uvajal v novo okolje. Če pogoji dopuščajo, naj uvajanje poteka postopoma – opravite več krajših obiskov vrtca in ne pustite otroka prehitro in predolgo samega.

prvič v vrtec

Tudi vi se vključite v igro z drugimi otroki in povabite svojega otroka zraven. Če vidite, da se hitro vklopi v dogajanje, se počasi umaknite in ga opazujte, vendar bodite v bližini, če vas bo potreboval. Med uvajanjem v vrtec ne uvajajte nobenih drugih sprememb (npr. navajanje na kahlico, selitev). Preden greste prvič v vrtec je pomembno, da postopoma zmanjšujete pogostost dojenja – določite nekaj terminov dojenja, ki se jih boste lahko držali tudi takrat, ko bo otrok v vrtcu. Dobro je, da ima otrok vsaj v začetnih tednih uvajanja v vrtcu s seboj svojo priljubljeno igračo, ki mu bo pričarala občutek domačnosti in varnosti. Jutranje poslavljanje je včasih lahko naporno, še posebej, če otrok joka.

Ampak jok še ne pomeni, da se vaš otrok v vrtcu nima lepo ali da vzgojiteljice počnejo kaj narobe. Jok je povsem običajna otrokova reakcija in frustracija, ki jo mora sam pri sebi predelati. Z otrokom ustvarite jutranji ritual in se ga držite. Ne poslavljajte se predolgo. Poskusite zadržati svoja čustva in ko se poslovite, tudi dejansko odidite iz prostora. Otroci se običajno hitro potolažijo, saj njihovo pozornost pritegnejo bolj zanimive dejavnosti, ki jih v vrtcu prav gotovo ne manjka. V kolikor se izkaže, da otrok vseeno potrebuje več pomoči in spodbud pri uvajanju, se o tem čim prej pogovorite z osebjem vrtca in skupaj poiščite primerne rešitve.

Starši, vzpostavite zaupljiv, spoštljiv odnos z vzgojitelji, ki so zelo pomembne osebe v življenju vašega otroka. Cenite njihovo delo in na njih glejte kot na vaše sodelavce, s katerimi skupaj uresničujete isti cilj – vzgojiti srečnega, zadovoljnega in samostojnega otroka, ki se bo znašel v svetu in uspešno krmaril med izzivi, ki jih prinaša življenje.

Kakšen je bil pa vaš »prvič«? Delite vaše izkušnje v komentarjih spodaj.

Priporočena literatura: Bojan Varjačič Rajko: Prvič v vrtec

Maša Sternad, varuhinja predšolskih otrok
Varstvo otrok Vrhovci

Dodaj odgovor