Škratki in pravljična dežela

Škratki in pravljična dežela

Juhu, jesen je tukaj! Čutiti jo je v zraku. Odmislimo dežne kaplje in opazimo lepoto tega čudovitega letnega časa! Ne le, da listje že odpada, da se spreminjajo barve in, da se že prej zvečeri, ponuja se nam pester izbor buč in jesenskih dobrot.

Ko sem zadnjič kupovala zelenjavo v lokalni trgovinici, si nisem mogla pomagati, da ne bi kupila resnično prikupne okrasne bučke. Že na prvi pogled mi je delovala kot pravljična hiška. Takoj me je prešinilo, da k hiški spadajo tudi škratki, vile in ostala mala bitja. Skoraj štiri letni sin je bil navdušen nad idejo, da bova izdelovala škratke. Sicer nisem še vedela kako, ampak le, da bova v večini uporabila, kar sva nabrala na sprehodu.

skratki-material-

Za pravljično deželo potrebujete:

prikupno okrasno bučko
želode s kapico
storže
polžke, školjke
lesene perle
lepilno pištolo ali drugo močno lepilo
ostanke blaga
filc volna (za lase, brado)
alkoholni flomaster
dodatke: kamne, vejice, liste za okras, plodovi, itd.

 

Ker sem sama skupaj lepila želode, mi je sin pomagal tako, da je skupaj sestavljal želod, kapico in perle. Prav tako je rezal blago na trakce, da sva kasneje naredila šal ali oblačila za škratke. Pomagal mi je tudi pri idejah, kako narediti novega škratka.

Ko sva imela pripravljen ves material sem vklopila lepilno pištolo in pričela z lepljenjem. Tukaj je treba biti posebno previden, saj je lepilo zelo vroče in se lahko zelo močno opečeš.

Kombinirala sva naprimer spodnji del želoda, lesena perla za glavo, volna (za lase) in kapica. Potem tudi storž, lasje in kapica.

 

storzki

Po lepljenju počakajte nekaj minut, da se vse posuši. Z alkoholnim flomastrom narišite oči, nos, usta..

Sin je med tem izbral mesto, kjer bo pravljična dežela. Izbral je, da bo na naši terasi, kjer je od poletja še ostala mivka, kar je tudi priročno za postavitev malih škratkov.

pravljicna-dezela-priprava

 

Prostor sva obdala s kamenčki in listjem ter na sredino postavila bučko (hiško), iz maha naredila stezo.

Z veseljem sem opazovala kako veselo postavlja male škratke in kako se rad igra z njimi.

Tudi naslednji dan sva imela “razlog”, da greva v bližnji park z vrečko. Nabrala sva nove vejice in dogradila deželo palčkov. In tudi danes greva v gozd, da najdeva nove “dodatke”, ki jih lahko prineseva palčkov.

Skratka pravljična dežela ni le simpatičen jesenski okras, ampak veselje in skrb sina, ki jih prestavlja, hrani in se z njimi pogovarja. Neprecenljivo!

pravljicna-dezela

 

 

 

 

Dodaj odgovor