Pa ne že spet nova vzgojiteljica!

Poznaš občutek, ko se zaradi takih in drugačnih razlogov poslavlja otrokova vzgojiteljica in veš, da ga čaka nova uvajalna doba s povsem neznano osebo? Moja dva otroka sta skupaj do sedaj zamenjala zagotovo vsaj 10 vzgojiteljic… Vsakič sem del stresa preživljala tudi sama. Sprva sem menila, da je to povsem nepravično do mojih dveh srčkov, danes pa sem prepričana, da je velika prednost.

V glavi se mi je prižgala žarnica, ko sem se pogovarjala s kolegico, ki je tudi sama vzgojiteljica. Povedala mi je, da se to v njenem poklicu dogaja zelo pogosto in ko sem se že hotela pritožiti nad sistemom, je povsem sproščeno pripomnila, da se tako otrok nauči veliko več, saj vsaka vzgojiteljica nosi svoj zaklad izkušenj in znanja.

Od takrat sem skušala zavestno spremeniti svoje stališče, da bi mi bilo lažje pri srcu, pa sem začela dogajanje analizirati bolj podrobno. Ko je na porodniški dopust odšla že tretja sinova vzgojiteljica, ki mi je bila zares zelo pri srcu, sem ob slovesu komajda zadržala solze. Bila je polna energije, veliko so ustvarjali, peli in plesali. Težko sem si predstavljala primerno nadomestilo. Pa sem bila takoj presenečena. Prišla je malce starejša vzgojiteljica in sprva sva bila s sinom malce zadržana do nje. Kaj kmalu pa nas je presenetila z neverjetno pozornostjo. Vestno je fotografirala vsak dan v vrtcu in nas razveseljevala z ilustrativnimi utrinki, iz otrok je izvabila tudi najbolj skrite talente, veliko so se crkljali …

Nato je prišlo novo šolsko leto in iz porodniškega dopusta se je vrnila redno zaposlena vzgojiteljica, ki je po zgolj štirih mesecih »izrinila« prijazno gospo, na katero smo se že tako lepo navadili. Lahko bi bila jezna, a sem raje sprejela pozitiven pogled. Kako upravičeno. Na prvem sestanku skorajda nisem mogla verjeti, da obstajajo tako izjemne pedagoginje. Otrokom je polno predana, kar razganja jo od idej in kreativnih projektov, sin pa jo je zaradi iskrenih objemov in poljubov vzljubil v prvem trenutku.

Je že res, da imamo srečo, a morda jo je privabila ravno moja pozitivna naravnanost. Lahko pa bi dobili tudi slabšo vzgojiteljico. Tudi to smo že preizkusili. Sprva sem bila nad njeno malce starodobno vzgojo šokirana, ko sem se malce več pogovarjala s hčerko, pa sem sprejela dejstvo, da morajo otroci spoznati tudi take metode. Dejstvo je, da se vse življenje učimo in pomembne lekcije za odraslo življenje sprejemamo že v najbolj rosnih letih. Nič ni narobe, če otroci niso ves čas zaviti v vato, pač pa včasih naletijo tudi na malce bolj težavne ljudi v svoji okolici. Na ta način se bodo naučili prilagajati, spoznali bodo, da obstajajo različna pravila, izurili pa se bodo tudi v socialnih veščinah in empatiji. Je že res, da morda uvajalno obdobje traja malce dlje časa, a tudi to je del odraščanja. Včasih je treba malce stisniti zobe in potrpeti, kajne? Mi, odrasli to dobro vemo.

Ko otroci menjajo vzgojiteljice, pa se naučijo še ene zelo pomembne vrline – navajajo se na spremembe in se učijo, kako jih sprejemati. Pri tem starši velikokrat naredimo napako in jih zaradi lastnih potlačenih slabih izkušenj želimo zaščititi.

Ko se pritožujemo nad novostmi v vrtcu ali šole se moramo tako najprej vprašati od kje prihaja nejevolja. Se res vznemirjamo, ker verjamemo, da to ni najbolje za našega otroka, ali le klečimo pred bolečino iz naše mladosti? Je morda naša reakcija le odziv na naš odnos do sprememb? Če želimo otroku najboljše v življenju, bi ga morali ob spremembah polno podpirati in mu s svojim zgledom dokazovati, da so nekaj pozitivnega, priložnost za nove bogate izkušnje in vesela spoznanja.

Odličen primer sem nedolgo nazaj doživela pri prijateljici. Edino njenega sina so pri razporejanju v prvi razred dodelili v skupino, ki ni bila povezana z otroci iz vrtca. Mamico je v trenutku preplavil strah in jeza in že je načrtovala, kako se bo pritožila pri ravnatelju in z inšpekcijami izsilila, da njen sin pride v razred z mojo hčerjo. Ko pa je videla, da je sinu vseeno in se le srčno veseli prvega šolskega dne, je svoje misli spremenila. Vprašala sem jo kako to, da je tako hitro opustila prvotni plan in mi je kot prava mojstrica čustvene inteligentnosti odgovorila: »Ali res vem kaj je najbolje za mojega sina? Ker ne poznam prihodnosti in ne vem če bi s svojimi dejanji zares doprinesla k čem boljšem, sem pustila, da odloči življenje.« Zares lepa in poštena gesta, ki je gre čestitati. Po treh tednih se je fant že lepo navadil na svoj razred, s starimi prijatelji pa se druži v podaljšanem bivanju …

Kako pa se na spremembe v vrtcu in šoli odzivaš ti? So tvoji strahovi, nezadovoljstvo z vzgojiteljico in razočaranje nad sistemom zares upravičeni ali pa je le to način, s katerim se navadno ubraniš pred spremembami? Ne pozabi, da si svojim otrokom največji zgled. V življenju bodo srečali še marsikaj neznanega, najuspešnejši pa bodo tisti, ki se bodo znali novostim mojstrsko prilagajati. Če imaš tako s sprejemanjem sprememb težavo sam-a, je morda čas, da svoj stari vzorec končno premagaš. Pomisli kaj vse v življenju so ti prinesle nove izkušnje in videl-a boš, da so ravno spremembe tisto, kar dodaja ogenj na tvojo žerjavico. Imam prav? 😉

 

Špela K. Kaurin

Kdo je Špela K. Kaurin?

Špela K. Kaurin je certificirana trenerka, mama in podjetnica. V delu sledi svoji srčni strasti in staršem po vsem svetu pomaga prepoznavati priložnosti, ki jih ponujata nosečnost in materinstvo. Prepričana je, da s odrasli s svojim zgledom zaznamujejo prihodnost svojih otrok, zato skuša s svojim srčnim treningom odličnosti v višjo kakovost življenja popeljati družine še pred rojstvom novorojenčka. Je motivatorka,inspiratorka ter prava zakladnica idej in potencialnih rešitev. Kljub dvema majhnima otrokoma, se ves čas izobražuje in razvija svojo osebno rast, spoznanja pa preko blogov deli tedensko na spletni strani www.SuperTi.si. Ker obožuje otroke, je veliko v njihovi družbi, vsake toliko pa napiše tudi kako zgodbico, s katero prek domišljijskih junakov pomaga graditi samozavest malih ljubiteljev pravljic. Vsem ki se prijavijo na njeno spletno stran v zahvalo podari 7 pravljic iz njene zbirke.
Na strani www.SuperTi.si si lahko brezplačno snamete tudi Špelino e-knjigo »5 korakov do mojstrstva čustvene inteligentnosti«.

Dodaj odgovor