10 razlogov zakaj so gospodinjska opravila za otroke pomembna

10 razlogov zakaj so gospodinjska opravila za otroke pomembna

Kakorkoli obrnemo gospodinjska opravila so del življenja, saj zagotavljajo, da naš dom ohranja urejenost in čistočo s tem pa spodbujamo zdravje in varnost.

Kot starš sem se včasih tudi sama spraševala, ali se otrok res mora ukvarjati z opravili? Ali navsezadnje nismo starši odgovorni za upravljanje gospodinjstva? Ali ni čas otroštva, čas so otroci lahko “le” otroci?

Ob današnjem hitrem tempu življenja ima večina otrok natrpane urnike. Od ene aktivnosti hitijo do druge, ko pa pridejo domov jih čaka še naloga, učenje in domača opravila!

Kljub tem pomislekom je vključiti otroka v hišna opravila, lahko ena najpomembnejših stvari, ki jih boste kdaj naredili.

Vključevanje v gospodinjska opravila jim daje priložnost, da postanejo aktivni udeleženci v vašem domu. Otroci se začnejo videti kot pomemben član družine.

Z opravili lahko povečate občutek, da so odgovorni in jih s časom dejansko naredijo bolj odgovorne. Otroci se bodo počutili bolj sposobne, da bodo izpolnili svoje obveznosti in opravili svoje naloge.

Tudi, če ima otrok šolske, športne ali druge obveznosti, opravila so tisto, kar je njegova odgovornost, da jo opravi.

Z opravljanjem gospodinjskih opravil morda ne bo vedno vala navdušenja, vendar bodo vedeli, da lahko prispevajo k družini, začnejo skrbeti zase in se učijo veščin, ki jih bodo potrebovali kot odrasli.

 

 

10 razlogov zakaj so gospodinjska opravila

za otroke pomembna

 

1. Občutek odgovornosti

Otroci, ki opravljajo opravila se učijo odgovornosti in pridobivajo pomembne življenjske veščine, ki jim bodo dobro služile skozi celo življenje. Otroci se počutijo sposobne ne glede na to, ali posteljejo posteljo ali pobrišejo prah, jim pomoč pri hiši daje občutek dosežka. Opravljanje hišnih opravil otrokom pomaga tudi, da se počutijo del ekipe. Sprejemanje in pomoč družinskim članom je dobro zanje in jih motivira.

2. Samostojnost

Domača opravila so najboljši napovednik kateri otroci bodo bolj verjetno postali srečni, zdravi, samostojni odrasli.

3. Urejenost in skrbnost

Z uvajanjem dnevnih opravil se otrok prične zavedati posledic nereda in tudi sam opazi, da mu urejenost in red pripomoreta k boljšemu počutju.

 

4. Pomoč

Vaši otroci vam dejansko lahko pomagajo! Sprva poučevanje opravil zahteva več časa in energije, toda s časom bo otrok opravil svoja opravila popolnoma samostojno in vas na koncu razbremenil nekaterih odgovornosti.

Seveda ne pozabimo na starost in sposobnost otroka.

5. Koristi za sorojence

Za brate in sestre je koristno, če vidijo, da vsi v družini sodelujejo pri vzdrževanju urejenega doma, kjer ima vsak svoje naloge, ki ustrezajo njegovim spretnostim in sposobnostim.

 

6. Empatija

Pomagati drugim in jim s tem olajšati življenje je odličen način za učenje empatije. Potem ko vaš sin opravi opravila ga pohvalite in se mu zahvalite: “Super si opravil to delo! Hvala, ker si mi pomagal, to zelo cenim.«

7. Priprave na zaposlitev

Naučiti se kako dobro opravljati gospodinjska opravila je pomembna predhodnica zaposlitve. Opravila so lahko priložnost, da raziščete v čem je vaš otrok dober in bi lahko nadaljeval svojo službeno pot.

8. Namen

Če imaš naloge kot so opravila, imaš občutek za namen in dosežek.

 

9. Razvoj drobne in grobe motorike ter sposobnost načrtovanja

Naloge kot so iskanje parov nogavic, brisanje prahu, ločevanje smeti in zalivanje z zalivalko so kot telovadba za telo in možgane in nudijo praktično uporabo teh mišic!

 

 

10. Motivacija za delo in nagrajevanje

Kako otroka naučiti o vrednosti denarja? Tako, da si ga sam prisluži! Dogovorite se o morebitni nagradi, zahvali ali spodbudi za opravljeno nalogo.

Za dosledno opravljanje nalog otroku pripravite tabelo opravil in jo nalepite na vidno mesto, kjer boste dnevno lahko večkrat pogledali ali so naloge že urejene ali še ne.

Tabela RIŠI – BRIŠI je odlična izbira, saj:

  • naloge izberete in napišete kar sami
  • je plastificirana, zato je dlje časa uporabna
  • uporablja jo lahko en ali največ trije otroci hkrati
  • ko se teden zaključi preprosto zbrišete zvezdice in pričnete nov teden

Bi imeli TABELO RIŠI – BRIŠI >> klikni tukaj! 

GOZDNA tabela opravil 

Če imate rajši že izbrane naloge potem vam bo všeč GOZDNA tabela opravil. Izmed 48 opravil izberete tiste, ki so primerne za vašega otroka in jo z ježki prilepite na plastificiran plakat. Opravljeno nalogo pa preprosto obkljukate.

 

Če bi imeli GOZDNO TABELO OPRAVIL >> klikni tukaj. 

 

tabela opravil za otroke

 

Kako otroka motivirati za opravljanje opravil? S pravilnim pristopom in predlogi, ki smo jih v obliki tabel in kartic pripravili posebno za namen spodbude motivacije otrok za opravila.

 

Kartice opravil za otroke starejše od 5. let 

kartice opravil

Zakaj se otroci upirajo opravljanju opravil?

Mlajši otroci in najstniki imajo pomanjkanje občutka za presojo. Večina majhnih otrok nima prave predstave koliko dela je povezanega z vodenjem gospodinjstva.

Skrb zase. Otroci so samozadostni in zaskrbljeni predvsem za sebe in za svoje potrebe. Ne upoštevajo potreb in pričakovanj drugih.

Impulzivnost.  Otrok nekaj želi in to hoče dobiti takoj ta trenutek. Opravek, ki jih ne razveseli takoj ni na njihovem dnevnem redu (npr.:pospravljanje igrač, pospravljenje postelje, umivanje zob…).

 

Kaj je potrebno za motivacijo otroka? 

  • manj impulzivnosti,
  • zdrava presoja,
  • zavedanje o  potrebah drugih.

Otroci z razvojem dozorevajo in postopoma krepijo te lastnosti.

Del vaše naloge kot staršev je pomagati otroku razviti te lastnosti. Ne bodite preveč presenečeni, če se bodo upirali domačim opravilom.

Vztrajati ali sam dokončati opravilo?

Starši se neradi neprestano borimo, saj se bojimo škode na račun našega odnosa z otroki. Vztrajanje pri dokončanju opravil je dostikrat videti kot neskončna bitka. Nenehno opominjanje in iskanje posledic, da otrok opravi dnevno opravilo zna biti tudi “naporno” in delo je dostikrat lažje opraviti kar sam.

Katero opravilo je primerno za katero starost?

Klikni tukaj za ogled opravil po starosti.  

 

Opravila za predšolske otroke

Predšolski otroci lahko opravljajo preprosta opravila kot so: pospravljanje sobe, igrač, brisanje prahu.

Spodbuda in nagrajevanje

Predšolski otroci običajno še ne znajo brati, zato jim tabela s slikami opravil sproži spomin o tem, kaj morajo početi. Ko otrok opravi opravilo, na kartico nalepi nalepko. Za majhne otroke je nalepka lahko dobra spodbuda. Starejši otroci morda potrebujejo večje nagrade, da ostanejo motivirani.

Kartice opravil s slikami za mlajše otroke 

 

dnevna rutina otrok

Opravila za šolske otroke

Z obiskom šole se poveča tudi odgovornost pri opravilih. Šolski otroci lahko opravljajo opravila kot je pospravljanje za seboj (posoda, soba, igrače, oblačila..). Postopoma pa dodajajte nova opravila in jih sproti naučite, kako opraviti vsako nalogo.

Na primer, če naj bi otrok sam pospravil svoje nogavice ga naučite kam naj jih pospravi. Pohvalite njegov trud in ga spodbujajte, da nadaljuje z učenjem. Ne pričakujte popolnosti.

 

Spodbuda in nagrajevanje

Za vsako nalogo, ki jo otrok opravi ni potrebno nagrajevati. Čiščenje svoje sobe je del gospodinjske pomoči v družini. Plačilo za dodatna opravila pa je lahko dober način, da otroka začnete učiti finančne odgovornosti.

Če ne želite plačati z denarjem ustvarite sistem nagrajevanja. Otrok lahko zasluži bonus, nalepko, žeton, ki jih po dogovoru s časom zamenja za igračo, izlet, nagrado po izbiri.

 

Kot pomoč za motivacijo in nagrajevanje pri opravilih smo ustvarili sistem 48 kartic, ki ga najdete tukaj. 

 

Opravila za najstnike

Najstniki potrebujejo opravila, ki jih bodo pripravila na življenje. Zaupajte jim bolj pomembne in odgovorne naloge kot so: samostojna priprava obrokov, košnja trave, pokažite kako se pravilno opere perilo, varovanje mlajšega brata. Te življenjske spretnosti bodo pomembne po zaključku šole, da bodo vaši najstniki živeli samostojno.

Spodbuda in nagrajevanje

Najstnika denarni dodatek lahko motivira za dobro opravljeno delo, to je tudi dober način, da se nauči kako ravnati z denarjem.

Naredite sistem plačevanja: opravil in plačilo za opravilo. Naprimer: pomivanje posode 2€. Izvajajte tedensko plačilo, ne dajajte »posojil« in ne delite denarja, če si ga vaš najstnik ni zaslužil.

 

Povzetek – 5x zakaj opravila?

Poskrbite, da bodo opravila reden del družinske rutine – vsi starejši od 3 let so odgovorni za določene naloge, da je gospodinjstvo urejeno in utečeno.

Bodite prepričani v pomembnost opravil pri razvoju značaja vaših otrok. Če verjamete v njihovo vrednost, boste to sporočilo sporočili svojim otrokom in manj verjetno boste popustili njihovim taktikam in odporu.

Kako vi opravljate svoja opravila? Ste najpomembnejši vzor svojih otrok. Otroci vas opazujejo, se učijo in posledično odločijo ali  bodo odgovornost sprejeli s sprejemanjem ali z jezo.

Odločite se ali boste za dokončana opravila dajali žepnino ali nagrado.

Cilj opravil je naučiti otroka življenjskih veščin in občutka odgovornosti, ki mu bodo ostali celo življenje. Otrok se vam morda zato ne bodo zahvalil za dana opravila, kasneje v življenju pa bo hvaležen za te življenjske lekcije.

Dodaj odgovor