10 zlatih pravil za otroški rojstni dan v stanovanju

10 zlatih pravil za otroški rojstni dan v stanovanju

Če vam misel na to, da boste priredili rojstno dnevno zabavo za otroke v svojem stanovanju povzroča bitje srca, niste sami. Številni starši vidijo pred seboj sliko, kako bodo otroci tekli naokoli, umazali preprogo in zlomili ali poškodovali drago pohištvo. Ni nujno, da zabava poteka tako. 

Poletje je res čas, ko je dan daljši, praznovanje pa lahko priredimo kar na vrtu pred hišo, ob jezeru ali bližnjem parku. Spomladi, jeseni in pozimi pa že skoraj da moramo poskrbeti za streho oziroma primeren notranji prostor za praznovanje otroka.

V kolikor si želite praznovati kar doma v vašem stanovanju smo za vas pripravili  10. zlatih pravili za otroški rojstni dan v stanovanju. Lahko načrtujete varno in zabavno rojstno dnevno zabavo tudi v majhnih stanovanjih.
Kako? Preprosto sledite 10 preprostim pravilom!

1. Vsaj en prostor namenite otrokom

Če ne želite, da bodo otroci tekali po celi hiši oz. stanovanju je najbolje določiti in pripraviti čim večji prostor, ki bo namenjen le otrokom. Lahko je to dnevni prostor, večja soba, ali pa tudi kletni prostor v kolikor se vam zdi primeren za zabavo otrok. Območje zabave definirajte tako, da v prostore obesite balone in okraske.

igre z animatorjem

 

 

2. Umaknite in zaščitite vrednosti

Da ne bo slabe volje in nepotrebnih skrbi, prostor čim bolj izpraznite in pripravite za zabavo. Ogledala, vaze, vredne slike in steklene police žal ne sodijo na otroško zabavo. Vse vrednosti pospravite v drug prostor. Prav tako pospravite Tv-je in elektronske naprave za katere ne bi želeli, da jih otroci sami uporabljajo. Drage preproge raje zamenjajte za “klasične”, da vas ne bo skrbelo, če se slučajno polije sok ali strese hrana.

 

3. Kaj pa pravila?

Res je, prišli smo na zabavo, pa vseeno je dobro, da že na začetku otrokom poveste hišna pravila. Posebej, če za celotno zabavo skrbite sami. Zaprite in zaklenite vrata sob, kamor ne želite, da otroci in starši vstopijo. Določite kaj se sme, v katere prostore se ne hodi, kdaj in kje se je, kje je stranišče, kdaj bo hrana, itd. Tako bo tudi otrokom bolj jasno kakšna so hišna pravila in kaj pričakovati.

 

4. Kotički

Tudi, če se zabava odvija  le v enem skupnem prostoru določite kotiček, kjer bo hrana, pijača in torta. Že pred prihodom gostov pripravite dovolj stolov in miz.

Pripravite prigrizke in označite kozarčke z imeni otrok. Pri hrani pomislite na različne diete (gluten, vegetarijanska hrana, itd.)

 

hrana na zabavi

 

5. Naj bo preprosto.

Pripravite si okvirni program zabave. Npr.: spoznavanje (v kolikor se otroci med seboj ne poznajo), zabavne igre,  lahko vključite tudi manjše nagrade, nato naj sledi prigrizek, nekaj proste igre, torta, darila in poslavljanje.

Če se boste te preizkušene formule držali, boste videli zabavo, smeh in srečo na obrazih otrok in tudi odraslih.

 

6. Naj bo privlačno.

Čas beži, ko se zabavamo. Imejte možnost za narekovanje tempa zabave s tem, da načrtujete več dejavnosti, kot mislite, da je potrebnih. Dobro pravilo je, da imate pripravljeno dejavnost za vsakih 5-10 minut zabave.  Po približno 30-45 minutah iger, otrokom lahko pripravite presenečenje in/ali najamete animatorja, ki bo poskrbel za nadaljnjo animacijo otrok.

Možnosti: animacijske igre, poslikava obraza, modeliranje z baloni…

Vi pa se ta čas lahko sprostite se in uživate. Nimate idej za otroške igre? Poglejte si 12 iger za otroški rojstni dan.

 

animacija-na-domu

 

7. Naj bo zabava strukturirana.

Pred zabavo se pogovorite o pričakovanju in željah slavljenca/ke.  Kakšne so želje otroka, kaj ima rad, kaj je trenutno IN? Želje upoštevajte po svojih časovnih in finančnih zmožnostih.

 

8. Naj bo dolžina zabave primerna starosti otroka.

Če imate malčka ali predšolskega otroka, je 60 do 90 minutna zabava idealna.
Če je vaš otrok starejši, si prizadevajte, da zabava traja od 2 do 3 ur.

 

9. Naj bo zabava obvladljiva.

Razumemo pritisk, ki ga morda čutite s tem, da želite povabiti cel razred svojega otroka ali imeti veliko zabavo, a resnica je, da… to ni potrebno!
Načrtujte zabavo, ki jo lahko obvladujete. Na ta način boste imeli možnost, da se sprostite in uživate v  rojstnem dnevu vašega otroka.

Med spoznavanjem, nadzorovanjem, serviranjem hrane in rezanjem torte morate najti nekaj časa, da vpijete vso zabavo, smeh in veselje.
Zakaj? Ker si to zaslužite.

 

rojstni dan otroci

Prihaja več otrok, kot jih sprejme vaše stanovanje?

Vam je prihod na praznovanje potrdilo več otrok kot ste pričakovali ali pa ste ugotovili, da zabavati 15 otrok pa vseeno ne bo ravno mačji kašelj?

V tej situaciji vam priporočamo:

  • Najem večjega prostora ali dvorane
  • Najem animatorja, ki bo pripravil animacijo otrok, vi pa boste med tem prosti oziroma boste lahko skrbeli za starše
  • Dodatna popestritev vašega programa (če imate prostor, del programa, želite pa le dodatno popestritev, je lahko že poslikava obraza super ideja za vmesno popestritev rojstnega dne)

 

10. Pokukajmo na prosto.

Tudi v hladnejših dnevih, v kolikor je le mogoče poskusite vsaj en del praznovanja preživeti na prostem. Lahko je to pokriti del terase, dvorišče, travnik ob hiši ali bližnji gozd. V hladnih dneh se  dobro oblecite in uživajte v igrah na prostem. Na prostem se otroci veliko bolj sprostijo, sam jim neomejeni prostor in svež zrak dopušča več svobode in kreativne igrivosti.

 

Če boste sledili tem 10 zlatim pravilom, sem prepričana, da bodo številne skrbi in strahovi izginili, kot čarovnija!

 

Če želite otroški rojstni dan praznovati doma, želite pa animacijo otrok z veseljem pridemo do vas in pripravimo zabavo za vašega otroka po celi Sloveniji.

 

Za vse podrobnosti klinkite na stran:

Animacija otrok na domu

 

Slika: en.paperblog.com, mommy.gr, fourfindinghome.blogspot.si

Dodaj odgovor