10 vprašanj za intervju z varuško

Oddali ste povpraševanje za varuha otrok. Na vaš oglas pa se je javilo veliko število kandidatov, ki nudi varstvo. Kako izbrati najboljšega kandidata? Da boste našli najbolj primernega varuha, je dobro, da ste pripravljeni z vprašanji za razgovor.

1. Vprašajte kakšne izkušnje ima kandidat pri varovanju otrok? Ali ima izkušnje pri varovanju iste starostne skupine kot je vaš otrok?

Lahko povprašate po najboljših izkušnjah, ki so mu/ji ostale v spominu in tudi slabših izkušnjah pri varovanju otrok.

2. Vprašajte za reference in pokličite prejšnje družine ali druge reference, da dobite čim več podatkov o kandidatu.

3. Pozanimajte se o urniku in dosegljivosti kandidata, da ustreza vašim potrebam. Npr.: Lahko varuje tudi popoldne, ob vikendih, zvečer.

4. Povprašajte kandidata ali ima opravljen kakšen tečaj prve pomoči oziroma znanje nudenja pomoči v primeru ogroženosti.

varovanje otrok na domu

5. Vprašajte kandidata kakšno filozofijo varstva nudi. Primeren kandidat bo znal primerno razporediti čas za učenje, igro ali gledanje tv-ja.  Vprašajte tudi kako bi obravnaval neprimerno obnašanje otroka in kakšni so njegovi/njeni primeri kaznovanja.

Pogovorite se o tem kaj je za vas sprejemljivo kaznovanje.

6. Pripravite nekaj možnih scenarijev med varovanjem in vprašajte kandidata kako bi reagiral v tej situaciji.
Npr.: Otrok pade in se rahlo poškoduje, vendar krvavi in glasno joka. Ali npr.: zvečer je otrok utrujen, vendar nikakor ne more zaspati.

7. Vprašajte kakšno plačilo pričakuje.

8. Vprašajte kandidata kaj pričakuje od dela pri vas? (npr.: da med varovanjem pride na obisk prijateljica, lahko telefonira, piše dolga sporočila)

9. Povprašanje o nekaznovanosti kandidata.

10. Vprašajte zakaj se je javil na oglas za to delo.

Po odgovorih na vsa vprašanja, verjamem, da  boste dobili dobro sliko o primernosti kandidata. Pa srečno pri izbiri!

Dodaj odgovor