15 nasvetov: Kako ob svojih otrocih ostati miren?

You are currently viewing 15 nasvetov: Kako ob svojih otrocih ostati miren?

Sem ter tja smo starši precej izmučeni. Otroci nam postavljajo izzive. Počutimo se preobremenjeno in prav takrat eden od naših malčkov reče ali stori nekaj, kar nas potisne čez prelomno točko. V tistem trenutku se največkrat tudi zlomimo.

Nekaj je sicer nadvse zadovoljujočega glede jeze. Počutimo se, kot da imamo mi prav. Prepričani smo, da je pravi svet tisti, ki ga vidimo skozi svoje oči, medtem ko je tisti, ki ga vidijo vsi drugi – še posebej naš otrok (ali partner), napačen. In bolj kot postajamo jezni, bolj imamo mi prav, oni pa narobe!

Kakorkoli, ko se prah poleže, pogosto opazimo, da smo pretiravali. Morda je bila naša vzdraženost v nesorazmerju s pomembnostjo dogodka. Včasih osramočeno ugotovimo, da smo mi storili napako. Ali pa ob tem preprosto spoznamo, da jeza ne bo ničesar rešila. Namesto rešitve nam jeza predstavlja težavo v naših medsebojnih odnosih in pri naših otrocih vzbuja občutek izgubljenosti in ničvrednosti.

Čeprav je jeza močan signal, da se mora nekaj verjetno spremeniti, so na žalost čustva ob tem vse preveč pogosto nekoristna ali celo škodljiva.Tukaj je hiter in enostaven seznam 15 načinov, s katerimi se lahko pomirimo še preden naša jeza uniči naše emocije in hkrati naš odnos do otroka.

Kako ob svojih otrocih ostati miren?

 

1. Privoščite si dovolj spanca

Naša natančnost, potrpežljivost in odprtost so na precej višjem nivoju, ko smo dobro spočiti. Če ste zaradi utrujenosti pogosto razdraženi, si zagotovite dovolj spanca.

 

2. Izberite smeh

Dober “učni” primer je zgodba o najstnici, ki je prosila očeta, če lahko vozi avto na poti do počitnic. Oče se je popustil. Na avto je namestil napis »mladi voznik« in vožnja se je lahko pričela. Na enem izmed ostrih desnih ovinkov je prepozno zavirala, zato je pohodila zavoro, a kljub temu je zrušila znak bencinske črpalke. Oče je ostal popolnoma tiho, nato pa se je ozrl nazaj k svoji družini in vprašal: »No, ko smo se že ravno ustavili, mora kdo na stranišče?«.

Tudi v še tako velikih dramah lahko vedno najdemo razlog za smeh. S smehom boste v takšnih situacijah zmanjšali napetost.

 

3. Predstavljajte si svet skozi njihove oči

Pogosto imajo naši otroci najboljše možne namene, le njihova izvedba je včasih v naših očeh naravnost grozna. Če podamo primer: štiriletnik, ki je razmetal oprano perilo po celi dnevni sobi, ob tem pa se je njegov bratec močno zabaval. Njegova mama je videla, kaj se dogaja in zaradi tega je postala zelo jezna. Vprašala je sina, zakaj mu je to padlo na pamet, on pa je odgovoril: »Ker sem s tem osrečil svojega bratca«. Tako izvemo, da s svojim dejanjem ni nagajal mami, pač pa je zgolj želel razveseliti svojega mlajšega brata.

otroci-jeza-starsi

 

4. Razmislite zakaj

Večina otrok se obnaša neprimerno zaradi enega izmed šestih razlogov: lakota, jeza, osamljenost, utrujenost, stres ali bolezen. Ko si vzamemo čas za razmislek, kaj jim povzroča težave, jim na ta način lahko pomagamo, namesto da se na njih jezimo.

 

5. Bodite sočutni

Deklica je neke noči padla s pograda. Prekršila je pravila s tem, da je skakala gor in dol po postelji, čeprav je vedela, da je to narobe. Je pravilen pristop tak, da jo kaznujemo, smo jezni nanjo, in jo opominjamo naših modrih nasvetov, da po postelji ne bi smela skakati? Bi jo morali kaznovati zaradi njene neumnosti in od nje zahtevati opravičilo, ker ni ubogala? Seveda ne. Pogosto namreč otroci od nas namesto kaznovanja precej bolj potrebujejo sočutnost.

 

6. Ugriznite se v jezik

Napačno prepričanje glede jeze je, da se bomo počutili bolje, če svojo jezo izrazimo. Znanost dokazuje nasprotno – izražanje jeze širi slabo voljo na ljudi okrog nas, tudi sami pa zato nismo nič manj jezni. Našim otrokom vedno pravimo: »Če ne moreš povedati nič lepega, potem raje ne reci ničesar.« Ta nasvet bi morali večkrat upoštevati tudi starši, še posebej takrat, ko smo jezni.

jeza-starsev-otroci

 

7. Premor

Včasih je najbolje preprosto reči: »Dovolj imam vsega. Zaprl se bom v sobo, dokler se ne pomirim in se lahko vedem kot odrasla oseba.« Seveda ne moremo majhnih otrok ali bratov in sester, ki se med seboj prepirajo, pustiti brez nadzora, a ta strategija nam v določenih primerih lahko pomaga. Ko se umirimo, je naš pogled na stvari drugačen, zato se lahko tudi bolj pravilno in umirjeno odločimo, kako bomo ukrepali.

 

8. Mantra miren/prijazen

Veliko staršev je ugotovilo, da jim pomaga, če sami sebi ponavljajo mantro: »Miren in prijazen, miren in prijazen, miren in prijazen.«, saj jim to sporoča, kakšni starši si želijo biti, obenem pa to zmanjšuje njihovo jezo.

 

9. Upočasnite

Pogosto smo jezni, ker smo pod stresom in pritiskom. Ta ritem lahko upočasnimo tako, da se ne držimo nekega urnika, ampak se osredotočimo na sedanjost in s tem lahko našo jezo zadržimo in se bolje soočamo s težavami in izzivi.

 

10. Bodite v isti ekipi

Ko nam naši otroci postavljajo izzive, jih pogosto vidimo kot oviro ali problem. Ob tem moramo razumeti, da so oni tisti, ki imajo težave, zato jih moramo dojeti kot osebo, ki nas potrebuje v boju proti težavam. Tudi sami lažje ostanemo mirni, če se z otroci povežemo oz. »smo v isti ekipi«.

 

11. Bodite povezani

Ko smo jezni, nam veliko energije lahko povrne objem našega otroka. Svojega otroka močno objemite in mu povejte, da ga imate radi. Ob tem jih tudi opomnite, in obenem tudi sami sebe, kaj pomeni biti dober in prijazen drug do drugega.

 

12. Predstavljajte si, da so to otroci vašega soseda

Nagnjeni smo k temu, da bolje ravnamo s tujimi otroci kot pa z lastnimi. Na njih ne kričimo, jim ne grozimo in jih ne tepemo. Tudi svoj temperament lažje brzdamo, če so drugi starši v naši bližini. Naslednjič, ko vam bo prekipelo, si predstavljajte, da to ni vaš otrok, ampak sosedov – a ne morete ga poslati domov!

 

13. Pojdite na sprehod

Ko se v vas nabira jeza, povabite svojega otroka, da gre z vami na sprehod. Držite ga za roko in se z njim sprehodite vsaj okrog hiše. Ne govorite, če ni potrebno in v pogovoru z njim ostanite mirni in prijazni. Preprosto preživite čas z njim in se obenem pomirite.

otrok-stars

 

14. Ne pozabite, da se še vedno učijo

Naši otroci so majhni ljudje, ki se še vedno učijo pravil življenja. Ne pozabite, da nas štiriletniki še ne razumejo najbolj, tudi sedemletniki pa se šele navajajo na pravila. Ne pozabite, da je tudi ‘biti najstnik’ ogromen izziv že sam po sebi, brez da k temu pripomorejo še starši.

 

15. Sami s seboj bodite potrpežljivi

Starševstvo je težko delo. Morda na svetu sploh ne obstaja nič težjega. Pogosto našo jeza do nas samih (ker se borimo na vseh frontah našega življenja) preusmerjamo na svoje otroke. To pomeni zgolj, da nas oni še bolj vznemirjajo, mi pa smo posledično jezni še nanje! Zato bodite potrpežljivi sami s seboj. Izrazite si nekaj prijaznosti in sočutja in zavedajte se, da niste perfektni… da je čar pravzaprav v tem, da se skozi življenje dan za dnem pomikate naprej.

 

In še dodaten nasvet…

Poiščite pomoč

Če ste ves čas jezni in pod stresom, poiščite pomoč. Pogovorite se s prijateljem ali osebo, kateri zaupate. Za nasvet povprašajte svojega splošnega zdravnika. Pogovorite se lahko tudi s svetovalcem.

Mirni in prijazni starši lahko postanemo tako, da se posvetimo otrokovemu udobju in zadovoljstvu. Zgornji nasveti nam torej lahko pomagajo pri tem, da umirimo svoj bes, ki ga vsak od nas včasih občuti in s tem naš družinski odnos postane srečnejši in močnejši.

 

Vir: Dr Justin Coulson je svetovalec staršem in avtor knjig www.amazon.com/Justin-Coulson;

slike: afineparent.com, blog.stuffies.com, everbright.caritas.org.hk

 

Dodaj odgovor