10 nasvetov kako načrtovati obroke

Nekateri obožujejo načrtovanje obrokov, nekateri to preprosto sovražijo. Če vam je všeč ali ne, je načrtovanje lahko zelo koristno za vaš proračun, boljše upravljanje s prostim časom in za vašo splošno urejenost. Vsak se načrtovanja obrokov loti po svoje, mi pa smo za vas pripravili 10 nasvetov za uspeh, še preden se dejansko lotite načrtovanja:

1. Poznajte svoj proračun. Ne morete vedeti, katere sestavine si lahko privoščite, če ne veste, koliko lahko sploh zapravite. Lahko uporabite sistem »denarne kuverte«, tako da vanjo polagate denar, za katerega predvidite, da ga boste skozi mesec porabili za nakup špecerije. To pomaga, da ne zapravite preveč denarja že na začetku meseca.

2. Poznajte svoj urnik. Načrtujete lahko meni za cel mesec, dva tedna, teden, ali pa zgolj za nekaj dni. To lahko prilagodite tako, da bo načrt najbolj primeren za vas in za vašo družino. Pregledamo, kaj imamo v planu za prihodnji teden in temu prilagodimo urnik naših obrokov. Če vemo, da bomo cel dan zasedeni, potem izberemo obrok, ki ga lahko pripravimo na hitro. Če pa vemo, da bomo cel dan doma, se odločimo za bolj ambiciozen načrt.

3. Poznajte vsebino svojega hladilnika. Večina nas ima srečo, da imamo vedno dobro založen hladilnik, zamrzovalnik in shrambo. Izkoristite to! Preglejte vašo zalogo in na osnovi tega ustvarite načrt tako, da boste porabili hrano, ki ima najkrajši rok uporabe. To je odličen način, ki omogoča, da prihranite denar, obenem pa porabite hrano, ki jo že imate doma. Za lažje načrtovanje si lahko naredite tudi inventar stvari, ki jih hranite v zamrzovalniku.

4. Upoštevajte svoje kulinarične meje. Dejstvo je, da nekateri ne marajo kuhanja, in to je povsem v redu. Načrtovanje obrokov ne pomeni, da moramo vsak dan kuhati gurmanske obroke. Povsem v redu je, če na svoj seznam uvrstite zamrznjeno pico, če ne želite porabiti preveč časa v kuhinji. Najpomembneje je to, da ste ta načrt pripravili vnaprej in da ne boste v zadnjem trenutku razmišljali, kaj boste jedli.

planiranje-obrokov

5. Preverite, kje je najbolje nakupovati. Na tem področju imate ogromno izbire: specializirane trgovine, samopostrežne trgovine, tržnice, kmetije, spletne trgovine in še bi lahko naštevali. Naj vas to ne vznemiri – to izkoristite v svojo prednost. Preverite, kje boste izdelke našli po najboljši ceni.

6. Imejte vse recepte na enem mestu. To bo pospešilo vaše planiranje. Ne glede na to, ali imate recepte shranjene v mapi ali pa imate na enem mestu zbrane vse kuharske revije, odločitev glede tega je vaša. V vsakem primeru pa je odlično, da veste, kje lahko najdete vaše najbolj priljubljene recepte, saj vam jih tako ni potrebno iskati po hiši vsakič, ko načrtujete obroke.

7. Ne pozabite na zajtrk, kosilo in prigrizke. Če ste se osredotočili le na to, kaj boste skuhali za večerjo, ste morda pozabili, da morate družino nahraniti večkrat na dan! Če teh obrokov niste načrtovali, boste morda porabili dodaten denar za nakup dragih že-pripravljenih jedi. Bolje bo, če boste planirali vse obroke ali pa vsaj vnaprej kupili nekaj, kar imajo vsi radi (npr. jajca za zajtrk, kruh za sendviče za kosilo, sadje kot prigrizek, …).

8. Rezervirajte si čas za načrtovanje in nakupovanje. Vzemite si čas, da  mirno razmislite o pripravi načrtov. Če ste tudi med nakupovanjem raje sami, si rezervirajte čas tudi za to.

9. Ustvarite popoln načrt. Izberite si načrt, ki vam je najbolj pri srcu in ga dopolnite! V tujem jeziku je na internetu najdete celo goro takšnih in drugačnih načrtov. Samo vtipkajte »meal plan printable« v Google ali Pinterest in dobili boste milijone rezultatov. Tedenski načrti so bolj podrobni, mesečni pa vam omogočajo planiranje za dalj časa vnaprej. Lahko pa si ga naredi sami po svoji želji.

nacrtovanje-obrokov

10. Če načrt ne deluje, si vzemite odmor. Sprostite se! Potrebovali boste nekaj časa, da se boste navadili na načrtovanje obrokov. V določenih obdobjih vašega življenja bo to načrtovanje lažje, v nekaterih težje, zato ne krivite sebe, če ne boste našli časa za načrtovanje ali če vas bo na tej poti presenetilo nekaj ovir. Samo poskusite znova, ko boste pripravljeni.

 

In nenazadnje uživajte! Naj načrtovanje ne bo stresno, ampak zabavno za celo družino! Če imate težave, naj vam na pomoč priskoči prijateljica, ki rada kuha, ali mož s svojimi predlogi.

 

 

Vir slike: www.simplicityforum.org, diyready.com, rebloggy.com

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor