Ayurveda za otroke

Že od nekdaj me zanimajo starodavne vede in modrosti, ki jih že tisočletja zdravilci in zdravniki uporabljajo tako preventivno kot kurativno pri zdravljenju bolezenskih znakov. Če je naše telo v ravnovesju, tako duševno, umsko kot tudi telesno do bolezenskih stanj niti ne pride. Kako pa Ayurvedo lahko uporabimo v vsakdanjem življenju pri otrocih?

Ni važno ali smo starši, stari starši, sorodniki ali nekdo, ki želi le najboljše za otroke.  Ena od osmih vej Ayurvede je pediatrija (Bala Tantra), ki uči nekaj preprostih naravnih modrosti, kako otroci ostanejo srečni in zdravi.

 

Ključna pravila za vključitev Ayurvede v vsakdan:

Dosledna dnevna rutina

Zbujamo se zgodaj, gremo zgodaj v posteljo in jemo z ritmi narave.  Glavni obrok dneva obedujemo, ko je sonce na najvišji  točki, kar nam zagotavlja dobri prebavni ogenj. To so temelji za  dobro zdravje.

Doslednost pri dnevni rutini daje otroku občutek varnosti in zaupanja ter zmanjšuje stres.

 

Toplo masažno olje

Dnevna masaža s toplim masažnim oljem  pred časom kopeli spodbuja otroško imuniteto, pomirja živčni sistem in zagotavlja plast zaščite pred mikrobi. Teh nekaj minut ljubečega  dotika  krepi vezi in naklonjenost, ki jo iščejo otroci. Za masažo uporabite ekološko olje, ki ga predhodno segrejete v rokah.

Kot zanimivost: katero olje je najbolj primerno glede na došo pri odraslih?

Vata – sezamovo olje
Pitta – olivno ali kokosovo olje
Kapha – gorčično ali laneno ali sončnično olje

 

masaza-za-otroke

 

 

Sveže kuhana in kakovostna hrana

Za otroke pripravljajte toplo, hranljivo hrano, kot so žitarice, zelenjavne juhe in kitcheri (toplo jed z rižem in zelenim ali rumenim mung fižolom). Takšna hrana je zelo hranljiva in lahko prebavljiva. Manjši ščepec prebavnih začimb kot so: kumina, koriander, komarček, cimet, kurkuma bodo odstranile morebitne strupe. (Glej Kitchari recept – 13.dan).

 

Med in ingver ojačevalca imunskega sistema

(za otroke nad 1+)

Presni ekološki med pomaga izkašljevati odvečno sluz, medtem ko ingverjev sok ohranja prebavni ogenj (Agni) močan. Dnevna žlička te kombinacije s ščepcem kurkume lahko ubrani pred prehladom, gripo in alergijami.

 

med-ingver-za-imunski-sistem

 

Toplo mleko

Ayurveda ceni OJAS (življenjsko moč), ki se proizvaja iz kvalitete mleka. Tako kot sonce pomaga prebaviti težki obrok opoldne, luna zlahka asimilira mleko, če je zaužito toplo po 6. uri zvečer. Količino je treba prilagoditi svojim potrebam.  Pogrejemo ekološko, ne-homogenizirano, polnomastno mleko z začimbami,  kot so:  kardamom, komarček, muškatni orešček, žafran  ali ingver, dodamo datelj po okusu (za sladilo) in košček prečiščenega masla ( Ghee). Začnite z ¼ skodelice tega napitka pred spanjem. Če je v grlu, očeh ali nosu vašega otroka sluz, naslednje jutro  odmerek zmanjšajte za polovico. Moten spanec in neuravnovešenia čustva kažejo, da je odmerjanje treba povečati.

Toplo mleko  krepi telo in daje spodbudo za otrokov intelekt.

 

Varovanje čustev

Prevelike stimulacije od televizije, računalnika, video iger in reklam, pustijo dolgoročni vtis prikazov v otroških glavah. Ti napadi gredo globoko v psiho in motijo njihovo življenjsko moč (prano), ki vpliva na čustveno in duhovno rast naših ljubljenih. Ker se sami ne morejo nadzorovati,  je naša dolžnost, da zaščitimo njihova občutljiva čutila. Tudi novorojenčkom, ki  so v prostoru, kjer odrasli gledajo film, motimo njihove občutljive čute.

 

igranje-video-iger

 

 

Svobodna igra

Igranje z otroci razvija njihovo ustvarjalnost in domišljijo, medtem ko so njihove duše zadovoljne z ljubeznijo in pozornostjo, po kateri hrepenijo. On ali ona si bo za celo življenje zapomnil , ne število igrač in videoiger, ki ste jih kupili, ampak navadno igro na prostem, ko ste se igrali in smejali skupaj.

 

Nasvet dneva:

Otroci živijo v obdobju Kapha ne glede na to, kakšna je njihova konstitucija. To pomeni, da bodo nagnjeni k Kapha bolezni, kot so prehlad, kašelj in druge bolezni dihal. Sledite zgornjim nasvetom za  krepitev imunskega sistema in ne pozabite, da je bolezen včasih klic po pozornosti in ljubezni tako za otroke, kot tudi odrasle.

 

Vir: ayurvedaplace.com

Fotografije:

ayurvedajyotiblog.blogspot.com
topfoodfacts.com
axonpotential.com
pinterest.com

 

Dodaj odgovor