Vpliv risank na otroke

Vpliv risank na otroke

Vse kar otroci gledajo – in ne samo koliko – vpliva na njih ob gledanju televizije, glede na izsledke nove raziskave, ki odkriva, da imajo predšolski otroki, ki gledajo risanke s hitrim tempom dogajanja, veliko več težav z ohranjanjem koncentracije kot drugi otroki.

Raziskava: Risanke, ki temeljijo na hitrem tempu dogajanja, kot je npr. Spuži Kvadratnik (SpongeBob), lahko negativno vplivajo na otrokovo zbranost

Raziskava, objavljena v reviji Pediatrics, ugotavlja, da so bili otroci, ki so gledali le devet minut »zelo popularne fantastične risanke o animirani spužvi, ki živi pod morjem« (kar lahko prevedemo kot Spuži Kvadratnik), znatno slabši na testih, ki so obravnavali sposobnost posameznika, da ostane osredotočen na eno stvar in da se ne pusti zmotiti. V primerjavi so se tako najbolje izkazali tisti, ki so imeli nalogo, da gledajo bolj izobraževalno risanko (v tem primeru Calilou) ali rišejo.

Raziskava Univerze v Virginiji je bila sicer precej majhna – preverjala je le 60 štiriletnikov – a pri teh otrocih je bilo pomanjkanje koncentracije zaznano skorajda takoj, kar je v nasprotju z neko drugo raziskavo, ki je ugotovila, da se posledice glede pomanjkanja koncentracije pojavijo šele na dolgi rok. »Če ima televizija dolgoročne učinke na izvršilne funkcije, potem so verjetni tudi kratkoročni učinki. Tudi odrasli so poročali o tem, da so bili takoj po gledanju televizije manj zbrani kot sicer,« so zapisali avtorji raziskave.

Takoj po devetih minutah gledanja risanke ali risanja slike so otroke preizkusili na različnih testih izvršilnih funkcij: reševanje nalog, sledenje pravilom, pomnenje drugih informacij. Test, ki je obravnaval reševanje problemov, je od otrok zahteval, da predmet prestavijo iz enega kotička na drugega. Eden izmed testov je meril tudi, koliko časa se lahko otroci upirajo okusnemu prigrizku.

Otroci, ki so gledali risanko s hitrim ritmom dogajanja so se odrezali veliko slabše kot drugi dve skupini. Medtem ko je le 15% gledalcev risanke Spuži Kvadratnik rešilo nalogo z reševanjem različnih problemov, so bili tisti, ki so si ogledali izobraževalno risanko 35% uspešni. Najbolje so se odrezali tisti, ki so v tem času risali – 70%. Po ogledu risanke s hitrim tempom so otroci tudi manj časa zdržali brez prigrizka in manj so bili pripravljeni upoštevati pravila kot preostali dve skupini.

Spuži Kvadratnik, čeprav je izjemno popularen, najverjetneje ni primeren niti za otroke starosti 3 do 5 let. »Otroci naj gledajo letom-primerno vsebino,« je vodilo, katerega bi se morali starši bolj pogosto držati.

Očitno je, da ima tudi veliko odraslih svoje lastne težave z izvršilnim funkcijami: čeprav so jasno postavljena letom-primerna priporočila, je Spuži Kvadratnik najbolj gledana TV serija med otroci, starimi od 2 do 11 let.

gledanje-risank-spuzi-kvadratnik

 

Zakaj so hitrejše risanke bolj škodljive kot tiste, ki se odvijajo počasneje?

Vplivajo namreč na različne dele možganov, predvidevajo raziskovalci. Tudi to, da si možgani prizadevajo čimprej razvozlati hitro-spreminjajoče dogajanje, bi lahko vplivalo na izvršilne funkcije otrok. V raziskavi se je sicer pri hitro-spreminjajoči risanki scena popolnoma spremenila vsakih 11 sekund, pri počasnejši pa vsakih 34 sekund.

»Če so te ugotovitve pristne, to pomeni, da je kvaliteta ravno toliko pomembna kot kvantiteta.« pravi Dimitri Christakis, direktor Centra za zdravje, vedenje in razvoj otrok, ki je del Inštituta za raziskave otrok v ameriškem Seattlu. Je tudi avtor spremne besede pri reviji Pediatrics. »Ne gre le za to, kdaj ugasnete televizijo, ampak tudi za prestavljanje na pravi kanal. Kaj otroci gledajo je prav toliko pomembno kot koliko časa to gledajo.«

Izvršilne funkcije so ključnega pomena za učenje. Pomagajo tudi pri ohranjanju koncentracije, načrtovanju, organizaciji in nadzorujejo neprimerno vedenje.

Vendar ni pravzaprav koristno, da pozornost preusmerimo z ene stvari na drugo? Christakis pojasnjuje svoj pogled na to vprašanje v komentarju:

Preprosto povedano, pa kaj, če preveč hitrosti pri risankah povzroča nezbranost naših otrok? Nezbranost je povsem relativna. Vodje v prihodnosti (če ne že v sedanjosti) se ne bodo osredotočale le na eno nalogo, ampak na več nalog hkrati, medtem pa bodo posodabljali še svoj status na Facebooku. V 21. stoletju nezbranost ni pomanjkljivost, ampak prednost, trdijo nekateri.

Meni je zelo težko videti (kaj šele priznati), da je temu res tako. Koncentracija se mi preprosto zdi pomembna pri sprejemanju pametnih odločitev.

Kaj pa menite vi, dragi starši?

 

 

 Vir: healthland.time.com, slika spongebob.wikia.com

 

Dodaj odgovor