Izobraževalna televizija za otroke? Ne obstaja!

Izobraževalna televizija za otroke? Ne obstaja!

Ali televizija otroke izobražuje? Če ste dvomili v to, da televizija ni dobra za naše malčke, potem upoštevajte ugotovitve raziskave, ki se je poglobila v to, kako dojenčki dojemajo tisto, kar vidijo na televiziji.

 

 

Ko so skupinam 6-, 12- in 18-mesečnih otrok predvajali risanke naprej in nazaj, tako da so liki vse delali v obratnem vrstnem redu, so le starejši otroci pokazali, da so prepoznali pravilen vrstni red.

Ne gre za to, da bi otroke na osnovi tega razlikovali, a do okrog drugega leta starosti raziskave kažejo, da majhni otroci ne zmorejo kognitivno razumeti, kaj so zasledili na televiziji in hkrati obdržati te informacije. Na ducate raziskav je to potrdilo, kar je spodbudilo ameriško pediatrično akademijo (AAP), da posodobi svojo izjavo o politiki uporabe medijev za otroke, mlajše od dveh let.

Zaključek: za to starostno skupino »izobraževalna TV« ne obstaja.

Organizacijo kljub temu čaka težka bitka, saj je v raziskavi 90% staršev potrdilo, da njihovi otroci, mlajši od dveh let, gledajo televizijo.

 

gledanje-televizije-otrociVeč kot polovica staršev obenem verjame, da so izobraževalni programi na televiziji koristni za mlade otroke. »Starši domnevajo, da televizija otroke izobražuje«, pravi Ari Brown, pediatrinja iz Austina v Teksasu, ki je tudi avtorica in glavna zastopnica nove TV-politike. »A raziskava je potrdila, da se to od otroka do otroka razlikuje.«

Predvajanje serije Sesame Street naj bi prispevalo k boljšim jezikovnim in socialim veščinam otrok, starejših od dveh let, a če to preizkusimo pri otrocih, mlajših od dveh let, jim s tem lahko celo zakasnimo razvoj njihovih jezikovnih sposobnosti. Le otroci, starejši od dveh let, so pokazali dosledno razumevanje.

Gledanje televizije povzroča tudi manj interakcije starš-otrok. To povzroča, da je med starši in otroci tudi manj, kot to imenujejo strokovnjaki, »pogovornega časa«, v katerem otrok sliši veliko novih besed, ki mu pomagajo pri razvoju jezikovnih sposobnosti. Igranje z vašimi otroki je zanje še vedno najboljši način učenja, kar potrjuje raziskava, objavljena v Psychological Science, ki je razkrila, da so se 12- do 18-mesečni dojenčki naučili več besed preko interakcije z mamo in očetom kot pa z gledanjem videoposnetkov, ki so namenjeni našim najmlajšim.

Če ste mislili, da lahko izklopite otroško serijo Barney, v ozadju pa pustite, da se predvaja romantična serija Bachelorette, premislite še enkrat. Raziskava AAP primerja »pasivno gledanje televizije« s pasivnim kajenjem. Skorajda 60% družin je priznalo, da je televizija vselej ali pa zelo pogosto prižgana, tudi če je takrat nihče ne gleda. »Ko mislite, da je nihče zares ne gleda, jo nekdo vseeno – vaš otrok.« pravi Brownova, ki citira raziskavo, ki je pokazala, da v tem primeru tudi otrok, ki se v tem času ukvarja s svojimi igračami, vsakih 20 sekund pogleda, kaj se dogaja na ekranu.

Po starosti dveh let, AAP priporoča omejitev: 2 uri na dan. Hkrati opozarjajo, da moramo tudi v teh dveh urah svojim otrokom ponuditi kvalitetne vsebine. Televizija je sicer povezana tako s težavami pri spanju kot tudi z debelostjo. Nedavna raziskava v reviji Pediatrics pa je pokazala, da risanke, ki temeljijo na hitrem tempu, vplivajo tudi na koncentracijo.

Čeprav ima kar ena tretjina otrok TV v svoji sobi še pred dopolnjenim tretjim letom starosti, pa je idealno, če čas za televizijo spremenimo v družinski čas. Ampak kdo to pravzaprav sploh počne?

“Ko svojim otrokom pustim, da gledajo TV, je to ponavadi prav zaradi tega, ker nimam časa, da bi se jim lahko pridružila. Slabo se počutim, ko piksli opravljajo vlogo varuške, a včasih je realnost pač takšna. Ko sem imela prvega otroka, sem se vestno držala AAP-jevega poziva, da otrok, mlajši od dveh let, ne sodi pred ekran. To je delovalo pri prvem, a z vsakim naslednjim otrokom – sedaj imam tri – je postalo vse težje odgnati malčka stran od televizorja.” pravi zaposlena mamica treh otrok.

AAP je ob izjavi glede malčkov in televizije sicer tipično naletel na plaz očitkov. »Starši so spraševali: na katerem planetu pa živite?« pravi Brownova, a odgovor je bil preprost: »Tudi sami se zavedamo realnosti in jasno nam je, da ne morete imeti 24 ur na dan rezerviranih za otroke. Želimo le, da razmislite o tem, kako boste na premišljen način uvedli svojega otroka v svet medijev

V našem svetu, polnem tehnologije, je Brownova ugotovila, da starši pravzaprav spodbujajo otroke k gledanju televizije in igranju računalniških igric, saj menijo, da je to nekakšno sredstvo za krepitev učenja. A tukaj je najbolj noro dejstvo: tudi preden so obstajale različne aplikacije in tudi brez televizije so se otroci uspeli naučiti. Veliko.

»Vaš otrok bo uspešen v življenju in bo razvil sposobnosti kritičnega mišljenja in reševanja problemov tudi brez gledanja televizije« pravi Brownova, ki ima »nič-televizije-med-tednom« politiko s svojima starejšima otrokoma.

Kljub vsemu je televizija za nekatere otroke lahko prava inovacija, saj jih pomaga motivirati za pospravljanje, pisanje domače naloge (tudi s poudarkom na kvaliteti le-te), praktično jih motivira za vse, česar se lotijo.

 

Želite živeti dlje? Ugasnite televizor.

Veliko staršev postavi jasna pravila, koliko časa lahko otroci porabijo za gledanje televizije, a veliko manj jih jasno določi, kaj jim je dovoljeno gledati oz. kaj je za njih koristno, pravi Christakis. Če vaš otrok gleda televizijo dve uri na dan, je izobraževalna vsebina veliko bolj zaželjena kot risanke. »Veliko otrok je preveč časa priklenjenih pred televizijske zaslone, a ob tem je odvisno tudi, katere vsebine si ogledajo.

Spuži Kvadratnik, čeprav je izjemno popularen, najverjetneje ni primeren niti za otroke starosti 3 do 5 let. »Otroci naj gledajo letom-primerno vsebino,« je vodilo, katerega bi se morali starši bolj pogosto držati.

Očitno je, da ima tudi veliko odraslih svoje lastne težave z izvršilnim funkcijami: čeprav so jasno postavljena letom-primerna priporočila, je Spuži Kvadratnik najbolj gledana TV serija med otroci, starimi od 2 do 11 let.

O tem pa več naslednjič.

 

Vir: healthland.time.com, slika speechbuddy.com, piyawatorphanage.com

 

Dodaj odgovor