Vodič za organizacijo nepozabnega otroškega rojstnega dne

You are currently viewing Vodič za organizacijo nepozabnega otroškega rojstnega dne

Navodila, ideje in nasveti za starše, kako organizirati najboljši rojstni dan za otroke

Otroci vsako leto, svoj rojstni dan nestrpno pričakujejo in jim veliko pomeni, saj se na ta dan zbere vsa družina in njegovi najboljši prijatelji. Slavljenec dobi darila in seveda veliko pozornosti.  Posledično zato tudi vi želite in naredite vse, da bo otroku rojstni dan še dolgo ostal v lepem spominu.

Da bi celotna zabava potekala nemoteno, pa je potrebno precej priprave in organizacije, kar nekaterim staršem povzroča precej stresa. Starši se sprašujete: Kje bomo praznovali? Imamo doma primeren prostor ali raje najamemo dvorano?

Kaj pa animacija otrok, kaj bomo počeli? Katero hrano in pijačo pripraviti? Kaj pa torta,…?

Prav iz omenjenih razlogov sem za vas pripravila vodič, kako lahko sami s čim manj preglavic in s sproščenostjo ustvarite nepozabno zabavo za otroka in se obenem zabavate tudi vi.

kako organizirati rojstni dan za otroke

Kaj postoriti 1 mesec pred otrokovo zabavo?

Izberite datum in uro

Najboljši dan za otrokovo rojstnodnevno zabavo je v času vikenda. Če ni, izberite dan, ki je najbližji temu, saj ima večina povabljenih staršev čas ravno takrat. V poletnih mesecih je praznovanje lažje izvedljivo tudi med tednom popoldne, saj so dnevi daljši. Najboljši čas je med 10 in 12 uro, po zajtrku in pred kosilom ter popoldne po 15 uri, ko se predvsem mlajši otroci že naspijo in so spočiti.

Določite znesek praznovanja

Pogovorite se z vašim partnerjem in postavite najvišji znesek, ki ga boste porabili za praznovanje. Pomembno je, da vam je znesek sprejemljiv in, da se ga poskusite držati pri nakupih. Z malo domišljije in kreativnosti je praznovanje lahko posebno tudi brez visokih izdatkov.

Pripravite seznam povabljenih

Če imate omejen znesek zabave, vam bo seznam povabljenih pomagal, da se držite števila povabljenih gostov in tako ne boste po nepotrebnem kupovali več hrane in pijače, kot jo potrebujete. Glede na število gostov boste lažje pripravili prostor, potreben pribor, hrano, pijačo. Za lažjo organizacijo, pripravite ločen seznam števila odraslih in seznam povabljenih otrok.

Priporočam, da za zabavo brez stresa, povabite do 10 otrok. Tako bosta vi in vaš otrok brezskrbno uživala v kvalitetnem druženju z vsemi gosti.

Izberite kraj praznovanja

prostor rojstni danČe imate na voljo primeren prostor je seveda najugodneje praznovati kar doma. V toplih mesecih je pomembno, da imate na voljo velik vrt, da so otroci lahko na svežem zraku. V hladnejših mesecih pa je pomembno, da imate veliko stanovanje ali hišo.

Seveda je pomembno, da nimate veliko pohištva, nevarnih predmetov in da se ne boste obremenjevali, v kolikor vam otroci po nesreči razbijejo npr. katero od najljubših vaz.

V kolikor se ob misli na večje število otrok in staršev v vašem domu ne počutite sproščeno, raje najemite prostor pri enem od ponudnikov rojstnodnevnih zabav za otroke.

Izbirate lahko med ponudniki hitre prehrane, javnimi kopališči, bowling centri ali še bolje pri specializiranih ponudnikih, ki vam poleg namenske dvorane ali odprtih prostorov, nudijo tudi celovito organizacijo zabave.

Pomladi, poleti in jeseni vam priporočam izbor ponudnikov, ki nudijo praznovanja na prostem.

Izberite temo

Tema zabaveKdo ali kaj je najljubši karakter vašega otroka? Kje je njegov najljubši kraj? Pravljična dežela? Ima rad živali, igrice…? Kaj je otrokov hobi, talent, šport?

To je otrokov dan. Če bo obarvan tematsko, bo še bolj razburljiv. Tudi gostje lahko pridejo v maskah. Za piko na i, oblikujte v skladu s tematiko tudi vabilo na zabavo.

Primeri tematik so: igre z vodo, snežne vragolije, ledeno kraljestvo, gusarji, izvajanje eksperimentov, itd. Seveda lahko povabite tudi animatorje za ustvarjalne delavnice, glasbene delavnice, gibalne delavnice, poslikave obraza ali celo klovna, čarodeja, različne maskote, ipd.

Pošljite vabila

Vabilo lahko izdelate sami ročno ali elektronsko in ga pošljete staršem vsaj dva tedna pred zabavo, lahko tudi prej. Za najboljši odziv povabljenih in njihovo točno število, priporočam, da obvestite povabljene tudi po telefonu, emailu, facebooku ali sms-u, da bodo dovolj zgodaj obveščeni in da boste zagotovo prejeli potrditev ali zavrnitev udeležbe.

Spodaj sem vam pripravila nekaj idej, kako lahko kar sami izdelate unikatno vabilo za goste.

Izdelava unikatnega vabila

Ideja 1:

vabilo rojstni dan otrok slikaZa vabilo na rojstni dan uporabite otrokovo sliko. V različne slike predmetov, kot na primer lokomotivo, avto, darilo, naslovnico modne ali športne revije, mobitel itd., vstavite, s pomočjo računalniškega programa, otrokovo sliko in vpišite vse podatke o zabavi kar na prvo stran.

Izdelek natisnete v toliko kopijah, kot je povabljencev.

 

Ideja 2:

vabilo rojstni dan otrok presenečenjeIzdelamo majhne darilne vrečke, vanje položimo malo zavito čokoladico ali nekaj zavitih bombonov, ter priložimo listek z vabilom.

Vabilo tako ne potrebuje biti kaj posebnega, lahko je to samo natisnjen ali napisan listek, s podatki kam in kdaj naj pridejo povabljenci na zabavo za rojstni dan.

 

 

 

Ideja 3:

Naredimo vabilo v obliki pisanih lučk. Ko lučke razpreš, je v njih zapisano vabilo na zabavo. Potrebujete le nekaj papirja, karton in sladoledne palčke.

Za še več idej kakšna vabila lahko izdelate, si preberite članek: 11 idej za vabila za rojstni dan za otroke.

 

Vsebina vabila

Seveda je enako pomembno kot sam izgled, tudi vsebina vabila. Spodaj sem vam pripravila dva predloga:

Ideja 1:

Dne_________ jaz svoj praznik imam, letos je moj ___.rojstni dan. Praznoval/a ga bom v/na ______________________(lokacija), dne______________ob ____uri.

Sprejmi moje povabilo, da se skupaj poveselimo in si mojo torto razdelimo.

(Ime in priimek otroka)

Ideja 2:

_________ (datum) rojstni dan praznujem, vse okoli sebe razveseljujem! Imam pa željo,

da se dobimo in se skupaj poveselimo. Zato te vabim prav lepo, na svoj rojstni dan, srčno!

Pridi v ________, (datum) da nam skupaj bo lepo! Naj povem še uro vam: ob _____ bodite v/na ____________.(lokacija)

(Ime in priimek otroka)

 

Za še več idej o verzih za vabila za rojstni dan, si preberite članek: Najlepši verzi za rojstni dan otrok.

 

Napišite program

Kako poskrbeti, da se bo otrokom nekaj tudi dogajalo in ne bo le kaotičnega divjanja naokrog?

Če boste pripravili pester ali vsaj okviren program, ki ga bo vodil eden od staršev, boste vi ali ostali starši lahko v miru poklepetali z ostalimi udeleženci. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo otroci pogosto hodili do svojih staršev in jih »cukali za rokav«.

druzabne igre za druzineSeveda je potrebno tudi, da imajo otroci na voljo prosto igro, kjer v mejah dovoljenega počnejo kar želijo. Namen vodenega programa je, da se vsi otroci spoznajo, da se jim predstavi pravila vedenja, potek zabave, vedenje do staršev in prostora v katerem so.

Tako odpade nepotrebno razlaganje pravil, kaj lahko in kaj ne vsakemu otroku posebej. Tak način dela, da otrokom, ki se še ne poznajo najbolje, občutek varnosti in sproščenosti v novem okolju.

V svoj program lahko vključite povabljene goste, družino, otroke, da sodelujejo pri oblikovanju programa. Vsak lahko prispeva določeno znanje in ga pokaže drugim (petje, igranje, družabne igre, itd). Spodbujajte otroke, da na svoji zabavi plešejo in pojejo.

Ideja 1:

Primer programa: Spoznavanje, ogrevalne igre, sprostilne igre, malica, maskota (če je na voljo) ali plesna točka, petje pesmi vse najboljše, pihanje svečk, postrežba torte, odpiranje daril, zahvala.

Ideja 2:

Pripravite igre in majhne nagrade. Otroci bodo navdušeno sodelovali, če bodo dobili za nagrado tudi manjše darilo. Prav tako tudi odrasli. To so lahko sladkarije ali manjša pozornost.

Ideja 3:

Če praznujete na prostem je lov na skriti zaklad lahko super igra, kjer so vključeni vsi otroci.

Pomembno je, da zaklad dobro skrijete še preden pridejo vsi otroci. Naloge pripravite v naprej, glede na starost in število otrok. Lahko vključite miselne uganke ali naloge in ovire, ki jih morajo otroci premagati, da dobijo naslednji namig. Namige lahko skrijete ob predmetih, po prostoru ali pa jih berete vi.

Ideja 4:

podajanje žoge igreNore štafete »nad-pod« je skupinsko delo, ki zagotavlja veliko zabave in krepi koordinacijo. Otroci se postavijo v vrsto. Prvemu otroku v vrsti dajte srednje veliko žogo. Žogo preko svoje glave poda naslednjemu otroku, ki stoji za njim.

Ko naslednji otrok v roke dobi žogo, jo mora pod svojimi nogami podati naprej. Ta vzorec »nad-pod« se nadaljuje, dokler žoga ni podana do konca vrste.

Ideja 5:

Zabava z mehurčkastim papirjem. Poznate zaščitno folijo, ki poči, ko jo stisneš? Ta igra bo med glasnejšimi, a vse to se bo zdelo vredno, ko boste na obrazih otrok videli veselje in hihitanje. Mehurčkasti papir nalepite na tla in pustite, da otroci po svojih željah skačejo in plešejo po tleh!

Ideja 6:

Igra skrivamo predmet je prav tako primerna za različne starostne skupine ter zunanje ali notranje prostore. Skupaj z otroci poiščite predmet, ki bi ga skrili. Tisti otrok, ki je skril predmet, usmerja ostale otroke z namigi: zelo vroče (zelo blizu), mlačno (v bižini), mrzlo (zelo daleč) in podobnimi namigi.

Ideja 7:

otroski-rojstni-dan-na prostemLimbo ples. Otroci se postavijo v vrsto, vi pa zavrtite glasbo limbo ali katero drugo zabavno otroško melodijo. Palico držite vzporedno s tlemi. Otroci se sprehodijo pod palico tako, da hrbet ukrivijo nazaj. Ko vsi prečkajo palico, jo spustite za nekaj centimetrov nižje.

Če se otrok pri prečkanju palice dotakne, izpade iz igre. Tisti, ki ostane zadnji, zmaga limbo!

Ideja 8:

Pripravite kotiček za ustvarjanje. Otroci lahko slikajo in barvajo, potem pa se prestavijo do naslednje mize, kjer lahko pripravite nadaljevalno igro, kot je igra s peno ali miza s plastelinom.

 

Za še več idej kaj početi na rojstnem dnevu, si preberite članek: Najboljše igre za rojstni dan za otroke.

 

Aktivnosti – 1 teden pred zabavo

 

Pripravite ali kupite torto

Vsako praznovanje se zaključi s pihanjem svečk na torti. Če ste kreativni jo lahko spečete sami, bolj tematske oblike pa prepustite slaščičarjem ali pa poiščite drugi nadomestek torti.

Spodaj sem izbrala nekaj idej za domačo torto.

otroski rojstni dan mavricna-tortaIdeja 1: Mavrična torta

Ta torta je super enostavna, vzeti si morate le nekaj časa za pripravo.

Uporabite pisane bonbončke, ter jih nanizajte v mavrični vzorec.

 

 

Ideja 2: Izvirna torta za fante

otroski-rojstni-dan-izvirna-tortaTa zabavna torta je pripravljena brez peke, brez stresa in izgleda precej super! Razrežite dve čokoladni torti, dodajte nekaj hrustljavih piškotov ter gumijaste črve, da izgleda kot umazanija.

Vstavite (dobro očiščen ali nov) plastični tovornjak, nekaj svečk, in torta je gotova.

 

Ideja 3: Čokoladne palčke in bonbončki

Ta čokoladna torta je prav tako enostavna za pripravo! Vse kar morate storiti je, da spečete okroglo torto, jo namažete s smetano, dodate nadev po želji (npr. sadje, čokolado,itd), nato jo s smetano premažete okrog in okrog, da se čokoladne palčke pritrdijo na zunanjo stran.

Po vrhu potresite pisane bombone, za bolj sočno in zdravo različico pa uporabite več sadja, sadni kompot ter rastlinsko smetano.

 

Za še več idej kakšno torto pripraviti, si preberite članka:

1. Celovit vodič za pripravo zdrave torte za rojstni dan za otroke

2. 19 idej za kreativne torte za otroški rojstni dan

 

Izberite sladice namesto torte

Če torte ne marajo čisto vsi otroci ali pa bi želeli letos praznovati malo drugače, lahko praznovanje rojstnega dne kljub temu vsebuje posebno slavnostno sladico.

Ideja 1: Sladica v kozarčku

sladica za otroke v lončkuEnostavna postrežba nam omogoča, da se bolj kot hrani posvetimo slavljencu in zabavi. Napolnite plastični kozarček z granolo, jogurtom in dodajte po vrhu še sadje.

Različne plasti lahko ustvarite tudi s kremo, pudingom in sadjem ali pa z modelčkom oblikujte manjše plasti torte.

 

Ideja 2: Palačinke

Kdo od otrok ne obožuje palačink? Če otroci niso posebej veliki ljubitelji torte, bodo palačinke zagotovo  dobra izbira za slavnostno sladico. Kateri namaz izbrati? Pripravite različne okuse, da bo za vsakega otroka nekaj.

 

Za še več idej kakšno sladico pripraviti, si preberite članek: 14 najboljših sladic za rojstni dan za otroke namesto torte.

Aktivnosti – 1 dan pred zabavo

 

Rojstnodnevna zabava je že pred vrati, zato je skrajni čas, da preverite še zadnje podrobnosti.

Pripravite rekvizite, kot so žoge, vreče, kolebnice, material za ustvarjanje, tatuje, namizne igre, karte in druge pripomočke glede na tematiko, ki ste si jo zamislili.

Konec dneva seveda ne pozabite počistiti prostorov, da na dan zabave ne boste v morebitni zadregi.

Pripravite hrano

hrana za rojstni danPreverite končno število potrjenih gostov, tako staršev kot otrok, da boste okvirno vedeli kolikšne količine hrane in pijače pripraviti. Po naših izkušnjah je namreč na rojstnodnevnih zabavah precej preveč hrane in pijače. Zakaj bi porabili preveč denarja in potem zvečer metali hrano v smeti?

Kupite ali pripravite še hrano, ki se hitro pokvari: kanapeje, sladice, torto ipd.

Če torte in sladic niste pripravili sami, prevzemite torto pri vašem slaščičarju in jo še posebej v poletnih mesecih, takoj odpeljite domov, da ne izgubi svoje prvotne oblike. Kupite še svečke glede na otrokov okus.

Izberite glasbo

Pripravite primerno glasbo. Najbolj priročno je, da imate glasbo pripravljeno na vašem računalniku in povezano na domač hi-fi sistem. V enem od predvajalnikov na računalniku ali kar na aplikaciji YouTube pripravite otrokove najljubše pesmi, dodajte še najbolj znane otroške pesmi in karoke pesmi (besedilo na videu brez vokalne spremljave).

Tako boste lahko prilagajali glasbo glede na dogajanje na zabavi.

Okrasite prostor

okrasitev prostoraČe praznujete doma, lahko sami pripravite okrasitev prostora za malo denarja. Okrasite mizo in prostore, kjer se bo odvijala zabava, ter določite prostor za darila in za hrano.

Potrebujete nekajbalonov, barvni papir in dodatke, ki jih nudijo v večini večjih trgovin in papirnicah.

Ideja 1: Baloni napolnjeni s konfeti

Prazne, najbolje bele balone napolnite s pisanimi konfeti in jih napihnite.

Ideja 2: Okraski s cvetjem

V pomladnih in poletnih mesecih, ko je na voljo veliko cvetja, naberite rože in jih postavite v velik šopek. Manjše rožice pa kot okras razporedite po mizi, užitne rožice so lahko tudi dekoracija na sladicah. Če pravih rož nimate na voljo, kupite papirnate iz krep papirja, ki so lepa in ugodna dekoracija.

Ideja 3: Dekoracija iz fotografij

Izberite najljubše fotografije otroka jih nalepite na trši karton, preluknajte zgoraj na robu in skozi povežite z vrvico. Dobili boste čudovito dekoracijo za vaš prostor.

 

Aktivnosti na dan zabave

 

Končno je prišel otrokov rojstni dan! Zjutraj preverite še zadnje podrobnosti, da se boste potem lahko v miru posvetili vašemu otroku in gostom.

Napihnite balone

Napihnite balone, saj večinoma spustijo v roku enega dneva. Nastavite jih po prostoru tako, da ne ovirajo gibanja udeležencev. Nastavite jih tudi pred vrata v prostor, na dovoz na lokacijo in morebiti tudi ob cesti, da vas bodo gosti lažje našli.

Pripravite pijačo in hrano

prigrizki za rojstni danV prostoru kjer se bo odvijala zabava pripravite pribor, krožnike in prtičke. Pripravite tudi slane in sladke prigrizke ter pijačo.

Če niste sami imeli časa ali volje pripraviti zadosti jedi, naročite npr. pico, da vam jo pripeljejo na dom ob točno določeni uri. Če pokličete, ko so gostje že lačni, se lahko zgodi, da boste čakali tudi eno ali dve uri na dostavo.

Poskrbite za varnost

Če ste na svojem domu zaprite ali zaklenite vse prostore, kjer ne želite, da se otroci igrajo. Otroci se bodo zagotovo igrali skrivalnice in se bodo želeli skrivati ali loviti po celotnem stanovanju ali hiši. Predlagam, da zaprete oz. še bolje zaklenete vašo spalnico, klet, podstrešje ali morebitno delavnico z ostrimi predmeti.

Fotografirajte zabavo

Če niste najeli profesionalnega fotografa, prosite nekoga od domačih ali gostov, da bo redno slikal zabavo. Zaradi obilice organizacije se kaj kmalu zgodi, da najlepše spontane  trenutke enostavno zamudite ujeti na fotoaparat.

Preverite že zjutraj, da ima aparat napolnjene baterije oz. še boljše, da imate vedno pripravljeni dve bateriji za vsak slučaj. Preverite tudi, da so na slikah vsi otroci. Starši otrok bodo zelo veseli, ko  jim boste po zabavi poslali slike dogajanja z njihovimi otroki in tiho razočarani, če njihovega ne bo na vsaj nekaj slikah.

 

In še zadnji nasvet –zabavajte se! Sprostite se in uživajte! Vaš otrok praznuje, praznujte z njim!

Če ste sledili vsaj večini navodil, potem bo zabava za vašega otroka potekala kot po maslu. Sprostite se in uživajte v preživljanju časa z vašim otrokom, njegovimi prijatelji in starši otrok!

 

Dan po zabavi

Čestitke! Organizirali ste super zabavo in udeleženci so se zaradi vas odlično zabavali. Sedaj dodajte še piko na i.

Izberite 10 najboljših slik, jih uredite z enim od urejevalnikov na računalniku, ter jih pošljite staršem po epošti. Prejemniki bodo zelo veseli, prav tako prijatelji vašega otroka, saj bodo obujali spomine vaše nepozabne zabave še po nekaj letih.

 

Bonus poglavje: 5 najpogostejših napak pri izvedbi otroškega rojstnega dne

 

napake pri načrtovanju rojstnega dne

Vsi smo lahko zmotljivi in delamo napake – saj smo le ljudje! Dobra novica je, da je priprava nepozabne zabave za vašega otroka izvedljiva – ko veste, katerim napakam se je dobro izogniti.

Preberite si, katerih 5 najpogostejših napak delajo starši pri izvedbi otroškega rojstnega dne in kako se jim uspešno izogniti.

Celotno zabavo želite načrtovati sami

Razumemo, da želite ustreči svojemu otroku in mu pripraviti nepozabno zabavo, speči najlepšo torto, okrasiti prostor, poslati vabila, itd. Ob vsem svojem delu, pa vam preprosto primanjkuje časa za vse to! Razdelite delo, poiščite pomoč in delo prepustite ljudem, ki so specializirani za določeno storitev. Npr. vabila pripravite sami z otrokom, torto naj speče slaščičar ali vaša mama, animacijo pa izvede zunanji ponudnik.

Kateri datum izbrati za otroški rojstni dan?

Ena od opcij je, da vabila preprosto pošljete ali razdelite med otroke, ter upate, da dobite čim več potrditev. Pred pošiljanjem vabil, si je dobro postaviti pomembno vprašanje, ali ima najboljši prijatelj mojega otroka sploh čas na dan praznovanja?

Pri starših preverite ali lahko otroka pripeljejo na vaše praznovanje na izbrani datum.

Otroški rojstni dan na prostem brez rezervnega načrta

otroški-rojstni-danPrestavljanje termina zaradi nepredvidljivega vremena zna biti veliko razočaranje za vašega otroka in povabljene goste. Vse skupaj pa pomeni tudi dvojno delo za vas. Pripravite si rezervni načrt za primer slabega vremena, npr.: najem dvorane, najem šotora, možnost praznovanja pod streho, ipd.

Prigrizki in dejavnosti sočasno

Hrano in pijačo je najboje pripraviti ločeno od ostalega programa praznovanja. Če je hrana ves čas na voljo, bodo otroci pogosto segali po prigrizkih, tudi med samimi aktivnostmi. Zabava se začasno lahko zaustavi zaradi polite pijače, pohojenih prigrizkov na tleh ali pa je potrebno čakati, da nekateri otroci do konca pojedo svoj prigrizek. Hrano zato raje ponudite ločeno od animacije.

Načrtovanje v zadnjem hipu!

Načrtovanje je pomembno pri organizaciji rojstnega dne. Tako boste vedeli in določili kakšen bo program, tema, kdo bo prišel na praznovanje, kaj bodo otroci jedli, kje naročiti torto, itd. Prej ko začnete z načrtovanjem, več možnosti boste imeli za kvalitetno storitev. V primeru, da vaš otrok izrazi željo po profesionalni animaciji z animatorji, čarodejem, klovnom ali drugo aktivnostjo bo veliko manj verjetnosti, da bodo animatorji še imeli proste termine na vaš željeni datum in uro.

 

Kje začeti?

Kljub prebranim nasvetom niste prepričani, kaj je naslednji najboljši korak?

Nič zato.

Kontaktirajte me in z veseljem vam bom svetovala kako naprej.

Z več kot 400 izvedenimi unikatnimi rojstnimi dnevi in drugimi dogodki za otroke ter dolgoletnimi izkušnjami pri delu z otroci, vam z našo ekipo animatorjev, z veseljem priskočimo na pomoč pri pripravi nepozabne zabave, tako v vašem kraju, kot na naši kmetijah ali dvoranah.

 

Vam je bil članek všeč, vam je koristil? Delite ga s prijatelji preko Facebooka na levi strani ekrana…

Dodaj odgovor