Kakšno zelenjavo uživate vi in vaši otroci?

You are currently viewing Kakšno zelenjavo uživate vi in vaši otroci?

Ste si kdaj postavili vprašanje, kakšno zelenjavo uživate vi in naši otroci? Ko gremo v trgovino se o tem običajno ne sprašujemo, razen če smo se zavestno odločili za ekološko pridelano hrano.  Tradicionalno gojenje hrane na zemlji je vsem najbolj poznana metoda. Zaradi nestabilnih vremenskih razmer so se v sodobnem času ponovno pojavile tehnologije gojenja na vodi.

Obstajata dve glavni tehniki:

 • hidroponika, gojenje na vodi z dodajanjem ozkega spektra umetnih gnojil, je novodobna tehnika, ki ni ekološka. Večina solat, ki jih najdete v trgovskih centrih je gojena na ta način. Običajno je tudi obdelana s kemikalijami za daljšo obstojnost na policah.
 • akvaponika, gojenje na vodi z ribjim blatom (brez dodajanja umetnih gnojil). Ta metoda povezuje hidroponiko in ribogojstvo, primerljiva je gnojenju zemlje s hlevskim gnojem. Že stari Azteki so jo zaradi pomanjkanja zemlje uporabljali na obsežnih močvirjih. Danes ponovno stopa v veljavo. Taka zelenjava je ekološko pridelana, če so za to izpoljeni pogoji in pridobljen certifikat o ekološki pridelavi. Ribe preko hranjenja izločajo blato, ki rastlinam preko koreninskega sistema zagotavlja širok spekter hranil.

Akvaponično je mogoče gojiti skoraj vse nadzemne vrste zelenjave in jagodičevja, celo tropsko sadje.
Ribe, ki to omogočajo so običajno toplovodne ribe. Najpogosteje krapi, somi in tilapije.

 

akvoponika
 

Prednosti zelenolistne zelenjave v vsakodnevni prehrani?

Slovenci pojemo dovolj solate (drugi Evropejci so pod našim povprečjem), občasno tudi blitvo in špinačo. Azijci pa dnevno živijo na rižu v kombinaciji s parjeno zelenolistno zelenjavo ter nekaj malega mesa. Njihova jetra in ledvice so zato v nadpovprečno dobrem stanju, ker vnašajo dovolj zelenja, ki na telo deluje bazično:

 1. poleg vitaminov, vsebuje ogromno kalija in železa ter klorofila (sonce ujeto v celice). Klorofilu pripisujejo čistilne učinke na jetre in ledvice, ter pozitivne učinke na kri, srčno-žilni sistem in druge organe
 2. je nizkokalorična
 3. je idealna hrana za katerokoli dieto (Atkinsova, vegetarianska, veganska, presna, mediteranska, dieta z nizkim glikemičnim indeksom, dieta za čiščenje jeter, Gabrielova metoda ..)
 4. pripravljena je v nekaj minutah

Kako pravilno uporabljamo zelenolistno zelenjavo? Čim manj jo toplotno obdelujemo.

 • svežo v solatah z narezanimi živimi microgreensi ( vsebujejo življenjsko energijo in do 40x več hranil kot do polne velikosti gojena zelenjava, prava energetska bomba)
 • oparjeno (nekaj minut). Ko v pari zelenjava pade skupaj, je gotova. Takoj jo prestavite v ledeno hladno vodo (ali najbolj hladno iz pipe). Proces kuhanja tako ustavite in obdrži lepo zeleno barvo.  Ko je hladna, jo vzemete iz vode in iztisnite vodo. Dodajtejo predhodno kuhanemu krompirju, rižu ali drugim žitom, lahko je priloga ali glavna jed. Začinite s priljubljenimi začimbami in malo oljčnega olja.
 • kot smoothi. Če zelenju dodate banano, jabolko in morda kos svežega ananasa dobite okusen zelenjavno-sadni smoothi, ki ga otroci z veseljem popijejo in zelena barva jih ne moti. Smoothi jim bo še boljši, če pri pripravi sodelujejo.

zelenje

Kje lahko vedno dobim zelenolistno zelenjavo?

Izvedeli smo, da v Ljubljani imamo tak akvaponični obrat, edini v EU s pridobljenim ekološkim certifikatom. V njem gojijo raznovrstno zelenje, microgreense in seveda tilapije. Tehnologija je plod njihovega večletnega lastnega razvoja za dosego dveh bistvenih ciljev:

 • ekološko gojiti raznovrstno zelenje v vseh letnih časih za manjše število družin
 • prispevati k razvoju lokalne ekonomije preko sistema partnerskega kmetovanja

 

Vidivita-uživam življenje

 

Dodaj odgovor