Utrujenost ali izgorelost?

You are currently viewing Utrujenost ali izgorelost?

Kako nadaljevati, ko ste popolnoma utrujeni?

Včasih se morda počutite, kot da ne boste preživeli še enega dne starševstva, a kljub temu se vsako jutro začne nov dan. Kaj storiti, ko se počutite preveč utrujeni, da bi lahko normalno opravili vlogo starša?

Na neki točki dolge poti materinstva je neizogibno, da se mama ne bi počutila povsem izčrpano. Neizogibno? Večina od nas je »na dnu« vsaj enkrat na leto.

To predstavlja grozen občutek, ki nam narekuje, da ne zmoremo več nadaljevati – kot da preprosto tako ne morete preživeti niti minute več. Vendar jo preživite. In potem to počnete vse dokler se v vas ne nakopičijo bolezni in vas položijo v posteljo. Neizprosnost starševstva zahteva to od nas.

Težava je v tem, da tudi takrat, ko mislimo, da ne zmoremo vstati na noge, preprosto moramo. Naši otroci ne izginejo, ker se mama ne počuti dobro. Ne bodo se drugače vedli zgolj zato, ker mama sedi v kotu in šteje do 100. Na žalost se pogosto sploh ne ustavijo.

Kaj pravzaprav pomeni »utrujenost« ali »izgorelost«?

»Izgorelost« pomeni, da se predajate toku življenja in čakate na neko odrešitev, ki pa sama od sebe ne pride nikoli. Poznamo več oblik t.i. izgorelosti. Morda boste zboleli, ker niste imeli časa, da bi poskrbeli zase. Morda se boste počutili povsem brez energije, ker ste noč za nočjo povsem neprespani. Morda boste pretiravali pri najmanjših stvareh, saj  zaradi razdražljivosti hitreje izgubite potrpljenje.

 

utrujenost in izgorelost

 

Prav tako je možno, da :

–       Se počutite pre obremenjeno in se ne morete vrniti v pravo formo.
–       Imate malo veselja ali sploh zanimanja za skrb in vzgojo vaše družine.
–       Še na koncu tedna se počutite, kot da so bili vsi dnevi preprosto zanič.
–       Ves čas želite »pobegniti« – ali fizično (tako, da ste ves čas od doma), ali pa se oddaljujete od svoje družine z uporabo socialnih medijev ali celo s pitjem alkohola.

Predvsem pa se boste počutili, kot da ste izgubili vso strast do materinstva. Ne strasti do svojih otrok, to nikoli, ampak strast za najboljše možno delo, ki ga lahko ponudite kot mati.

 

Iskanje razloga »zakaj«

Da bi se začeli vračati k svojemu pravemu jazu, morate sprva ugotoviti, kaj povzroča vašo utrujenost in izčrpanost. Našteli smo številne možnosti, a vaši razlogi so lahko povsem individualni. Na kratko, »izgoreti« pomeni biti čustveno in fizično izčrpan.

Da bi našli vzrok za izgorelost, se boste morda morali vprašati nekaj težkih vprašanj:

–       Ali čutim zamero do svoje družine?
–       Se počutim, kot da vse zamujam preprosto zato, ker skrbim za svojo družino?
–       Sem seznanjen z morebitnimi vedenjskimi in razvojnimi težavami svojih otrok?
–       Ali imam podporo, ki jo potrebujem?
–       Kakšna druga negativna čustva še gojim?

Sprva se pogovorite s partnerjem, z zaupanja vrednim prijateljem ali s članom družine, a ne oklevajte pri iskanju strokovne pomoči, če menite, da jo potrebujete. Občutek izgorelosti je včasih povsem normalen del sodobnega starševstva za večino staršev, a če se ves čas počutite tako slabo, potem se nekaj mora spremeniti.

preobremenjenosto-starsev

 

V iskanju prave pomoči

Ko ste odkrili, kaj vam povzroča največ težav, je čas, da razmislite, kako bi jih odpravili.

Če potrebujete več podpore, dobro razmislite o tem, kje jo lahko dobite. Prvi, ki ga lahko prosite za pomoč, je vaš partner (če ga seveda imate). Večina nas dobro ve, katere stvari bi lahko partner opravljal večkrat in na vrhu tega seznama je pogosto »prevzeti večjo odgovornost«.

Včasih fizična pomoč ni tisto, kar dejansko potrebujemo. Breme, da moramo imeti vsako malenkost pod kontrolo lahko zlomi še tako usposobljeno in organizirano mamo. Lahko določeno področje prepustite svojemu partnerju? Ali ne bi bil to čudovit občutek?

Za dodatno podporo – družina je super, a nima vsak sreče, da živi blizu svoje širše družine, da bi se lahko zanesel na njihovo stalno podporo. Če je tako, potem je vaša mreža prijateljev toliko bolj pomembna – bodite odprti, zaupajte drugim, kaj potrebujete in med seboj se podpirajte. To je ključnega pomena.

Razmislite lahko tudi o možnosti »kupovanja podpore« – plačevanje nekoga, da skrbi za varstvo otrok, čiščenje, vrtnarjenje in druge opravke, vas bo razbremenilo, vi pa se boste lažje posvetili vzgoji družine.

Če potrebujete pomoč pri obvladovanju vedenja vaših otrok, ne bodite preveč sramežljivi in zaprosite zanjo. Je povsem naravno, da ste včasih preobremenjeni, a če ste na točki, kjer vam vsakodnevno materinstvo povzroča prevelike težave, poiščite pomoč! Pojdite do svojega zdravnika ali pa se pogovorite z učiteljem vašega otroka glede pravilne strategije.

 

Dragi starši za lepši dan – nasmeh na obraz in objem, odžene vse skrbi stran. Malo za šalo, malo za res, vendar čim več se smejte in čim več se objemajte. 

 

 

Vir slike: www.charlotteparent.com, thenannyweb.com

 

Dodaj odgovor