Veganska in vegetarijanska prehrana pri otrocih

Danes se velika večina zdravnikov že strinja s trditvijo, da je prebavni sistem človeka eden od temeljev imunskega sistema. Kako dobro deluje prebavni sistem, pa je odvisno od našega prehranjevanja. Pregovor, ki pravi: »Povej mi kaj ješ, pa ti povem kdo si«, ni izvit iz trte.

Prehrana bistveno vpliva na naše zdravje in počutje. To priznava tudi klasična medicina, ki pri velikem številu sodobnih boleznih predpiše tudi dieto. Vse religije poznajo tudi priporočila ali celo prepovedi glede hrane, včasih gre za to, da  je določena hrana prepovedana, tako kot pri muslimanih svinjina in predpisan post, včasih gre za navodila, kako mora biti pripravljena hrana, kot je to pri Židih »košer« hrana ali pa za postne dneve spomladi in jeseni ali pa ob petkih.

Vsa ta spoznanja temeljijo na izkušnjah, da se mora človekovo telo razstrupiti in očistiti. Pri presnovi namreč ostajajo in se nalagajo v telesu različni toksini in kisli ostanki. Zakisanost organizma povzročajo predvsem beljakovine živalskega izvora, ki jih je prehrani današnje zahodne civilizacije v prehrani preveč. Dvig standarda je vplival tudi na način prehranjevanja prebivalstva, ki si je namesto le ob nedeljah, zdaj lahko privoščilo meso vsak dan. Temu primerno je tudi zdravstveno stanje populacije.

Vegetarijanska in veganska prehrana sta načina prehranjevanja brez mesa, pri tem pa je veganska prehrana še bolj striktna, saj izloča vse beljakovine živalskega izvora vključno z ribami, mlekom in mlečnimi izdelki ter jajca. Oba sistema prehranjevanja sta potrjeno zdrava, saj ohranjata fizično telo mladostno, fizično zmogljivo in bister um.

Pri tem ne gre le za filozofijo, ki je proti ubijanju živali za prehrano in njihovi serijski vzreji, industrijsko predelani hrani in podobno, ampak tudi za zavedanje, da beljakovine živalskega izvora zakisljujejo telo. Z leti takega načina prehranjevanja sledijo posledice raznih avtoimunskih in drugih bolezni, za katere medicina ne zna pojasniti vzrokov. Sprememba načina prehrane je ozdravila neštete bolnike, ki so jim bile štete ure, češ da imajo neozdravljive bolezni. Če hrana lahko zdravi, po drugi strani lahko prav tako povzroča bolezni.

veganski in vegetarijanski  otroci

Veganska in vegetarijanska prehrana pri otrocih je naložba za njihovo zdravje v starosti. Zanimivo misel je zapisal nek modrec: »Prvih trideset let življenja telo zastrupljamo, potem pa ga naslednjih trideset let skušamo razstrupljati in blažiti posledice načina nezdravega življenja.« Če bi torej že teh prvih trideset let živeli po načelih zdrave prehrane, bi nam bilo marsikaj prihranjeno.

Vendar veganstvo in vegetarijanstvo ni preprosto prehranjevanje, kjer samo izločimo meso in živalske beljakovine. Človek za svoje zdravje potrebuje tudi beljakovine, ki jih je potrebno nadomestiti z rastlinskimi. Zato moramo, če izberemo tak način prehranjevanja, vedeti o hrani in njeni sestavi precej več, kot je to običajno. Starši, ki so si izbrali tak način prehranjevanja, vanj navadno vpeljejo tudi otroke.

Otroci se na tak način prehranjevanja navadijo in probleme jim lahko povzroča hrana, ki je njihovem  telesu tuja, predvsem beljakovine živalskega izvora. V kolikor bi namreč otrok želel spremeniti način prehrane, je pri tem potrebno upoštevati postopnost, da se organizem privadi na neznane snovi.

vegi-solata-kvinoja

Pred desetletji je bila ponudba za vegetarijance in vegane v restavracijah in trgovinah slaba. Danes so na voljo že specializirane restavracije in trgovine s pestro ponudbo, praksa je, da celo klasične restavracije vključujejo v ponudbo malic ali kosil najmanj en brezmesni meni.

Kar se tiče šol in vrtcev, institucij, kamor so vključeni otroci, pa je prehrana prilagojena večini populacije, tako da je rešitev za starše in otroke, ki se prehranjujejo po načelih vegetarijanstva in veganska, rešitev v tem, da poiščejo vrtce in šole, ki omogočajo tudi tak način prehrane.

Med otroci naraščajo »bolezni« kot so motnje pozornosti, hiperaktivnosti in agresivnosti, za vse navedene pa že ugotavljajo, da so povezane z načinom prehrane, ki vsebuje preveč sladkorja in beljakovin živalskega izvora ter premalo vitaminov in mineralov iz sadja in zelenjave. Dokazane so celo povezave med inteligenco in hrano, ki jo uživamo. Če torej želimo, da se bo naš otrok razvijal v vseh pogledih optimalno, bi morali posvetiti več pozornosti njegovi prehrani, ne le doma, ampak tudi v institucijah kot je vrtec in šola.

Tudi, če vaš otrok ni vegetarijanec ali vegan, mu taka prehrana ne škoduje in ne povzroča nobenih težav, ampak samo koristi. Vendar vse vzgojno varstvene in izobraževalne ustanove ne sledijo načelom zdrave in uravnotežene prehrane v enaki meri. Dostikrat podležejo pritisku večine, ki hrepeni po izdelkih hitre prehrane, na katero je navajena. Pleskavice, čevapčiči, hrenovke, pizze, ne bi smeli imeti prostora v njihovih jedilnikih, čeprav je tudi to žal del prakse.  Starši, ki sami posvečajo pozornost zdravi prehrani, bodo prej poskrbeli, da se bodo tudi njihovi otroci prehranjevali v skladu s tem ne le doma, ampak tudi v javnih ustanovah, ki jih obiskujejo njihovi otroci.

Dodaj odgovor