25 idej za adventni koledar

25 idej za adventni koledar

Kupljeni adventni koledarji ponavadi vsebujejo male čokoladice ali sladka presenečenja. Otrokom so sicer zelo zanimiva, nam staršem pa ne preveč. Še posebno ne v decembru, ko so sladkarije na voljo na vsakem koraku!

Če za vaše malčke iščete alternativo adventnemu koledarju, izdelanim iz čokolade in sladkarij, potem je ta članek za vas! Zbrali smo 25 uporabnih idej za zabavne in premišljeno izdelane adventne koledarje, ki bodo všeč tako otrokom kot družinam nasploh – sestavite pa jih lahko povsem sami in si tako za letošnji božič ustvarite povsem unikaten adventni koledar.

Odštevamo 3, 2, 1… do decembra!

Božič je vsak dan bližje in še preden se dobro zavemo, bo tu december. V tem času vsako leto izdelam okraske, voščilnice in adventni koledar za svojega sina. Ne rada vključim čokolade ali sladkarije – tega je več kot dovolj že med prazniki – zato sem, kot prejšnja leta, tudi tokrat našla nekaj alternativnih idej za adventni koledar.

 

25 idej za adventni koledar

(brez sladkarij)

 

Pred vami so ideje, ki so mišljene kot navdih za ustvarjanje adventnega koledarja. Če imate svoje lastne predloge, jih preprosto kombinirajte tako kot vam najbolj ustreza in ustvarite svoj osebni koledar za vsakega od vaših otrok. Na določene dneve pa po želji vključite kakšno dodatno presenečenje.  To leto se veliko ukvarjamo  z aktivnostmi, knjigami, ročnimi spretnostmi. Če imate otroke različnih starosti vključite v vsak dan nekaj za vsakogar.

 

1. Družinske aktivnosti

Namesto nakupovanja daril lahko preprosto več časa namenite skupnim družinskim aktivnostim. Za otroke bo najpomembnejše, da so več časa preživeli s svojimi starši.

Nekaj zabavnih idej najdeš tukaj

 

2. Okraševanje


Dekorirajte vaš prostor! Izberite vsak dan novo dekoracijo, ki jo boste postavili v določen prostor v stanovanju.  Ni potrebno, da kupujete nove dekoracije, lahko uporabite stare okraske ali pa pripravite navodila kako jih skupaj z otroki izdelate sami.

Iščeš izvirne ideje za izdelavo božičnih okraskov? 

okraski

 

3. Zimski izziv

Če vaš otrok rad rešuje izzive kot so uganke, povezovanje od pike do pike, iskanje razlik med slikami in podobno, potem mu pripravite naloge na zimsko ali praznično tematiko. Kar nekaj  naloge z božično in zimsko tematiko najdete tudi v naši Rubi in Rudi trgovinici.

 

Od pike do pike 

Knjiga aktivnosti – Prazniki (brezplačno)

Knjiga aktivnosti – Zimska pravljica od 6. let dalje 

Knjiga aktivnosti – Zimsko veselje 

Adventni koledar (brezplačno)

 

3. Deli sestavljanke

Poiščite sestavljanko, ki ustreza starosti vašega otroka in mu vsak dan dajte enega ali več koščkov dokler na božični večer ne dokonča celotne sestavljanke. Za starejše otroke so sedaj na voljo že 3D sestavljanke.

 

4. Praznična opravila

Vsi vemo, da prazniki prinašajo veliko opravil, ki jih je potrebno opraviti. Namesto, da bi nam ta opravila predstavljala stresno obdobje ga spremenimo v prijetno družinsko aktivnost. Zapišite vsako opravilo, ki ga je potrebno opraviti v prazničnem času, in ga razdelite na stvari, ki jih lahko opravite kot družina. Če boste vse vzeli kot igro in tako predstavili tudi otrokom bo to  prijetno skupno druženje.

Ob poslušanju božičnih pesmi in  domačih dobrotah si tako lahko ustvarite prijetne in zabavne družinske spomine ob pospravljanju, okraševanju, peki in  zavijanju daril.

 

 

5. Igre

Če radi igrate igre v družinskem krogu, bo ta ideja za adventni koledar prava za vas. Vsak dan izberite igro, ki se jo bo igrala celotna družina. Pri nas obožujemo Catan, kamenčke in tarok. Če pa nimamo prav veliko časa nam je super tudi Enka in Spomin. Če nimate veliko različnih družabnih iger,  lahko dokupite nove in jih dodate v svojo zbirko, ali pa si jih izposodite v bližnji knjižnici. Izbiro lahko popestrite tudi tako, da ob določenih dnevih izbiro igre prepustite svojim družinskim članom, ki na ta način lahko tudi sami izberejo med krajšimi in daljšimi igrami.

6. Zgodba na dan

Pri nas doma radi beremo. Radi pa tudi poslušamo pravljice. Če imate doma že bralca poiščite novo zgodbo za vsak dan, jo natisnite in spravite v vrečko.  Če pa imate mlajše poslušalce, na listek napišite ime zgodbe in jo zvečer preberite ali poslušajte posnetek.

 

 

7. Hvaležnost

V vsej potrošniški mrzlici včasih pozabimo kaj je bistvo in čar božiča! Božič je čas veselja in hvaležnosti – zakaj ne bi prav tega postavili v osrčje vašega adventnega koledarja? Vsak dan se usedite skupaj s svojimi otroki in napišite nekaj, za kar ste hvaležni na barvni kartona ter ga obesite na drevešček ali girlando.

Ideje lahko popestrite tudi tako, da jim vsak dan naročite, naj narišejo npr. “nekaj, kar jim prinaša veselje”, “nekaj, kar radi počnejo”, “nekoga, ki jih nasmeje”, itd. Na ta način se lahko vsak dan spomnite kaj novega in do božičnega večera boste imeli celotno drevo ali girlando polno hvaležnosti!

 

8. Kocke

Kocke so res ena čudovita in večna igrača! Čeprav jih imam “polno mero”, ko sesam in so razmetane po celi sobi vem, da se moj sin z njimi rad igra, gradi in tudi uči. Kot ideja za koledar: kupite komplet kock za svoje mlajše otroke in klasične lego kocke za starejše. Preglejte navodila in razdelite kocke v 24 smiselnih enot, nato pa jim vsak dan dajte eno izmed njih, dokler ne zgradijo celotnega kompleta. Da bo vse skupaj še nekoliko bolj skrivnostno, lahko po delih razdelite tudi navodila za sestavljanje, saj na ta način vse do konca ne bodo vedeli, kaj gradijo.

9. Naključna dejanja prijaznosti

Prijazna dejanja brez da bi za to prejeli kakršnokoli nagrado ali pohvalo nosi bistvo božičnega duha. Spodbudite tudi otroke v tej smeri. Lahko jim pomagate tudi z napisanimi predlogi.

 

10. Umetniki

So vaši otroci pravi mali ustvarjalnimi mojstri? Potem bo zanje vsakodnevno obdarovanje z novimi materiali zagotovo prava izbira darila. Lahko jim dodate tudi manjše izzive z ustvarjalno idejo, ali pa jim preprosto pustite, da sami izpopolnjujejo svojo ustvarjalno žilico.

Nekaj predlogov:

  • barvna lepila
  • plastelin
  • kosmate žičke
  • bleščice
  • lepilni traki

otrok-plastelin

 

11. Naredi sam

Naučite otroke, da stvari, ki jih je možno kupiti v trgovini lahko naredijo tudi sami doma.

Na primer: plastelin ali prstne barve.

V vrečko mu lahko pripravite eno od sestavin, ostale pa naj po navodilih vroče, hladno  poišče sam.

Recept za domač plastelin 

Domače prstne barve 

 

12. Spravite se v gibanje

Čeprav je zunaj hladno, zakaj ne bi mesec december posvetili gibanju? Poizkusite z vsakodnevnimi fizičnimi izzivi, igrami ali aktivnostmi, ki so lahko namenjene zgolj vašim otrokom, lahko pa kar celotni družini.

Ideje so lahko različne, od npr. metanja žoge, do večernega pohoda, sankanja ali skakanje v vrečah po stanovanju.

Če ostajaš brez idej pa si natisni krog, ki je namenjen zabavnemu gibanju

 

13. Zbirateljski predmeti

Sem velika oboževalka kristalov, tako, da sem vesela vsakega novega, ki pride v moje življenje. Nad minerali in kristali je navdušen tudi sin, ki jih rad opazuje in se z njimi celo igra. Prodajajo se tudi kristali za otroke, kot zbirateljska zbirka. Mogoče ideja za koledar.

V trgovinah z igračami pa najdete različne živali, ki bi lahko popestrili adventni čas, če je vaš otrok ljubitelj živali. Imate raje kaj drugega? Enako lahko naredite z avtomobilčki, dodatki za punčke ali s katerokoli drugo zbirateljsko idejo.

 

 

 

14. Pobarvanke

Barvanje krepi motoriko, sprošča in spodbuja domišljijo. Za vsak dan pripravite eno novo stran pobarvanke  in jo pobarvajte. Če želiš barvati vsak dan adventa pa si tukaj brezplačno naloži paket prazniki. Veliko pobarvank za vse starosti, tudi odrasle najdeš tudi v RubiRudi.com/shop.

Pobarvanka advent (brezplačno)

15. Dnevna uganka, trik ali šala 

V času božiča se vse vrti okrog veselja – zakaj ne bi tega vzeli dobesedno in otroka vsak dan obdarili s šalo, uganko, rebusom ali kakšnih trikom, ki ga bo nasmejal.

 

16. Odštevanje

Odštevajte dneve do božiča s pomočjo božičnega drevesa ali jaslic. Vsak dan vašemu otroku podarite okrasek, ki ga lahko obesi na božično drevo ali figurico, ki jo lahko postavi v jaslice. Tako okraske kot figurice je možno narediti tudi iz blaga, pri čemer lahko vanje zavijete tudi kakšno sladko presenečenje v obliki bonbona ali čokolade. Odštevanje lahko naredite vizualno tudi npr. tako, da postavite progo z vlakcem in ga vsak dan premaknete, dokler na božični dan ne pripotuje do cilja, ki ga lahko označite npr. z majhnim božičnim drevescem.

 

17. Donacije

Obrnite adventni koledar v duh minimalizma. Namesto kupovanja daril naj otroci prebrskajo po svojih stvareh in vsak dan najdejo nekaj, kar ne uporabljajo več, in naj to podarijo v dobrodelne namene ali nekomu za kogar mislijo, da bo to cenil. To so lahko igrače, ki potrebujejo novega lastnika, oblačila, ki so jih prerasli ali nekaj tretjega, kar ne potrebujejo več, ima pa stvar uporabno vrednost.

 

18. Fotografije preteklih let

Natisnite 24  fotografij in naredite foto album za preteklo leto. Vsak dan dajte otroku novo fotografijo in na hrbtno stran napišite nekaj besed o sliki. Konec leta je odlična priložnost da dejansko pregledate vse tiste fotografije, ki ste jih posneli skozi vse leto ter se spomnite na svoje najljubše trenutke.

 

19. Foto izziv

Imate radi fotografiranje? Je kateri otrok navdušen mali fotograf?

Potem bo vesel foto izziva, vi pa boste videli božični čas skozi oči svojega otroka. Sami se odločite za težavnostno stopnjo – mlajšim boste morda lažje predstavili izziv na njihovi ravni v smislu “fotografirajte nekaj svetlečega”, starejšim pa lahko izziv popestrite z zahtevnejšimi predlogi, kot je npr. “ujemi trenutek božičnega veselja” ali poišči nekaj slavnostnega.

Posodite jim svoj mobilni telefon ali fotoaparat – ali pa ga jim podarite! Zelo ugodno že lahko dobite otroške fotoaparate, ki so enostavni za uporabo in celo odporni na padce. Polaroidni fotoaparat pa omogoča takojšnjo izdelavo fotografij.

 

foto izziv

 

20. Znanstveni eksperimenti

Če se vaši otroci radi ukvarjajo s poskusi, bi lahko bil dnevni znanstveni eksperiment ravno pravi za letošnji adventni koledar. Najbolj super od vsega pa je, da veliko stvari najdete kar v domači kuhinji. Kis, jedilne barve, sodo, pecilni prašek.

Za mlajše otroke poskuse lahko naredite kot družinsko aktivnost, za starejše pa pripravite bolj zahtevno, da jim podate izzive v smislu poizkušanja, npr. spravi jajce v steklenico, in jim nato naložite nalogo, da ugotovijo, kako to storiti, tako da poiščejo na spletu ali podobno.

Poglej kako izvedeš poskus z ledom 

Kako ustvariš lavo? 

Veliki milni mehurčki 

21. Osebna božična zgodba

Ste dobri v pisanju? Napišite lastno božično zgodbo, kjer vsak dan dodate novo poglavje z vašimi člani v glavni vlogi.

Lažja pot je, da iz obstoječe zgodbo prilagodite podrobnosti, ki ustrezajo vaši družini. Zgodbo pa raje obdržite v krogu družine in je ne delite naokrog, da se izognete kakršnimkoli kršitvam avtorskih pravic!

 

22. Filmi

Vsak dan si oglejte božični film ali božične epizode iz različnih priljubljenih serij. V pomoč vam bo naš seznam 16 božičnih filmov za družine, če sami ne veste točno, katere božično obarvane filme bi predlagali svojim otrokom. Zgrabite nekaj odej in se zberite skupaj na kavču ob toplem kakavu.

hrestač

 

Nekaj idej za božične filme: 

Home Alone (1990) 1 in 2
The Muppet Christmas Carol (1992)
Klaus (2019)
Elf (2003)
Frozen (2013)
The Polar Express (2004)
The Grinch(2018)
Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas (1966) in (2000)
Mickey’s Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse (2001)
Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)
The Nightmare Before Christmas (1993)
Jack Frost (1998)
Arthur Christmas (2011)
Disney’s A Christmas Carol (2009)
The Santa Clause (1994)
Nutcracker and the Four Realms (2018)

 

23. Pečemo

V decembru je čas za pečenje: piškotov, potic in drugih dobrot! Cimet, vanilija, orešček in podobne začimbe so širijo po hiši, zato čim prej pobrskajte za recepti in natisnite lahke, a okusne sladice, kekse in biskvite, ki jih boste lahko ustvarili z otroki. List z receptom in dodano sestavino postavite v vrečko in jo specite.

 

presne kroglice mandlji

 

Preizkusite enega ali več receptov iz naše zbirke:

Slastni piškoti brez peke 

domači piškoti, medenjaki 

naravni bonboni brez sladkorja, presna čokolada, ovseni piškoti 

 

24. Knjige

Izziv za radovedne bralce – knjiga na dan vse do božičnega dne. Izberite tematiko, ki je zanimiva vašim otrokom. Otroci bodo veseli, če jim boste vi prebrali knjigo, večji pa si bodo verjetno sami želeli prebrati kakšno zgodbo. Uporabite domače knjige ali si jih sposodite v knjižnici. Prav tako lahko izbirate med tem, ali naslov knjige vsak dan namestite v adventni paket ali pa jih zavijete posebej in otrokom pustite, da knjigo odkrijejo sami.

 

(dodani dan 25)

25. Nauči se nove spretnosti 

Pravijo, da so otroci kot spužve, posebej kar se učenja tiče. Izkoristite čas, ki ga preživimo pozimi v notranjih prostorih za učenje novih stvari. Novo znanje pa lahko uporabite pri izvirni obdaritvi bližnjih.

 

Nekaj idej za učenje: 

  • Šivanje dišeče blazinice sivko
  • izdelava sveč iz čebeljega voska
  • peka domačih piškotov

 

30 izvirnih idej za božična darila pa najdeš tukaj 

***

To je torej 25 alternativ adventnemu koledarju iz sladkarij. Še ena dodatna :).

Prilagodite sebi in otrokom naštete ideje in si ustvarite 24 izzivov za svoje otroke. Naj ugotovijo, kako narediti zabavni eksperiment, naj naredijo sliko, ki “predstavlja božično vzdušje”, naj naredijo snežaka iz plastelina, napišejo 5 stvari, za katere so hvaležni, pomagajo sosedu, naredijo medeno novoletno hiško z ingverjem, in še in še …

Upam, da vam bodo ideje v pomoč pri pripravi adventnega koledarja. Prosim delite, če uporabite eno izmed njih za svoj adventni koledar – vesela bom vaših povratnih informacij!

 

Dodaj odgovor