9 idej za kratkočasenje v avtomobilu

9 idej za kratkočasenje v avtomobilu

Med poletnimi počitnicami se pogosteje odpravimo tudi na nekoliko daljše vožnje z avtomobilom. Gremo na morje, odpeljemo se k sorodnikom ali prijateljem na čisto drug konec Slovenije, morda celo v tujino, ali pa se odpravimo preprosto na izlet ali potovanje. Čas med monotono vožnjo po avtocesti pa si lahko popestrimo z zabavnimi igrami, za katere ne potrebujemo nobenih pripomočkov, razen seveda zbrane glavice.

Za vas smo izbrali devet idej, z nekaj ustvarjalnosti pa si lahko skupaj z otroki izmislite še več iger.

 

9 idej za kratkočasenje v avtomobilu

 

ŠTETJE AVTOMOBILOV

Včasih smo na poti šteli katrce, zdaj pa le še redko kakšno srečamo. Za igro štetja avtomobilov pa si lahko izberemo tudi drugačna merila. Vsak od potnikov si lahko izbere svojo barvo – to je lahko njegova najljubša ali pa recimo tista, za katero misli, da je najpogostejša, tako lahko tudi stavi na njo. Na podoben način si z malo starejšimi otroki lahko izberemo tudi znamko ali model avtomobila, prilagodimo se torej zanimanjem naših otrok.

Določimo trajanje igre (npr. od cestninske postaje do prvega tunela) in pravila (istega avtomobila ne moremo šteti dvakrat). Nekdo od starejših lahko tudi zapisuje rezultate, igro pa lahko na različnih odsekih ponovimo in jih primerjamo.

Pri tej igri otroci urijo spretnost opazovanja, hkrati pa »statistične ugotovitve«, do katerih smo prišli s preštevanjem, ponujajo zanimive iztočnice za pogovor, npr. kako to, da je največ avtomobilov te barve?, kako to, da so danes avti večji/hitrejši kot včasih?, kako bi živeli brez avtov?. Štetje katrc pa si lahko zadamo za celo poletje, saj jih včasih le srečamo na lokalnih cestah. Pri nas smo jih lani našteli več kot deset.

PETJE

Kdor poje, slabo ne misli! Če pa naši malčki na ves glas kričeče in neumorno prepevajo, včasih na to kar pozabimo. Na poti v avtomobilu pa imamo odlično priložnost, da nas otroci naučijo katero od njim najljubših pesmi, nato pa jo skupaj zapojemo normalno, pa malo glasneje, pa čisto potiho, pa z naraščajočo glasnostjo, pa skoraj neslišno… Če postane dolgčas, si lahko razdelimo besedilo in se medsebojno v ritmu dopolnjujemo, petje pa lahko spremljamo tudi z nežnim ploskanjem po kolenih.

Ob tem otrokom pokažemo, da nas zanima kaj jim je všeč in da se radi z njimi kaj novega naučimo, hkrati pa jih učimo tudi upoštevanja dinamike in drugih okoliščin. Pa brez skrbi, igra je primerna tudi za starše, ki mislijo, da ne znajo peti.

 

otroci v avtu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBARVANKE

V našem avtu se vedno najde kakšen nepopisan bel list, pobarvanka, knjiga z nalogami in šop barvic. Sin tako lahko kadarkoli želi ustvarja, barva ali rešuje naloge. Kupite si organizator za avto, ki ga namestite zadaj za sedež sopotnika. Vi dobite čist sedež in red v avtu, otrok pa tako pridobi prostor za vse svoje male drobnarije.

Kratkočasenje na poti in učenje? Pri Rubi in Rudi smo pripravili zabavne naloge in pobarvanke, ki bodo zaposlile vaše otroke med vožnjo ali na dopustu.

Vse izdelke si preprosto natisnete in jih takoj uporabite. Trgovinica Rubi in Rudi. 

 

KNJIGE

Na krajša ali daljša potovanja vzemite tudi otroške knjige, pravljice in slikanice. Otrok se bo tako zamotil z listanjem po knjigi, večji otroci pa tudi z branjem.

 

BESEDNE IGRE

Mnogi otroci imajo radi tudi besedne in miselne igre, in te so za vožnjo z avtomobilom nadvse primerne. Igramo se lahko besedne verige: nekdo izbere prvo besedo, naslednji pa nadaljuje z besedo, ki se začne s prvo črko zadnje besede. Igra traja, dokler nekdo ne ponovi besede, ki je že bila izgovorjena. Nadaljujemo lahko tudi tako, da moramo novo besedo začeti z zlogom, na katerega se je končala prejšnja.

Besedne in miselne igre lahko tudi tematsko obarvamo. Na tablici mimoidočega avtomobila izberemo prvo črko, nato pa mora vsak povedati besedo povezano z morjem, ki se začne z njo. To so lahko živali, predmeti, dejavnosti in podobno.

Na podoben način se lahko igramo tudi države. Ta igra je najbolj zanimiva, če tudi sami potujemo v tujino, vendar pa je primerna za malo starejše otroke, ki že poznajo znatno število držav sveta. Za nekoliko mlajše, ki držav sveta sicer še ne poznajo, razumejo pa pojem države in njenih prebivalcev pa je zanimiva igra, pri kateri eden od odraslih, lahko pa tudi starejša sestra ali brat, pove državo, mlajši otrok pa mora pravilno ugotoviti besedo, ki označuje njene prebivalce.

Nekatere države so zelo preproste in jih morda že poznajo (Hrvaška-hrvati, Španija-španci, Italija-italijani…), nekatere pa so že malo bolj zahtevne in takrat igra postane še posebej zabavna (Češka- češi?, čeži?, Poljska-poljci?, Peru-perujci?…). Otroci tako ob zabavni igri spoznavajo države sveta, malo zemljepisa pa ne škodi niti starejšim.

 

aktivnosti v avtu

 

 

 

 

 

 

POSLUŠANJE

Posebej za daljša potovanja si pripravite cd-je z otroškimi pesmicami in pravljicami. Otroci bodo tako lahko peli, poslušali, se umirili in tudi zaspali po daljši vožnji.

 

IGRAČE

Na pot vzemite tudi otrokovo najljubšo igračo, ali več igrač za igro v avtomobilu. Čeprav mi ni najbolj pogodu, s seboj večkrat vzamemo s Lego kocke, ki jih sin rad sestavlja in razstavlja. Ja vem, da se majhni delci hitro izgubijo in, da jih še teden dni kasneje najdem in pobiram po celem avtu, pa vseeno vem, da se rad igra na poti.

 

KREATIVNOST V AVTU

Starejši otroci lahko v avtu pletejo zapestnice, jih izdelujejo iz barvnih gumic, mlajši pa iz makaronov in vrvice.

Na prazno ploščo otroci iz barvnih žebljičkov lahko ustvarjajo razne vzorčke in like.

Lepljenje nalepk v knjigo je lahko tudi kreativni izziv za otroka. Za mlajše je zanimivo tudi risanje po manjši tabli s kredo ali igra z magneti.

 

POSTANKI

Tudi postanki so lahko del kratkočasenja na poti. Poiščite počivališča, kjer so na voljo zelene površine, drevesa ali otroška igrala. Tako se boste od vožnje lahko odpočili, raztegnili, otroci pa se bodo tudi poigrali.

 

Poglejte si tudi 13 idej, kako pregnati dolgčas z miselnimi igrami. 

 

Vir slike: promum.com.ua, pintarest

Besedilo: Zala Miklič

Dodaj odgovor