9 nasvetov za uspešen piknik z otroki

9 nasvetov za uspešen piknik z otroki

Ko se približujejo počitnice, nas veliko začne načrtovati piknike. Da bi razveselili naše otroke, predvsem naše najmlajše, jim lahko pomagamo tako, da razmišljamo vnaprej in predvidevamo, kaj vse bodo potrebovali med piknikom.

Predstavljamo vam devet nasvetov za uspešen piknik z otroki.


1. Zjutraj jejte počasi razgradljivo hrano

Če načrtujete piknik po pohodu ali podobni telesni aktivnosti, se prepričajte, da otroci zaužijejo pravi zajtrk. To bo odpravilo lakoto in otroci bodo med potjo občutno manj tarnali, da so lačni. Lahko poskusite z ovseno kašo ali fižolovo juho. Kljub temu pa boste zagotovo slišali besede »Lačen sem,« zato imejte vedno pri sebi kakšen prigrizek. (kos sadja, žitna ploščica)


2. S seboj vzemite kremo proti sončenju in zaščito proti mrčesu

Krema, sončna očala, klobučki in tanke majice z dolgimi rokavi ter po možnosti tudi ustrezno velik senčnik so obvezni. Bodite pripravljeni, saj sonce lahko zelo hitro opeče konice ušes, tik ob robu lasišča ali pa hrbtno stran nog.

Toplejši meseci na dan privabijo tudi mršes in male krvosese. Poskrbite za naravno zaščito proti komarjem in klopom, vzemiti pa tudi blažilni gel v primeru pika. Manjša prva pomoč z obliži tudi ne zasede veliko prostora v vaši torbi.

Poglej si tudi:


3. S seboj vzemite vodo

S seboj vzemite ohlajene plastenke z vodo in opomnite otroke, da bodo zaužili dovolj tekočine, saj boste s tem preprečili dehidracijo. V hladilno torbo shranite zamrznjene plastenke vode in z njimi ohladite svojo hrano. Ko se led stali, bo voda primerna za osvežitev po dolgem dnevu.

 


4. Shranite hrano v  posode za malico

Hrano shranite tako, da jo porazdelite po posodah. Za to uporabite posodo, ki je bolj široka kot pa globoka. To vam bo prihranilo prostor in omogočilo, da ločite hrano, če npr. kdo v družini ne sme jesti določene vrste hrane zaradi alergij.

 


5. Jejte hrano na palčkah

Namesto, da ima vsak svoj krožnik, hrano raje delite z družino. Za to je zelo primerna hrana na palčkah. To vam bo olajšalo delo, saj ne boste potrebovali krožnikov in drugih pripomočkov, hkrati pa boste imeli v torbi več prostora za ostale stvari. Vključite sadje, narezano zelenjavo, kruh in sir, da zadovoljite različne okuse in preference. Za dodatek pripravite raznolike omake, v katere bodo otroci z veseljem pomakali hrano.

6. Lahka in sočna hrana

V toplejših mesecih poskrbimo, da jemo več sveže, sezonske hrane, kot so lokalno sadje in sveža zelenjava. Odličen prigrizek za otroke je razrezan sočen korenček ali prve jagode iz vrta. Če ste ljubitelj solate, si v večini vse pripravite doma, polivko iz kisa in olja pa pripravite posebej v manjšem kozarču ter ga uporabite pred pripravo solate.

7. Načrtujte tudi družabne igre

Igre naj bodo preproste, vendar zanimive in drugačne za otroke. Poskusite “stare” igre, kot so: tek v vreči krompirja, tek z jajcem na žici, tek s samokolnico in tek po eni nogi. Verjemite, da bo veliko kričanja, skakanja in veselja vaših otrok. Za malo starejše otroka pa so primerne tudi igre s kartami, kot so enka, črni petek ali igra spomin, ki bo zabavala celo družino.

8. Dodatna oprema

Doma si pripravite spisek stvari, ki jih potrebujete vzeti s seboj. Boste sedeli na stolih ali piknik odeji, imate zložljivo mizo, kuhalnik za kampiranje, senčnik. Praktično je vzeti tudi kakšno žogo, loparje ali druge rekvizite za igro na prostem.


9. Pripravite se tudi na pospravljanje

  • Vzemite s seboj vodo in nekaj papirnatih brisačk  s katerimi si boste umili roke pred in po jedi.
  • Tudi majhno naravno milo za roke je priročno spraviti.
  • Vlažilni robčki niso uporabni le za dojenčkove ritke.
  • Ne pozabite niti na plastično vrečko  v kateri boste domov odnesli umazana oblačila.
  • Vrečka za smeti bo prišla prav po končnem pikniku.

 

Če boste piknik pravilno načrtovali, bo vse teklo kot po maslu in vsi se bodo prepustili dogajanju.

Želimo vam veliko uživanja v pomladi in pikniku.

 

 

 

Ta objava ima en komentar

Dodaj odgovor