Kako zaščititi otroka pred soncem in sončnimi opeklinami?

Kako zaščititi otroka pred soncem in sončnimi opeklinami?

Bliža se toplo poletje z dolgimi dnevi in vedno krajšimi oblačili. Čas piknikov, igranja v peskovniku, čofotanja v bazenu, veselja na igralih in oddihu na morju. Da bo poletni čas prijeten in varen za celo družino, smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov, ki bodo vas in vaše najmlajše zaščitili pred soncem in sončnimi opeklinami.

Ste vedeli?

* Da samo nekaj resnih opeklin lahko poveča otrokovo tveganje za nastanek kožnega raka kasneje v življenju. * Otroci ne potrebujejo biti na bazenu, plaži ali na počitnicah, da bi dobili preveč sonca. * Njihova koža potrebuje zaščito pred škodljivimi  ultravijolični (UV) žarki, kadar koli se igrajo na prostem.

 

Kako poskrbeti za najboljšo zaščito pred soncem?

Poiščite senco! UV žarki so najmočnejši in najbolj škodljivi  v času poldneva, zato je najbolje, da načrtujete notranje dejavnosti v tem času. Če to ni mogoče, je treba poiskati senco pod drevesom, dežnikom ali senčnim šotorom. Uporabite te možnosti za preprečevanje sončnih opeklin, da ne bo potrebno iskati rešitve, ko se bo tozgodilo.

 

Oblecite otroka! Obleka, ki pokriva kožo vašega otroka ščiti pred UV žarki. Majica z dolgimi rokavi in dolge hlače sta najboljša varianta, vendar nista vedno praktična.  Majica s kratkimi rokavi, dolge tanke hlače in pokrivalo, so tudi dobra izbira , vendar je pametno, da podvojite varnost  z uporabo sončne kreme in senco , kadar je to le mogoče. Na trgu obstajajo tudi posebna UV oblačila za kopanje, ki ščitijo kožo vašega otroka.

 

Uporabljajte pokrivalo! Klobučki , ki so ščitijo obraz, čelo, ušesa in vrat enostavni za uporabo in dajejo veliko zaščito. Baseball kape so priljubljene med otroci , vendar pa ne zaščitijo ušes in vrata. Če vaš otrok raje nosi kape kot klobučke, zaščitite izpostavljene predele s sončno kremo.

 

 

 

 

Uporabljajte sončna očala!  Kvalitetna sončna očala ščitijo otrokove oči pred UV-žarki, ki lahko kasneje v življenju vodijo do sive mrene. Pri nakupu bodite pozorni na sončna očala, ki pokrivajo največji del oči in blokirajo  100% UVA in UVB žarke.

 

 

 

 

 

Zaščitite se s sončno kremo! Uporabljajte kremo pred soncem z zaščito najmanj SPF 15 z UVA in UVB. Pri nakupu bodite pozorni, da je krema resnično primerna za otroško občutljivo kožo ter, da je sestavljena iz čim bolj naravnih sestavin. Če na kremi piše naravno, še ne pomeni, da je krema resnično naravna.

 

 

 

Prav tako visoka cena ni zagotovilo, da kupujete kvalitetno naravno kremo. Najlažja orientacija za nakup je branje sestavin. Če večji del imen sestavin ne poznate, kreme raje ne kupujte. Verjetno poznate rek: »Kar ne bi dal vase, ne bi dal tudi nase! » Obiščite trgovine ali ponudnike z zdravo (po možnosti ekološko) prehrano ali naravno certificirano kozmetiko in jih povprašajte za nasvet.

Za najboljšo zaščito pred soncem nanesite kremo 30 minut pred odhodom na prosto. Ne pozabite, da zaščitite tudi ušesa, nos in  ustnice. Kremo za sončenje obvezno vzemite s seboj na plažo, da otroka ponovno namažete čez dan, še posebej po tem, ko plava ali se igra na prostem. To velja tudi za vodoodporne proizvode!

Sledite navodilom na embalaži za uporabo sončnih krem pri dojenčkih mlajših od 6 mesecev. Vsi izdelki nimajo enakih sestavin, če otrokova  koža reagira slabo na en izdelek , poskusite drugega ali se posvetujte z zdravnikom.

Pomembno!

Imejte v mislih, da sončna krema ni mišljena zato, da otroci preživijo več časa na soncu, kot bi ga sicer. Poskusite kombinirati  sončne kreme z drugimi možnostmi, da se prepreči opekline.

 

Preveč sonca škodi

 

Opozorilo:

Tudi nekaj hudih opeklin lahko poveča otrokovo tveganje za  kožnega raka. Spreminjanje v roza? Nezaščiteno kožo lahko poškodujejo sončni UV žarki  v manj kot 15 minutah. Vendar pa lahko traja tudi do 12 ur, da se na koži pokaže celotni učinek izpostavljenosti soncu. Torej, če je danes koža  vašega otroka videti “malo roza”, je lahko jutri že opečena. Da bi preprečili nadaljnje opekline, otroka prestavite v senco.

 

Porjavitev?

Ne gre drugače, kot da povemo, tako kot je – porjavela koža je poškodovana koža. Vsaka sprememba v barvi kožo vašega otroka po bivanju na prostem – ali sončnih opeklinah ali sončenju , kaže na škodo zaradi UVžarkov.

 


Jasno  in oblačno?

Otroci še vedno potrebujejo zaščito! UV žarki  povzročajo škodo, ne temperatura! Oblaki ne blokirajo UV žarkov, jih le filtrirajo in  še to včasih le malo.

Ups!

Otroci pogosto dobijo opekline od sonca, ko so na prostem nezaščiteni  dlje časa, kot je bilo pričakovano.  Ne pozabite, da načrtujete  vnaprej in jih obdržite zaščitene pred soncem,  tudi na poti, v avtu, v vozičku ali  nahrbtniku za nošenje. Tudi v hribih in gorah je sonce lahko zelo močno.

Opekline?

Ko se odpravljate na pot s seboj imejte tudi prvo pomoč v primeru opeklin. Odlični pri lajšanju  sončnih opeklin so: gel Aloe vere, ribja mast ali kar naravni jogurt, ki hladijo in celijo poškodovano kožo.   In nenazadnje…Otrokova najboljša obramba pred sončnimi opeklinami je izogibanje soncu ali bivanje v senci.

 

Dragi starši kako se vi zaščitite prod soncem? Komentirajte spodaj ali na naši facebook strani.

Ta objava ima en komentar

Dodaj odgovor