Kako izbrati najboljše počitniško varstvo za vašega otroka?

Kako izbrati najboljše počitniško varstvo za vašega otroka?

Poletje je pred vrati in otroci so že prav počitniško razigrani. Tudi starši se gotovo veselite dopusta, ki ga boste brezskrbno preživeli z njimi, a kaj, ko počitnice trajajo dolga dva meseca, starši pa si toliko prostih dni ne morete privoščiti.

Mlajši otroci imajo še vedno možnost obiskovanja vrtca, saj ti svojih vrat ne zaprejo, skupine pa pogosto prilagodijo zmanjšanemu številu otrok.  Ko pa otroci enkrat prestopijo šolski prag, lahko prijetno poletje postane prava organizacijska zagonetka.

Zato je dober premislek o tem, kako zaposliti otroške možgančke, da jim po glavah ne bi hodilo preveč neumnosti, počitnice pa bodo vseeno počitnice, nujno zlo za mnoge starše. Vsakdo pa se ga loti drugače in tako najde različne rešitve, od katerih ima vsaka dobre in malo manj dobre plati.

 

STARI STARŠI.

Nekateri starši imajo to srečo, da se v počitniškem času lahko zanesejo na pomoč babic in dedkov. To velja predvsem za tiste, ki stanujejo dovolj blizu in pogosto tudi med letom priskočijo na pomoč pri skrbi za vnuke. Nekateri jih poleti vzamejo tudi s seboj na dopust, na morje ali v hribe, tisti iz bolj oddaljenih in podeželskih krajev pa kar k sebi na počitnice. To je lahko še posebej zanimivo za mestne otroke, ki sicer večino časa preživijo med štirimi stenami ali na betonskih igriščih.

Mnogi stari starši se poletnega preživljanja časa z vnuki srčno veselijo, vendar pa, in čeprav bodo mnogi neradi priznali, je tovrstno druženje lahko zelo naporno tudi za dedke in babice, sploh če je navihanih vnukov več in so zelo razigrani. Zato je kljub temu primerno, da starši vsaj za del počitnic predvidijo tudi drugačne možnosti varstva in aktivnosti za svoje otroke.

 

H

 

 

SAM DOMA.

Le kdo ni videl filma z omenjenim naslovom, ki je mnoge nasmejal do solza? Vendar pa tudi tisti, ki so se ob njem pošteno nasmejali zamrznejo ob misli, da bi šlo za njihovega otroka. V filmu se sicer zvrsti serija do neverjetnosti pretiranih dogodkov in okoliščin, obenem pa opominja na vse, kar gre lahko narobe, ko otrok ostane sam s svojo domišljijo.

Otroci zadnjih razredov osnovne šole v veliki meri že lahko dovolj dobro poskrbijo zase, da prve počitniške dni do prihoda staršev iz službe preživijo sami. Težje pa je izbrati pravi čas, ko je za odraščajočega navihanca to že primerno, pri tem pa je treba poleg starosti upoštevati tudi zrelost otroka, območje, kjer živite in morebitne druge varnostne dejavnike. Nikakor pa se za to ne odločite le po sili razmer. Zato je odločitev, da bomo otroka pustili samega doma težka in vredna tehtnega premisleka, nanjo pa je potrebno dobro pripraviti tudi otroka.

Kljub dobro premišljeni izbiri in ustreznim pripravam pa tudi otroci, ki so že dovolj odgovorni, da več ur preživijo sami doma, za starše v službenem času neizogibno ostanejo skrb, ki je ne morejo odmisliti. Je doma vse v redu? Kaj neki zdaj počne? Da si ni morda spet poskusil speči palačink in pozabil ugasniti štedilnika? Je zaklenil vrata, ko je šel v trgovino po sladoled? Zakaj ne dvigne telefona? Sigurno je spet za računalnikom… Upam, da doma ni vse razmetano… Vse to so vprašanja in begajoče misli, ki starša obremenjujejo med delovnim časom, negativno pa vplivajo tudi na proste popoldneve, ko je treba najprej preveriti, če je z otrokom in doma še vedno vse v redu.

otrok sam doma

 

 

 

KOLONIJE IN POLETNI TABORI.

Zanimiva možnost počitniškega varstva so kolonije in raznovrstni poletni tabori. Običajno trajajo od enega do dveh tednov, vsebine pa so zasnovane zelo različno. Nekateri so bolj dopustniško obarvani, sploh ob morju, kjer je glavna aktivnost kopanje, ob tem pa morebitne prostočasne spremljevalne dejavnosti s poudarkom na zabavi. Spet drugi pa ponujajo tudi usmerjene programe z naravoslovnimi in raziskovalnimi delavnicami, ki se pogosto odvijajo v naravi in kjer so v ospredju didaktični in razvojni vidiki.

Tako lahko starši skupaj z otrokom zanj izberete tudi tabore, na katerih bodo otroci krepili področja, ki jih še posebej zanimajo, kar je lahko zelo dobra izbira, ki otroka obogati z novimi izkušnjami in znanji. Starši tako odpravite dve muhi na en mah, otroku namreč omogočite samostojna doživetja v povsem novem socialnem okolju, obenem pa ste sami dovolj razbremenjeni, da si nekoliko oddahnete ali pa pred odhodom na skupni dopust uredite vse potrebno v službi. Kljub vsemu pa je čas, ki ga preživite ločeno od otrok.

Na tem mestu je moč omeniti tudi počitniške jezikovne programe, ki se izvajajo v tujini.

 

POLETNE DELAVNICE IN VARSTVA

Če pa bi starši kljub službenim obveznostim proste popoldneve in vikende radi preživeli z otroki, tudi nekatera športna in kulturna društva ter podjetja organizirajo poletne delavnice in počitniška varstva.

Poletni tečaji in delavnice so navadno ožje usmerjeni na določeno področje, ki ga otrok intenzivno razvija. Večinoma potekajo vsakodnevno po 2-4 ure, kar pa še vedno pomeni, da je otrok del dneva prepuščen samemu sebi ali pomoči širše družine, nekatere delavnice in tečaji pa so tudi razširjene v tematsko počitniško varstvo.

kreativna-delavnica

 

 

 

 

 

 

 

 

Starši in otroci lahko izbirajo med športnimi tečaji, jezikovnimi, ustvarjalnimi in glasbenimi delavnicami, pri vseh pa je seveda najbolj pomembno, da otroka prav to področje zelo zanima in veseli, saj mu bo posvetil dobršen del počitniškega časa.

Kaj pa, če ni tako? Ali pa je število prostih mest že zasedeno? Kaj pa, če imamo dva otroka, ki imata povsem različne interese? Kaj, če želite, da vaš otrok vroče dneve preživi v naravi, pa živite v Ljubljani? Predlagamo vam, da se pozanimate o možnostih počitniškega varstva na obrobju mesta.

 

POČITNIŠKO VARSTVO V NARAVI Z JAHANJEM … KAR V LJUBLJANI!

Eno takih počitniških varstev, ki bi lahko rešilo zgornje težave, smo pripravili v podjetju Rubi in Rudi. Na prijetni lokaciji ob robu mesta, na kmetiji Česenj na Brodu, kjer med zelenjavnimi gredicami in travniki, pod senčnimi drevesi in v zavetju kozolca živita prijazna konja Oliveti in Inga, smo pripravili poletno varstvo v naravi s pestrim programom, ki bo zabaval še tako zahtevnega radovedneža.

Poleg jahanja in nege konj smo za vsak dan pripravili raznolike glasbene, ustvarjalne, jezikovne in naravoslovne delavnice, športne, spretnostne in vodne igre, občasno pa tudi kak izlet v bližnji gozd. Poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo, ter primerno zatočišče in dejavnosti ob morebitnem slabem vremenu.

Naš moto je združiti prijetno s koristnim, pridite in se prepričajte sami!

 

jahanje-konja-varstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o samem programu si poglejte na POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO Z JAHANJEM KONJ.

Mesta so omejena, zato čim prej rezervirajte termin na tanja@rubirudi.com ali 040 415 211. 

 

Besedilo: Zala Miklič

 

Vir slike: TheLiberal.ie, calgaryherald.com

 

Dodaj odgovor